Autorii testelor de bac, în mafia meditaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

pentru Adevărul, unul dintre cei doi inspectori de istorie din cadrul Serviciului Naţional de Evaluare şi Examinare (SNEE). şi alţi autori de subiecte din SNEE îşi rotunjesc din meditaţii

pentru Adevărul, unul dintre cei doi inspectori de istorie din cadrul Serviciului Naţional de Evaluare şi Examinare (SNEE). şi alţi autori de subiecte din SNEE îşi rotunjesc din meditaţii veniturile de 7-8 milioane pe lună.
Un profesor de la Colegiul "Mihai Viteazul" din Bucureşti îl cunoaşte foarte bine pe unul dintre cei doi inspectori de matematică din SNEE şi spune despre el că "dă meditaţii de doi, trei ani buni. şi, în plus, ia şi foarte mulţi bani la ultima şedinţă". Ministrul educaţiei, Mihail Hărdău, ne-a declarat, ieri, că are tot mai multe informaţii că subiectele s-au scurs din SNEE şi în anii precedenţi. "S-au vândut la început cu preţuri mari, iar apoi au ajuns să vândă subiectele la preţuri derizorii. Oricum este o situaţie foarte gravă dacă unii din cei care fac subiectele pentru testele naţionale şi pentru bacalaureat dau meditaţii. Voi schimba radical Serviciul de Evaluare, pentru ca examenele să fie sigure", a spus Hărdău. Ministrul îi vrea pe vinovaţii gafelor de la bacalaureat după gratii. Aceştia sunt, în opinia lui Hărdău cei doi inspectori care au realizat subiectele la română, informaticianul, directorul general demis după scandalul de la testele naţionale şi directorul adjunct din cadrul SNEE.

Cloacă de pile, cunoştinţe şi relaţii
"Eu de patru ani spun că acest serviciu de evaluare şi examinare ar trebui desfiinţat şi găsită o altă formă, mai deşteaptă, de a face subiecte, dar nu mă ascultă nimeni. Din 2001, de când a început să funcţioneze SNEE-ul, şi până astăzi n-a existat examen în care să nu fie un subiect greşit cel puţin. Aceasta în condiţiile în care treaba lor, un an de zile, este să facă numai subiecte, pe de-o parte, iar pe de altă parte mi se pare că acolo este o cloacă, o adunătură de pcr-uri, adică de pile, cunoştinţe şi relaţii. Mie mi se pare că cel mai firesc ar fi să se apuce cineva destoinic şi cu mintea limpede să culeagă variante din ţară, să le combine şi să le facă singur, aşa cum se făcea înainte, şi singur să le multiplice şi singur să poarte întreaga responsabilitate asupra acestor lucruri. Aşa mi se pare corect! Practica asta cu comisii care îşi pierd responsabilităţile şi urma este o chestie făcută intenţionat!", spune Mihai Chiraleu, directorul Colegiului Tehnic "Traian" din Capitală. Sever Popa, director al Colegiului Naţional "Mihai Viteazul" din Bucureşti, spune că "ar trebui să fie, cum sunt şi în alte părţi, organisme independente care elaborează instrumente de evaluare şi care pot să facă asta şi la comandă. Să luăm un exemplu: testul standardizat SAT. În materie de testare, eu nu am auzit să fi contestat cineva vreodată rezultatele la SAT, iar ele sunt elaborate totuşi nu de ceva subordonat vreunui minister, ci de nişte organizaţii care din asta trăiesc".

Dischetele cu subiecte circulau lejer prin SNEE
Anchetatorii care cercetează dosarul privind divulgarea subiectelor de bacalaureat la limba şi literatura română au constatat că dischetele cu subiectele şi răspunsurile circulau "foarte lejer" printre membrii comisiei speciale din cadrul Serviciului Naţional de Evaluare şi Examinare (SNEE). Pe calculatoare ar fi găsit documente nesecurizate, urmând a se stabili de la care dintre calculatoare s-au copiat subiectele. Ieri, poliţiştii Secţiei 3 au audiat mai multe persoane implicate în etapele de redactare a subiectelor şi a răspunsurilor, de tipărire şi de anvelopare.

S-au ştiut şi subiectele refăcute la română
Procesul de refacere a subiectelor la română, chiar în noaptea de dinainte de examen, a stârnit şi el suspiciuni, exprimate chiar pe forumul oficial de discuţii al MEdC. Cauza? Chiar de duminică după-amiază, un licean cu nickul Eusebion postase pe www.portal.edu.ro cinci variante de subiecte pentru punctul III, dintre care una avea în centrul său "condiţia intelectualului într-un roman subiectiv". Iar luni, după alegerea variantei 2 de subiecte la română, absolvenţii de liceu aflau că la punctul III trebuie să scrie un eseu în care să prezinte "condiţia intelectualului în societate, prin referire la un roman studiat"... Mai mult, într-un sondaj găzduit de acelaşi forum de discuţii, 66,67% din absolvenţii de a XII-a care s-au lăsat chestionaţi susţin sus şi tare că şi subiectele de rezervă s-au ştiut, "pentru că au fost făcute odată cu variantele principale". Directoarea unui liceu prestigios din Capitală spune şi ea că treaba cu subiectele e veche: "Eu am înţeles că şi anul trecut s-au cam ştiut subiectele la matematică, dar nu s-a făcut vâlvă", iar inspectorul şcolar general Cristian Alexandrescu a auzit şi el "lumea vorbind".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite