Autostrada Întunericului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Accidentele în lanţ de pe Autostrada Soarelui s-au soldat cu un mort, 12 răniţi şi zeci de maşini avariate din cauza indolenţei autorităţilor Accident mortal, ieri, pe Autostrada

Accidentele în lanţ de pe Autostrada Soarelui s-au soldat cu un mort, 12 răniţi şi zeci de maşini avariate din cauza indolenţei autorităţilor

Accident mortal, ieri, pe Autostrada Soarelui. Un tânăr şi-a pierdut viaţa, şapte persoane au fost grav rănite şi alte cinci au suferit răni uşoare, în apropierea localităţii Drajna, într-un dublu accident în care au fost implicate 19 maşini. Cauza a reprezentat-o fumul dens care a invadat autostrada, după ce miriştea de pe marginea drumului a luat foc, din motive încă neelucidate. Primul accident a avut loc în jurul orei 14, între kilometrii 92 şi 97, pe sensul Bucureşti-Constanţa, în dreptul localităţii Dragoş-Vodă. Al doilea impact a survenit 20 de minute mai târziu, pe contrasens, la kilometrul 100, lângă Drajna. Potrivit martorilor, poliţia a ajuns la faţa locului după câteva zeci de minute.

Întreg carambolul putea fi evitat însă dacă oamenii legii ar fi oprit circulaţia la ora 13.30, atunci când, conform adjunctului directorului Poliţiei Rutiere Române, Gino Boşman, un echipaj al Poliţiei Autostrăzii a sesizat fumul. În schimb, agenţii rutieri au anunţat pompierii şi şi-au continuat patrularea. Argumentul: focarul de incendiu era nesemnificativ! Între timp, vântul tot mai puternic a făcut ca focul să se extindă repede, fumul acoperind în mai puţin de o oră kilometri întregi de autostradă. Conform declaraţiilor lui Gino Boşman, "evenimentul rutier s-a produs în jur de 14.20, iar echipajul de poliţie a ajuns la locul accidentului la 14.30, când incendiul luase deja amploare". La acea oră, un tânăr din Craiova, care mergea cu familia la mare, decedase deja. Martorii oculari au spus că, imediat după impact, rudele sale au părăsit autovehiculul, crezând că tânărul ieşise deja din maşină. De fapt, el rămăsese prins între fiarele automobilului.

Incendiu pe cinci kilometri pătraţi

A urmat cohorta de ajutoare: patru autospeciale din partea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, două elicoptere SMURD ale Ministerului de Interne şi cinci ambulanţe din Călăraşi. Alte şase persoane, printre care şi doi copii, au ajuns la Spitalul Călăraşi şi cinci oameni au fost internaţi la Spitalul Lehliu. Două persoane, soţ şi soţie, fără leziuni grave, au ajuns la Spitalul "Pantelimon", din Capitală. După ce, iniţial, inspectorul Mihai Axente, de la Poliţia Autostrăzii, declarase că a fost vorba doar de o tamponare, adjunctul directorului Poliţiei Rutiere a completat: "A fost o tamponare simplă, urmată de una în lanţ, pe sensul de mers dinspre Constanţa". După producerea accidentului, poliţia a deviat traficul de pe Autostrada Soarelui, în zona Drajna - kilometrul 105, pe DN 3 spre Bucureşti şi l-au restricţionat începând de la Lehliu, kilometrul 65, pe tronsonul Bucureşti - Constanţa. La ora 17.45, traficul a fost reluat. Pompierii nu reuşiseră să stingă incendiul de pe marginea drumului nici la ora 18.00, iar cenuşa deja depusă pe câmp era împrăştiată cu putere pe carosabil. Potrivit poliţiei, incendiul se întindea încă pe o suprafaţă de patru-cinci kilometri pătraţi.

Lacrimi în infern

Kilometrul 97, Autostrada Soarelui. Maşini răsturnate în şanţ, portiere aruncate şi cioburi împrăştiate peste tot. O femeie înspăimântată nu se mai putea clinti din loc strângându-şi cu putere copilul în braţe. Cu greu, un bărbat reuşeşte să-i scoată pe cei doi din norul gros de fum. "Nu-i nimic mami, acum mergem acasă şi totul o să fie bine", repetă încontinuu femeia căreia lacrimile i-au brăzdat faţa înnegrită de fum. La câţiva metri, un poliţist de la Circulaţie cheamă disperat ajutoare, fiind total depăşit de situaţie. Alături, un bărbat cu sângele şiroind pe faţă se uită mut la ceea ce fusese maşina sa. Vuietul Salvărilor întregeşte această imagine apocaliptică.

"Veneam dinspre Constanţa, când am văzut un nor mare de fum. Atunci am redus viteza. Cei care se aflau în faţa noastră au intrat între două maşini avariate. Era un carambol total. Am frânat, dar, aproape imediat, o maşină m-a izbit din spate. Nu era niciun poliţist care să ne avertizeze. Am văzut doar câteva maşini tamponate şi oamenii plini de sânge care încercau să iasă din ele", spune unul dintre şoferii implicaţi în accidentul de ieri. După spusele oamenilor, primii care au sosit la faţa locului au fost pompierii. Aceştia au ajuns la aproximativ 15 minute după incident. Un alt şofer povesteşte că, în momentul în care a ajuns în apropierea lanţului de maşini lovite, un bărbat aflat pe un trailer îi făcea semne disperate să încetinească.

"Poliţişti n-am văzut. Erau numai oameni disperaţi care sunau la 112 şi nu le răspundea nimeni. Când am oprit, pe marginea drumului se afla o maşină răsturnată. Înăuntru erau o femeie cu un copil pe care i-am ajutat să iasă, apoi am întors maşina pentru că era prea mult fum. A fost ca în filmele de groază", spune bărbatul.

"Poliţiştii au dat dovadă de stângăcie"

Ministrul internelor şi reformei administrative, Cristian David, consideră că poliţiştii au dat dovadă de stângăcie în gestionarea accidentelor în lanţ de pe Autostrada Soarelui şi pune la îndoială responsabilitatea Poliţiei Autostrăzii. "Stângăcia demonstrată de poliţişti în cazul accidentului în lanţ produs pe Autostrada Soarelui, reacţia întârziată a acestora şi intervenţia tardivă sunt de neconceput, în special atunci când sunt în joc vieţi omeneşti", a precizat Cristian David. Ministrul reaminteşte că, în urmă cu două săptămâni, a atras atenţia asupra necesităţii ca toate dispozitivele Poliţiei Rutiere să fie prezente pe principalele artere de circulaţie care fac legătura cu litoralul sau cu staţiunile montane. "Ignorarea perdelei de fum sau incapacitatea de a estima posibilele efecte ale acesteia au făcut ca poliţiştii să nu avertizeze participanţii la trafic cu privire la pericolul traversării acelei zone, aspect ce mă determină să pun sub semnul întrebării responsabilitatea pe care a înţeles să şi-o asume conducerea Poliţiei Autostrăzii", a mai subliniat ministrul David. Acesta s-a arătat mirat şi de faptul că nu s-a luat în calcul varianta devierii traficului, anterior producerii evenimentului rutier.

"Acest fapt demonstrează, încă o dată, neimplicarea celor care ar fi trebuit să îşi desfăşoare activitatea în sprijinul şi pentru binele cetăţeanului. Nu e posibil să mai pierdem vieţi omeneşti până când poliţia va înţelege că trebuie să acţioneze preventiv, şi nu doar să constate producerea unor evenimente", consideră ministrul. Cristian David a spus că, după finalizarea anchetei, nu va ezita să ia măsurile legale ce se impun.

Garda de Mediu a fost sesizată

"În urmă cu câteva zile am notificat de mai multe ori Garda de Mediu Călăraşi cu privire la incendiile provocate de ţăranii care au proprietăţi în apropierea autostrăzii. Noi ne ocupăm doar de întreţinerea drumului propriu-zis, şi nu de ceea ce se petrece în afara carosabilului", a declarat Florin Dascălu, director general Întreţinere drumuri din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. În schimb, şeful Gărzii de Mediu Călăraşi susţine că nu a primit nicio sesizare, dar că oamenii lui şi-au făcut datoria. Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au aplicat amenzi de 210.000 RON mai multor firme ce deţin terenuri în apropierea Autostrăzii Soarelui, pe motiv că acestea au fost incendiate pentru distrugerea resturilor de culturi. După accidentele produse, comisarii GNM Călăraşi au găsit 17 suprafeţe de teren arzând în apropierea Autostrăzii Soarelui. GNM aminteşte că orice agricultor care vrea să-şi ardă controlat miriştea are nevoie de o autorizaţie în acest sens.

Panourile de avertizare nu funcţionau

Adjunctul şefului Direcţiei Poliţiei Rutiere, comisarul-şef Gino Boşman, a declarat că poliţiştii au vrut să semnalizeze accidentul pe un panou de avertizare, dar acesta nu funcţiona. Florin Dascălu, directorul general Întreţinere drumuri din cadrul CNADNR, spune că panourile de avertizare nu mergeau pentru că fuseseră furate cablurile. El a acuzat Poliţia Autostrăzii că nu s-a preocupat de prevenirea furturilor, deşi acest lucru intră în atribuţiile acestei formaţiuni. Nici telefoanele de urgenţă instalate pe Autostrada Soarelui nu au putut fi folosite, cu toate că Ministerul Transporturilor a plătit peste opt milioane de euro pentru achiziţia sistemului de la compania spaniolă Telvent în 2004. Ulterior, pentru reparaţii au mai fost alocate alte două milioane de euro. Compania Naţională a Autostrăzilor a fost nevoită să înlocuiască circa 10 kilometri de reţea optică anual, care a fost furată, succesiv, în 2004, 2005 şi 2006. Sistemul nu funcţionează nici în prezent, deoarece compania a considerat că noi investiţii financiare pentru reparaţia reţelei de telefonie sunt inutile, fiind imposibil de supravegheat.

Ce spune legea

"Art. 4. - (1) Închiderea sau crearea de restricţii pentru circulaţia vehiculelor ori a pietonilor pe drumurile publice se poate face numai pentru limitarea intensităţii traficului, pentru protecţia unor sectoare de drum sau pentru executarea unor lucrări, în condiţiile stabilite de lege.

(2) În cazul unor evenimente rutiere sau în situaţia în care siguranţa traficului rutier este periclitată datorită unor fenomene naturale, poliţia rutieră sau administratorul drumului public, cu avizul poliţiei rutiere, poate dispune restricţii temporare de circulaţie, informând participanţii la trafic cu privire la interdicţie, durata acesteia şi rutele ocolitoare de deplasare." Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Drumul spre mare, presărat cu accidente

Tot ieri, pe una dintre variantele de acces spre litoral, Drumul Naţional 3, în apropierea localităţii Dragalina, a mai avut loc un accident în lanţ. Potrivit Realitatea TV, patru autovehicule s-au ciocnit, coliziunea soldându-se cu un rănit. Un alt accident a avut loc ieri după-amiază şi lângă localitatea constănţeană Valul lui Traian. Circulaţia a fost aici blocată aproximativ o oră şi jumătate, după ce o combină agricolă s-a ciocnit cu un Logan.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite