Autoritatea de Reglementare a Gazului primeste aer aromatizat in fiecare zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sediile societatilor din do meniul energetic sunt printre cele mai elegante cladiri din orasele Romaniei. Sticla ionizata, dar umbroasa si de nepatruns din exterior. In Bucuresti, sediile Distrigaz

Sediile societatilor din do meniul energetic sunt printre cele mai elegante cladiri din orasele Romaniei. Sticla ionizata, dar umbroasa si de nepatruns din exterior. In Bucuresti, sediile Distrigaz Sud si Autoritatii Nationale de Reglementare a Gazelor Naturale - ANRGN - sunt mai vizibile decat oricare din jurul lor. Vizibila este paza armata din partea unor firme specializate, platite cu bani grei. Ca este paza n-ar fi o problema, dar de ce, daca tot intri pe baza unei cartele, mai este nevoie si de paza la fiecare etaj? Opulenta intrarii presedintilor si a directorilor generali sare in ochi, la fel cum sar preturile gazelor din care s-a nascut acest lux. La unele etaje au existat chiar si fantani arteziene, in ambianta placuta a unor orgi de lumini, care intre timp au fost dezafectate, kitsch-ul fiind izbitor. Costurile unor asemenea rasfaturi nu au fost facute publice in cifre absolute, ele ramanand singurele ascunse clientilor. Pretul opulentei constructii a Distrigaz Sud costa cat "50 km de conducte noi din polietilena", conform unei declaratii oficiale. Daca socotim ca inlocuirea a 250 km de conducte noi costa 40-50 milioane de dolari, putem ajunge la un pret estimativ al cladirii. Desi mai mic, sediul ANRGN este la fel de scump. Aici insa, autoritatile, numarate pe degetele a doua maini, se plang de faptul ca birourile sunt prea mici, neconforme cu standardele UE de suprafata/angajat, deoarece terenul din Cotroceni nu le-a permis o suprafata desfasurata mai mare. Ei beneficiaza in schimb de o firma specializata care le aromatizeaza si le reimprospateaza zilnic aerul. Si specialistii ANRGN sunt bine paziti de firme specializate, platite gras din acelasi pret al gazelor care-i cocoseaza pe romani. De curand, un consumator de gaze ni s-a plans: "Am fost la sediul ANRGN pentru a mi se explica de ce este atat de ridicat pretul facturii. Jandarmii de la poarta m-au scos din cladire ca sa-mi curat mai intai pantofii".

Averea modesta a sefilor peste reglementarea gazului
Dintre sefii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), doar presedintele si vicepresedintele si-au publicat declaratiile de avere pe site-ul institutiei. Aceasta deoarece, conform afirmatiilor Gabrielei Ghiurtu, seful Serviciului resurse umane din ANRGN, ei sunt singurii functionari publici din institutie si, deci, doar ei au obligatia depunerii declaratiei de avere. Stefan Cosmeanu, presedintele ANRGN, a incasat anul trecut peste 438 de milioane lei din activitatea prestata ca inginer sef la societatea Distrigaz Nord - sucursala Alba. El a mai castigat si peste 14 milioane lei din munca de consilier local la Primaria din Alba Iulia. Sotia sa, ca sef al Departamentului relatii economice din cadrul Camerei de Comert si Industrie Alba, a contribuit la venitul familiei cu peste 120 de milioane lei. Sotii Cosmeanu detin in judetul Alba un teren intravilan de 374 mp (Alba Iulia) cu o valoare de impozitare de 544.000 lei, un teren extravilan de 418, precum si o vila de 132 mp (Alba Iulia) cu o valoare impozabila de peste un miliard de lei, construita in urma cu trei ani. Seful ANRGN si-a cumparat un Volkswagen in 2000, a investit 11.250 de euro la ING Group Nederlanden Cluj Napoca si a imprumutat un prieten (persoana fizica neprecizata) cu 12.500 de euro. Mihail Ciocodeica, vicepresedintele ANRGN, a castigat si el bani frumosi de pe urma functiei pe care o are. Astfel, el a incasat anul trecut peste 685 de milioane lei ca vicepresedinte la reglementarea gazului, suma la care s-a adaugat pensia sotiei de peste 165 de milioane lei. in ultimii ani, Ciocodeica a reusit sa puna deoparte, in depozite la BRD, 9.334 de euro, 2.334 de dolari si peste 333 milioane de lei. El mai detine un teren intravilan de 315,5 mp in Eforie, un alt intravilan de 230 mp in Pucioasa, un apartament de 76 mp cumparat in 1997 intr-o zona ultracentrala din Bucuresti (Str. Belgrad), precum si o casa de locuit din 1992 situata pe Str. Av. Iliescu din Capitala.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite