Autocar cu copii reţinut noaptea în Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premiat în Austria, corul "Junior VIP" din Cluj a avut parte de o întoarcere în ţară de coşmar Un autocar cu copii români a fost reţinut, duminică noaptea, de vameşii maghiari, sub

Premiat în Austria, corul "Junior VIP" din Cluj a avut parte de o întoarcere în ţară de coşmar

Un autocar cu copii români a fost reţinut, duminică noaptea, de vameşii maghiari, sub pretextul unor nereguli.

Autocarul care aducea în ţară Corul "Junior VIP" din Cluj-Napoca, laureat cu argint la un concurs internaţional din Austria, a fost reţinut, duminică noaptea, două ore, de vameşii unguri. În zona localităţii Szekesfehervar, pe autostradă, o maşină cu însemnele poliţiei, dar în care se aflau vameşi, a obligat şoferul autocarului să intre într-o parcare, unde au fost solicitate mai multe documente de transport.

Vameşii au considerat că şoferii au încălcat prevederile legale, pentru că nu ar fi fost evidenţiată o jumătate de oră de odihnă pe diagramele mai vechi de bord şi pentru că lista cu pasageri nu avea ştampilă.

Aceştia au amendat şoferii cu 50.000 de forinţi, circa 250 euro. Pentru că şoferii au solicitat întocmirea unui proces verbal, autocarul a fost obligat să însoţească maşina vameşilor la sediul vămii din localitate.

Deşi în alte ţări amenda putea fi achitată ulterior, vameşii s-au prevalat de un act normativ recent, ameninţând că vor sechestra autocarul, până la achitarea amenzii. Însoţiţi de maşina vameşilor, şoferii au trebuit să se deplaseze la o altă parcare de pe autostradă, unde au schimbat la un curs aproximativ, la "mica înţelegere", euro în forinţi, pentru a putea achita amenda.

Aniversare în faţa vămii

Discuţiile cu vameşii au durat mai bine de două ore, timp în care copiii au coborât pe stradă şi s-au întins pe pături, chiar în faţa clădirii vămii din oraş. La miezul nopţii, ei i-au cântat "La Mulţi Ani!" unei colege, care îşi sărbătorea ziua de naştere.

Părinţii coriştilor au ameninţat că vor face o reclamaţie la Consulatul Ungariei din Cluj-Napoca. "Sunt lipsiţi de suflet. Au putut să acţioneze astfel, deşi în autocar se aflau copii. Vom reclama la toate autorităţile competente. Acest lucru nu va putea rămâne fără urmări", ne-a spus Iosif Curta, tatăl unuia dintre pasageri.

Teofil Mândruţiu, patronul firmei "Pasager", cea care a transportat clujenii la Olimpiada Corală din Austria, ne-a declarat că va contesta amenda la autorităţile ungare. "Îşi bat joc de noi. Ne-au reţinut şi amendat fără niciun suport legal. Nici lista cu pasageri nu trebuia să fie ştampilată şi nici problema cu diagrama nu stă în picioare", ne-a spus Mândruţiu. "Am încercat să intervenim la Consulatul Român din Gyula, dar ne-au spus că ei nu se bagă", a mai spus acesta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite