Autoritatile ruse, pregatite pentru "negocieri lungi si tensionate"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Cel putin 31 de femei si copii, eliberati de insurgenti * Teroristii fac parte dintr-o grupare afiliata lui Samil Basaiev * 132 de copii si 222 de adulti rabda de foame si de sete

Joi, a doua zi a crizei ostaticilor din Osetia de Nord, situatia de la scoala din Beslan era mai degraba sumbra: negocierile cu teroristii se intrerupsesera temporar, dupa o noapte intreaga de discutii care nu au avut nici un rezultat. Teroristii nu au acceptat nici una dintre propunerile formulate de partea rusa: nu au vrut sa schimbe cei 132 de copii din incinta scolii cu adulti din guvernele Osetiei de Nord si Ingusetiei, au refuzat orice alimente, apa sau medicamente destinate ostaticilor si nici nu au vrut sa auda despre parasirea scolii, in schimbul garantarii accesului liber spre Cecenia. De mai mult de 24 de ore, ostaticii de la Beslan nu au mancat si nu au baut nimic. In schimb, insurgentii au eliberat, ieri dupa-amiaza, cel putin 31 de femei si de copii, intre care si bebelusi. Potrivit oficialitatilor ruse, fostul presedinte al Ingusetiei, Ruslan Ausev, ar fi mediat eliberarea acestor ostatici. Autoritatile au anuntat si un bilant oficial al celor aflati in incinta scolii: 132 de copii si 222 de adulti. Printre ei se afla oameni care sufera de diabet, ulcer sau alte boli mai mult sau mai putin grave care au nevoie de medicamente si de un regim alimentar regulat. Teroristii sustin insa ca toti cei aflati in scoala "sunt bine". Corespondentii straini de presa aflati in Osetia de Nord afirma ca oamenii din Beslan nu cred in bilantul prezentat de autoritati si sustin ca in scoala s-ar afla mult mai multi ostatici. Se crede ca oficialii rusi ar incerca sa treaca sub tacere numarul exact al ostaticilor, pentru a nu alarma si mai tare populatia. Canalul CNN-Turk a anuntat, ieri, ca trei cetateni turci se afla printre ostatici. Sotia si copiii unui turc stabilit la Beslan au ramas captivi in scoala.
Nu se pune problema unui asalt asupra scolii, asigura FSB-ul
In ciuda impresionantului efectiv de forte de ordine care inconjoara scoala, autoritatile ruse dau asigurari ca nu se gandesc la un asalt asupra scolii. Un autobuz gol, de 50 de locuri, fusese adus, joi dupa-amiaza, in zona interzisa din apropierea scolii, dupa ce doua explozii fusesera auzite in acelasi perimetru. Toata lumea face analogia dintre criza din Beslan si luarea de ostatici de la teatrul moscovit Dubrovka, din octombrie 2002. Atunci, fortele speciale au intrat cu forta in cladire dupa ce au imprastiat un gaz neuroparalizant care a ucis in jur de 100 de ostatici. Agentii FSB spun ca acum nu se poate pune problema unei actiuni similare; copiii din cladire nu ar supravietui gazului respectiv. Seful FSB pentru Osetia de Nord a declarat, ieri, ca "nu exista nici o alternativa la dialog. Trebuie sa ne asteptam la negocieri lungi si tensionate". Si presedintele Vladimir Putin a explicat, ieri, intr-o declaratie televizata, ca "esentiala este salvarea vietii copiilor si protejarea sanatatii lor". "Toate actiunile fortelor noastre care incearca sa-i elibereze pe ostatici vor fi consacrate exclusiv acestui obiectiv" - a adaugat liderul de la Kremlin. Medicul pediatru Leonid Rosal, unul dintre negociatorii ceruti de teroristi (Rosal fusese implicat si in negocierile de la teatrul Dubrovka), a sosit miercuri noapte la Beslan si se pregatea "sa discute direct" cu cecenii. Acestia isi inchisesera, insa, celularele si nu raspundeau la telefonul fix al scolii. Despre implicarea in negocieri a celorlalte nume cerute de teroristi - presedintii Ingusetiei si Osetiei de Nord - nu se stia nimic, ieri. Autoritatile ruse au anuntat, in schimb, ca i-au identificat pe unii dintre membrii comandoului, insa nu au dat amanunte despre identitatea acestora. Se stie doar ca nu toti sunt ceceni, unii provenind din Ingusetia, Osetia de Nord si chiar Rusia. Cotidianul american "New York Times" sustine ca a reusit sa contacteze pe unul dintre teroristii din scoala, care ar fi spus ca reprezinta organizatia Salahin Riadus. Acest nume apartine unul grup ce depinde de seful radical cecen Samil Basaiev, cel care a revendicat, printre alte actiuni teroriste, luarea de ostatici de la teatrul moscovit Dubrovka.
Bilantul luptelor de miercuri: 16 morti, 13 raniti
Un bilant neoficial al victimelor din confruntarile de miercuri, cand teroristii incercau sa patrunda in scoala - bilant comunicat, sub protectia anonimatului, de un oficial rus aflat la Beslan -, vorbeste despre 16 morti si 13 raniti. Potrivit sursei citate, 12 persoane au fost ucise in interiorul scolii, doua au murit in drum spre spital din cauza ranilor si alte doua au fost ucise in curtea scolii. Nu este foarte clar cati dintre cei ucisi sunt paznici, politisti sau parinti. Pana acum se stie ca unul dintre teroristi a fost si el ucis in schimbul de focuri. Teroristii sustin ca nici unul dintre copii nu este ranit sau mort, insa ameninta ca vor ucide cate 50 de copii pentru fiecare "frate" de-al lor care ar fi impuscat de lunetistii rusi.
Comunitatea internationala condamna la unison "barbaria" din Osetia de Nord
Intrunit de urgenta la cererea Rusiei, Consiliul de Securitate al ONU a condamnat ferm "actul odios de luare de ostatici" din Osetia de Nord. Declaratia adoptata cu aceasta ocazie "cere eliberarea imediata si neconditionata a tuturor ostaticilor acestui act terorist". O reactie asemanatoare a venit din partea Uniunii Europene, prin vocea Inaltului Reprezentant pentru Politica Externa si de Securitate, Javier Solana. Franta si Germania isi exprimasera inca de marti, cu ocazia intalnirii de la Soci dintre Jacques Chirac, Gerhard Schroder si Vladimir Putin, "sustinerea deplina" fata de politica ruseasca in Cecenia si condamnasera ferm "terorismul cecen". Si presedintele SUA, George W. Bush, i-a telefonat ieri omologului sau de la Kremlin, asigurandu-l de "sustinerea deplina pe care Statele Unite o acorda Rusiei". "Statele Unite sunt pregatite sa ofere Rusiei orice ajutor pentru a pune capat noii actiuni barbare a teroristilor", se afirma intr-un comunicat al Kremlinului care detaliaza discutia telefonica dintre cei doi lideri. Si China si o parte din statele arabe au condamnat, de asemenea, "barbaria" de a lua ca ostatici copii si au cerut eliberarea de urgenta a acestora.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite