Austriecii vor produce biodiesel într-o zonă protejată de lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci mii de hectare de teren arabil din comuna Bata vor fi cultivate cu plante pentru agrocarburanţi În absenţa subvenţiilor pentru grâul de panificaţie, în România cresc culturile de

Cinci mii de hectare de teren arabil din comuna Bata vor fi cultivate cu plante pentru agrocarburanţi

În absenţa subvenţiilor pentru grâul de panificaţie, în România cresc culturile de plante tehnice destinate producerii agrocarburanţilor.

O companie austriacă negociază intens utilizarea unei suprafeţe de 5.000 hectare dintr-o zonă protejată, pentru culturi destinate biocombustibililor.

Consiliul Local Bata-Arad, de care aparţine situl inclus în programul "Natura 2000", pare a fi fost convins de investitorul austriac, ce are în spate Reiffeisen Bank.

Pentru o zonă săracă, din România, ideea că pământul poate fi cultivat , indiferent cu ce, este o soluţie onorabilă. Primarul comunei Bata, Ion Micurescu, a declarat, pentru "Adevărul", că dintre cele 744 de hectare de păşune ale comunei, 33 hectare vor fi destinate amplasării viitoarei fabrici de biodiesel.

Pe lângă cele 5.000 hectare de teren arabil achiziţionate, care vor fi destinate culturilor necesare producerii biodieselului, austriecii vor mai scoate din circuitul agricol al comunei Bata încă 1.000 hectare de teren, pe care vor cultiva rapiţă, soia, grâu şi porumb, cereale folosite ca materie primă.

Pârloagă sau biocombustibili?

Ion Micurescu suţine că materia primă necesară producerii biodieselului, deşi va fi cultivată pe aproximativ 6.000 hectare, nu va afecta culturile agricole destinate hranei.

"La Bata, cât vezi cu ochii este pârloagă. Culturile de grâu şi porumb sunt destul de puţine, pentru că mulţi dintre oamenii de aici sunt în vârstă şi nu mai au putere să se ocupe şi de agricultură" a spus Micurescu. Mai mult decât atât, spune primarul din Bata, "ar fi o mană cerească pentru noi ca această afacere să fie pusă pe picioare. în loc să ne uităm la pământ cum stă degeaba, îl putem exploata, iar oamenii de aici vor avea peste

350 locuri de muncă asigurate."

O delegaţie din comună va pleca în curând în fabricile de biodiesel ale investitorului austriac care se află în Ungaria sau în Austria, ca să vadă cum se produce biodieselul, un biocombustibil sintetic lichid care se fabrică din alcool obţinut din grâu şi porumb şi din uli de rapiţă şi soia.

"Investitorii ne-au anunţat că din momentul în care vor obţine avizele vor avea nevoie de şase luni ca să pună fabrica pe picioare. Cât despre cele 1.000 hectare în plus ele vor fi concesionate sau luate în arendă de la locuitori" încheie Micurescu.

Fabrica de biodiesel care va fi făcută de austrieci este mană cerească
Ion Micurescu,
primarul comunei arădene Bata

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite