Autobuze în Ilfov, din octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transportul public dintre Capitală şi judeţul Ilfov va fi reluat în două săptămâni, după aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) va introduce minimum 35 de autobuze pe rutele din jurul Capitalei.

După decizia Guvernului, de săptămâna trecută, privind reluarea transportului public în judeţul Ilfov, singurul hop birocratic care mai rămâne de trecut este aprobarea în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) asocierii dintre Consiliul  Judeţean (CJ) Ilfov şi CGMB.

Se reiau traseele vechi

„Rutele vor fi acelea care au fost şi înainte să fie întreruptă circulaţia RATB, cu excepţia locaţiilor foarte îndepărtate faţă de Capitală. Acolo vom lăsa maxi-taxi, pentru că nu este rentabil să băgăm autobuze pentru doi-trei călători”, a declarat, pentru “Adevărul”, Cristache Rădulescu, preşedintele CJ Ilfov. El a adăugat că “preţul biletelor se va stabili în funcţie de distanţă, dar şi de ce autobuze ne va da RATB-ul”.

Promisiunea lui Rădulescu este că “un bilet va costa între 1 leu şi 1,5 lei, pentru zonele apropiate Capitalei, spre exemplu Bragadiru sau Măgurele. Preţurile vor creşte în funcţie de distanţă, dar, cu toate acestea, vor fi mai mici ca la privaţi. În prezent, pentru o cursă în nordul judeţului, la Gruiu sau Nuci, un operator privat cere chiar şi şase lei pentru un bilet, iar pentru un drum la Măgurele sau Cornetu, aflate la maximum 15 kilometri de Bucureşti, cere doi lei pentru un bilet.

RATB, în paralel cu maxi-taxi

Microbuzele transporturilor private vor circula în paralel cu autobuzele RATB, cel puţin până la expirarea programului care a fost licitat de Autoritatea Rutieră Română, adică până pe 30.06.2011.

De asemenea, surse din cadrul CJ Ilfov susţin că odată cu adoptarea de către Executiv a cadrului legal pentru transportul public în judeţ, a fost aprobată şi o hotărâre prin care  transportatorii care au licenţe pot înlocui microbuzele cu autobuze urbane. Elevii, pensionarii, navetiştii şi persoanele cu dizabilităţi vor avea reduceri la preţul biletelor şi abonamentelor pentru rutele din Ilfov.

Elevii vor dispune de o reducere de 50%, navetiştii vor beneficia de 30-40% reducere, iar persoanele cu dizabilităţi, precum şi însoţitorii lor vor putea circula gratuit. Autobuzele RATB nu mai circulă de la 1 iulie pe traseele preorăşeneşti din judeţul Ilfov, deoarece CJ Ilfov nu a plătit subvenţiile pe care şi le-a asumat în protocolul semnat în 2007 cu RATB.

 Un alt motiv invocat de RATB pentru întreruperea călătoriilor în Ilfov a fost acela că transportatorii privaţi de pe traseele preorăşeneşti au câştigat o licitaţie, în februarie 2008, şi prin urmare au dat în judecată RATB pentru concurenţă neloială.

image

Un bilet va costa între 1 leu şi 1,5 lei, pentru zonele apropiate Capitalei, spre exemplu Bragadiru sau Măgurele

image


Cristache Rădulescu,
preşedintele CJ Ilfov

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite