Autorităţile locale, codaşe la investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile locale, codaşe la investiţii
Autorităţile locale, codaşe la investiţii

Deşi nu au reuşit să cheltuiască decât 17% din fondurile alocate, administraţiile locale vor mai primi bani la rectificare. Premierul Emil Boc spune că Ministerul Transporturilor a reuşit să investească cel mai bine banii publici, de aceea va mai primi aproximativ 125 de milioane de euro.

Autorităţile locale nu au folosit decât 17% din suma totală alocată pentru proiecte de investiţii, dar vor primi o suplimentare de bugete la rectificarea ce va fi anunţată în această săptămână. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, anunţa, în urmă cu două săptămâni, că bugetul de cheltuieli al autorităţilor locale va fi suplimentat cu 120 de milioane de lei, iar alte 400 de milioane de lei le vor fi alocate pentru infrastructură.

În total, pentru infrastructura de transport, rectificarea va aduce în plus 900 de milioane de lei (212 milioane de euro). Media cheltuirii banilor pentru investiţii în primele şapte luni este de 45%, însemnând în total patru miliarde de euro.

Licitaţiile au început târziu

Guvernul a prevăzut în bugetul pe 2009 ca 20% din cheltuielile totale să meargă spre investiţii, adică peste 7% din Produsul Intern Brut (PIB). Valoarea acestuia, revizuită în scădere, este de 118 miliarde de euro. Rezultă că până acum s-au cheltuit în jur de 3,38% din PIB pe astfel de programe.

Cu toate acestea, premierul este încrezător că până la finele anului se va atinge nivelul de 7%. „Sunt convins că vom intra în grafic şi că vom respecta angajamentul de a fi utilizaţi pentru investiţii 20% din banii ţării“, a declarat premierul la postul public de radio.

Boc a explicat şi motivele ce au influenţat ritmul lent al investiţiilor: licitaţiile pentru proiecte au început abia în luna martie, după aprobarea bugetului pe 2009. „Fără a fi pe deplin mulţumit de faptul că s-au cheltuit patru miliarde de euro, spun că suntem pe drumul bun. De ce? Bugetul a fost adoptat abia la sfârşitul lui februarie. Practic, din martie s-a început organizarea de licitaţii pentru cheltuirea banilor pe investiţii“, a explicat premierul.

Priorităţile în materie de investiţii sunt infrastructura de transport şi reabilitarea termică a blocurilor. Premierul Boc a numit, vineri, primele proiecte pe listă: Autostrada Bucureşti-Ploieşti, Autostrada Transilvaniei, Centura Ploieşti, Centura Timişoara şi Autostrada Arad-Timişoara. După vizitarea şantierului de construcţie a autostrăzii Bucureşti-Ploieşti, Boc a promis că 30 de kilometri din acest proiect vor fi gata până la sfârşitul anului.

Reabilitarea blocurilor, cu viteza melcului

În ultimii şapte ani, au fost reabilitate doar 89 de blocuri şi 1.900 de aparatamente. Autorităţile locale s-au plâns ba de lipsă de bani, ba de vremea rea, ba de lipsa de cooperare cu locatarii. Ministrul Dezvoltării şi Locuinţei, Vasile Blaga promitea, la începutul lunii martie, că locatarii celor 83.000 de blocuri ce vor intra în program vor plăti facturi la întreţinere mai mici, reducerea fiind cuprinsă între 20% şi 50%.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite