ING: Autorităţile îngreunează nejustificat acordarea fondurilor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ING: Autorităţile îngreunează nejustificat acordarea fondurilor europene
ING: Autorităţile îngreunează nejustificat acordarea fondurilor europene

Instituţiile care analizează proiectele pentru fonduri UE întârzie accesarea acestor bani din exces de zel, practicând o birocraţie excesivă de teama de a nu fi acuzaţi de fraudare, potrivit lui Florin Ilie, director Piaţa de Capital în cadrul ING, prezent la conferinţa Energy in Central and Eastern Europe, organizată de Forum Invest.

"Există o frică viscerală pentru asumarea responsabilităţii acordării acestor bani. Administraţia devine paranoică de frica asumării acestui risc, pentru a nu fi acuzată de fraudă", a declarat Ilie.

El a adăugat că ING a analizat cofinanţarea unor proiecte de energie regenerabilă din fonduri UE. Cu toate acestea, deşi autorităţile au aprobat, anul trecut, 14 proiecte de regenerare, nu a fost semnat niuciun contract pentru accesarea fondurilor UE.

Ilie a mai spus că un holding energetic integrat de stat ar trebui listat pe bursă cu cel puţin 20%, pentru a atrage fonduri suficiente.

Un raport al Comisiei Europene privind cheltuirea fondurilor comunitare în România, dat publicităţii la 19 octombrie 2009, arată că ţara noastră riscă să piardă definitiv 169 de milioane de euro fonduri PHARE.

Totodată, există riscul ca şi alte 745 de milioane de euro pentru proiecte de infrastructură (ISPA) să fie pierdute, dacă nu sunt trimise cereri de rambursare până anul viitor.

În sectorul energiei regenerabile, de pildă, nu a fost atras niciun euro din fondurile europene, chiar dacă există investitori interesaţi. Ministerul Economiei nu a reuşit să semneze niciun proiect pe energie regenerabilă din cele 14 selectate până în prezent.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite