Autodenunţul lui Şova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PSD Dan Şova s-a contrazis ieri în explicaţiile legate de colaborarea sa cu Victor Ponta, de banii plimbaţi între ei şi de „contractele energetice”. Dacă Victor Ponta a ales să-şi trimită mama cu actele la Fisc, prietenul şi partenerul său Dan Şova a ţinut, singur, o conferinţă de presă prin care a complicat şi mai mult lucrurile.

Scandalul legat de cele peste 1,1 milioane de euro pe care casa de avocatură Şova&Asociaţii i-ar fi încasat ilegal din contractele cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari e amplificat de hăţişul de explicaţii contradictorii pe care senatorul-avocat Dan Şova (38 de ani) a insistat să le dea în ultimele zile pentru a se disculpa. El a ţinut şi ieri în faţa jurnaliştilor o adevărată pledoarie. Deloc convingătoare însă. Motivul: explicaţiile de ieri le contrazic pe cele din zilele precedente. În plus, el este contrazis de documentele Fiscului şi de declaraţiile de avere ale prietenului şi colegului său Victor Ponta (39 de ani).

Despre maşina oferită lui Ponta

21 iunie 2011- Drept la repli­că pentru „Adevărul": ,,Aceeaşi atitudine de minciună au avut-o (jurnaliştii) şi în privin­ţa sponsorizării cu o maşină de către Şova&Asociaţii, spon­sori­zare care nu a existat niciodată".

24 iunie 2011- Într-o conferinţă de presă, Şova a recunoscut că i-a oferit lui Ponta o maşină pentru raliu. El spune acum că firma sa de avocatură a încheiat în 2008 un contract de comodat cu Victor Ponta, prin care acesta putea doar să folosească automobilul res­pectiv în cursele de raliuri. Ulterior, Şova&Asociaţii ar fi vândut maşina către BCR Leasing, pentru suma de 144.000 de lei (34.000 de euro), de unde ar fi cumpărat-o Victor Ponta, în leasing.

În declaraţiile de avere din decembrie 2008 şi ianuarie 2009 (documente publice) ale preşedintelui PSD Victor Ponta, în dreptul maşinii Mitsubischi Lancer Evolution stă scris: ,,Contract Sponsorizare Şova şi Asociaţii".

Asocierea cu Ponta

19 septembrie 2007 (juridice.ro) ,,Casa de avocatură Şova &Asociaţii şi-a extins parteneriatul prin alăturarea în cadrul echipei a avocatului Victor Ponta (...) Dan Şova, Managing Partner, precizează(...) că «este o opţiune profesională care va întări poziţia firmei pe piaţa avocaturii din România»"

21 iunie 2011 - Drept la replică pentru „Adevărul": ,,În legătură cu Victor Ponta, Dom­nia Sa nu a fost niciodată asociat la Sova &Asosciaţii. Ziarul „Adevărul" arătase că Ponta fusese senior partner în firma lui Şova, nu asociat.

23 iunie 2011 - Antena 3. ,,Au existat două contracte de conlucrare profesională, conform Legii avocaturii, cu care s-au făcut nişte plăţi infime".

24 iunie 2011 - Conferinţă de presă. Dan Şova a susţinut că Şova&Asociaţii a încheiat cu cabinetul individual de avocatură Victor Ponta un contract de conlucrare profesională, la 7 septembrie 2009 pentru care Ponta a primit „infima" sumă de 40.000 de euro cu tot cu TVA. Prin această declaraţie, Şova îi creează probleme lui Ponta, întrucât în declaraţia de avere a liderului PSD suma de 40.000 de euro nu se regăseşte.

Despre contractele „energetice" cadou

20 iunie 2011 - Pentru „Adevărul": ,, Eu nu am nicio implicare acolo (contractele cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari). În plus, cred că am fost o singură dată în judeţul Gorj".

21 iunie 2011 - Drept la replică. ,,La momentul obţinerii contractelor eram masterand la Londra  (am studiat în perioada 1 octombrie 2006 - 1 octombrie 2007)". Însă documentele ANAF arată că Şova nu se afla la Londra la data semnării unora dintre cele mai importante contracte şi a actelor adiţionale prin care s-a umflat valoarea acestora şi din care s-a obţinut plata ilegală de 1,1 milioane de euro. 

24 iunie 2011 - Conferinţă de presă: ,,Am fost în Târgu-Jiu de două ori în viaţa mea". 

Ponta şi-a trimis mama la Fisc

Invitat la summitul Partidului Socialiştilor Europeni de la Bruxelles, liderul PSD Victor Ponta (39 de ani) şi-a trimis mama, pe Cornelia Naum (67 de ani), la Administraţia Financiară. Cornelia Naum  este şi contabila cabinetului de avocatură ,,Victor Viorel Ponta". Aşadar, cea mai îndreptăţită să-l reprezinte în faţa inspectorilor fiscali.  Joi, 23 iunie, mama liderului PSD le-a predat inspectorilor fiscali documentele cerute: declaraţiile de venit ale fiului ei pe 2007 şi 2008 şi registrul-jurnal de încasări şi plăţi al societăţii sale.

,,Consider că nu este cazul să avem o relaţie conflictuală cu dânşii. Cabinetul de avocatură şi-a suspendat activitatea în 2008, iar inspectorii fiscali nu l-au găsit (pe Victor Ponta) pentru că nu mai funcţiona acest cabinet acolo, şi nu pentru că s-ar fi sustras  de la verificări", a declarat pentru ,,Adevărul" Cornelia Naum. Declaraţia mamei lui Ponta nu îl ajută pe liderul PSD, ci, dimpotrivă. Asta, întrucât  în declaraţia sa de avere pentru anul fiscal 2009 el figurează cu venituri de 15.700 de euro, obţinute pe cabinetul de avocatură, despre care Cornelia Naum spune că era închis din 2008.

Click pe foto pentru a vedea declaratia de avere a lui Victor Ponta



Reamintim că deputatul de Gorj Victor Ponta este anchetat de Fisc pentru că ar fi primit, sub formă de sponsorizare, peste 42.000 de euro, din cele peste 1,1 milioane de euro încasate necuvenit de la Turceni şi Rovinari de firma de avocatură a lui Dan Şova.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite