Autostrada Transilvania, din nou în impas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datoriile Guvernului faţă de Bechtel împing compania să concedieze 92% din angajaţi. Americanii de la Bechtel au anunţat ieri că 2.300 de angajaţi ai companiei ar punea să rămână şomeri.

Motivul invocat de către reprezentanţii companiei nu este criza financiară globală, ci datorile acumulate de Guvern către companie. Michael Mix, directorul de proiect pentru Autostrada Transilvania din cadrul Bechtel, a anunţat ieri că activităţile de construcţie vor fi reduse substanţial, iar această măsură ar putea afecta până la 2.300 de angajaţi, deoarece Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) nu a efectuat plata unor lucrări în valoare de 27 de milioane euro şi TVA în valoare de 14,7 milioane de lei şi nici nu a asigurat un front de lucru continuu.

Compania are în momentul de faţă 2.500 de angajaţi. „Cei 2.300 vor fi trimişi, progresiv, în şomaj tehnic. Deja, 500 de persoane au fost înştiinţate de acest fapt.

Există posibilitatea, dacă nu se va ajunge la o soluţie cu Guvernul, ca muncitorii să fie concediaţi”, a explicat Bogdan Sgârcitu, director de comunicare al Bechtel.

Michael Mix a declarat că personalul suspendat va fi plătit în continuare conform prevederilor legale din România, până la data la care acestora li se va solicita reluarea activităţii.

În eventualitatea unei concedieri colective, angajaţii vor beneficia de o plata compensatorie reprezentând echivalentul a două salarii de bază lunare, se arată într-un comunicat al companiei.

Ministrul Orban: „ Bechtel are bani”

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a replicat spunând că Bechtel dispune de fondurile necesare. „Bechtel are disponibili banii din avansurile pentru anul 2008 şi au acces la mai multe fonduri ale Companiei Naţionale de Autostăzi şi Drumuri Naţionale din România”, a spus ministrul.

Pentru a face plăţile restante, ministrul aşteaptă alimentarea conturilor CNADNR de la Ministerul de Finanţe. „Cei de la Bechtel nu trebuie să se plângă de întârziera plăţilor, pentru că au fonduri suficiente, iar în luna ianuarie vor primi avansul pentru anul 2009.

Noi nu putem să plătim decât lucrările care au fost certificate de către comisia de supervizare”, a adăugat Orban.

Angajaţi stupefiaţi

„Am fost anunţaţi de către conducerea Bechtel că este posibil să fim concediaţi. Am stabilit o şedinţă cu ei vineri şi vom trimite o înştiinţare şi CNADNR, pentru a vedea care este stadiul datoriilor către Bechtel”, ne-a declarat Mihai Lup, liderul sindical al angajaţilor Bechtel.

Potrivit acestuia, există o nemulţumire generală în rândul muncitorilor. „Mulţi dintre ei au credite de plătit, familii de întreţinut. Este o situaţie foarte gravă.

Nu pot să înţeleg această decizie. Noi producem infrastructura, adică investiţii în viitor. Cum să fim concediaţi?!”, a adăugat Mihai Lup.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite