„Autodepăşirea, o provocare asumată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Copos este proprietarul unui holding cu o cifră de afaceri de circa 100 de milioane de euro şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din România, cu o avere de aproape 300 de milioane de euro. A pornit de la o cofetărie, iar acum este unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri români, care derulează businessuri în turism, industrie, comerţ şi imobiliare.

Perseverenţa, îndrăzneala şi dorinţa de a crea un business pe termen lung l-au făcut pe George Copos să-şi contureze mereu planul de afaceri în concordanţă cu realităţile economiei locale.

De aceea, pentru acest an, strategia lui Copos este una ce vizează conservarea resurselor actuale ale holdingului pe care îl conduce, mai ales pentru că, în concepţia sa, criza actuală va avea o amploare mai mare decât cea din anii ’30.

„Anul 2008 a fost anul pregătirii unor decizii strategice privind conservarea unor activităţi ale holdingului Ana sau reeşalonarea unor programe de investiţii şi de dezvoltare, în condiţiile în care am prevăzut o restrângere cu 20-30% a cifrei de afaceri a holdingului“, spune omul de afaceri.

Cheltuielile, reduse cu 10%

Chiar şi în acest context, Copos va continua o serie din investiţiile planificate anterior, căderea sectorului imobiliar aducând o reducere de 50% a nivelului costurilor. Omul de afaceri speră într-o diminuare a cheltuielilor totale cu circa 10% în acest an.

Pentru afacerile pe care le derulează în turism, Copos va aborda o strategie nouă care va duce la o valorificare mai mare a resurselor din cadrul holdingului pe care îl conduce: va muta personalul din hoteluri în funcţie de sezonalitate. „Pe timpul sezonului estival, o parte din personalul-cheie de la hotelurile din Poiana Braşov este detaşat în cele din Eforie Nord.

La fel, când începe sezonul de schi în Poiana Braşov, o parte dintre angajaţii de la Eforie Nord sunt detaşaţi la munte“, precizează George Copos. Cum în plină criză cei mai mulţi investitori au anunţat că îşi închid afacerile şi reduc personalul, Copos preferă să evite cât mai mult o astfel de decizie drastică.

„Disponibilizările de personal şi închiderea unei afaceri sunt printre cele mai grele decizii pe care trebuie să le iei ca investitor. Eu am o legătură sentimentală cu toate afacerile pe care le dezvolt, de aceea decizia de închidere a unei afaceri este extrem de grea pentru mine şi, înainte de a ajunge la această hotărâre, caut toate soluţiile viabile prin care ar putea fi evitată”, mai spune omul de afaceri.

În competiţie cu el însuşi

Un pasionat al sportului, fiind un concurent fidel în regatele de iahting, Copos admite că este interesat şi de lectură, cărţile fiind cele care îl fac să se autodepăşească.

Scurt CV

-Universitatea Oradea - Facultatea de Ştiinţe Pedagogice, (absolvită în 1978).
- Academia Naţională de Ştiinţe Sociale şi Administrative Bucureşti, (absolvită în 1987).
-Universitatea Română de Ştiinţe şi Arte „Gheorghe Cristea“.
-Facultatea de Drept Bucureşti (absolvită în 2004).
-Fondator, acţionar majoritar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţilor aparţinând Holdingului ANA.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite