Autorităţile, neputincioase în faţa turismului la negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întrucât controalele nu dau rezultate imediate şi spectaculoase, singura soluţie pentru diminuarea fenomenului ar fi ca turistul să nu mai apeleze la cazările la "particulari" Proprietarii de

Întrucât controalele nu dau rezultate imediate şi spectaculoase, singura soluţie pentru diminuarea fenomenului ar fi ca turistul să nu mai apeleze la cazările la "particulari"

Proprietarii de la malul mării care-şi "racolează" clienţii, fluturându-şi cheile pe peronul gărilor sau la marginea drumului, vor mai putea mânca o pâine "neagră" mult timp de acum încolo. Motivul? Neputinţa autorităţilor de a "curăţă" piaţa, cumulată cu puterea scăzută de cumpărare a românilor.

Ministrul turismului, Ovidiu Silaghi, anunţa recent că pe litoralul românesc există aproximativ 20.000 de locuri de cazare nedeclarate. Acesta nu a precizat însă care a fost modalitatea de inventariere folosită sau care sunt soluţiile pentru diminuarea acestui fenomen.

Contactate de "Adevărul", autorităţile cu atribuţii de control spun că fenomenul există, dar rezultatele controalelor nu sunt imediate şi nici spectaculoase. "Ministerul Turismului participă alături de comisarii Gărzii Financiare, sub coordonarea Corpului de Control al primului-ministru la multe dintre controalele de pe Litoral. Acestea se realizează însă în limitele competenţelor legale, iar uneori rezultatele nu sunt aşa de spectaculoase sau imediate", a declarat pentru "Adevărul", Adrian Cucu, comisar general al Gărzii Financiare.

Proprietatea nu poate fi încălcată decât motivat

Surse din cadrul Ministerului Finanţelor ne-au explicat de fapt care sunt cauzele pentru care controalele inspectorilor din Garda Financiară nu au efectul scontat. "Problema este că nu poţi intra în casa omului, decât dacă un client a făcut o reclamaţie în privinţa calităţii serviciilor.

Tu poţi vedea la poartă cinci maşini cu numere diferite, dar proprietarul spune că sunt rude, şi practic, comisarii sau inspectorii nu pot face nimic. Autorităţile nu vor putea face niciodată mai mult. Singurii care pot duce la diminuarea acestui fenomen sunt turiştii care, refuzând să se cazeze în astfel de spaţii, duc automat la scăderea pieţei negre", au explicat pentru "Adevărul" sursele citate.

Din cauza puterii scăzute de cumpărare, mulţi dintre români preferă însă să apeleze la servicii de o calitate mai slabă, decât să nu meargă deloc la mare. În plin sezon, o noapte de cazare la negru, adică la particulari, costă de trei sau chiar patru ori puţin decât una la un hotel de două stele. Cele mai multe spaţii de cazare de pe litoral nedeclarate sunt cele situate în cadrul locuinţelor proprii. Cea de-a doua categorie este aceea a minihotelurilor sau a pensiunilor, ai căror proprietari declară doar o parte a spaţiilor de cazare ocupate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite