Austriecii de la Erste Bank au cumparat BCR cu 3,7 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aseara, calculatorul a decis: austriecii de la Erste Bank au castigat licitatia pentru preluarea a 61,88% din actiunile BCR, marele pierzator fiind banca portugheza Millenium. Austriecii au oferit

Aseara, calculatorul a decis: austriecii de la Erste Bank au castigat licitatia pentru preluarea a 61,88% din actiunile BCR, marele pierzator fiind banca portugheza Millenium. Austriecii au oferit pentru o actiune 7,65 euro, ceea ce insumeaza peste 3,7 miliarde euro.
Plecata in prima faza a licitatiei alaturi de alte sase institutii financiare interna-tionale, banca austriaca nu era prea cunoscuta romanilor. Cu toate acestea, Erste reprezinta una dintre institutiile financiare care a cunoscut o dezvoltare rapida in spatiul fost comunist central-european, aceasta preluand mai multe banci din Croatia, Cehia, Ungaria, Slovacia si Slovenia. La 31 martie 2005, activele Erste Bank erau evaluate la 148 miliarde de euro, inca o data pe atat comparativ cu cele de numai 71,8 miliarde de euro ale bancii portugheze Millenium. De asemenea, ritmul de crestere al profitului inregistrat in ultimul an de banca austriaca a fost de 41%, fata de numai 21% cat a avut banca portugheza. In sedinta de astazi, guvernul va valida contractul de privatizare propus de Erste Bank, dupa care el va fi trimis parlamentului spre aprobare. Documentul castigatorului va fi adus la cunostinta opiniei publice, in schimb, contractul propus de invins a fost sigilat intr-un plic si va ramane secret, chiar si membrilor comisiei de privatizare, pentru totdeauna.
Millenium mai are doua variante
Millenium Bank, chiar daca a pierdut preluarea BCR, este greu de crezut ca va renunta la intentia sa de a intra pe piata financiar-bancara din Romania. In acest sens, poate alege din doua variante: participa la preluarea CEC, avand in vedere ca a pierdut un concurent serios, pe Erste, iar suma ceruta de stat va fi mult mai mica, sau dezvolta o investitie proprie incepand de la zero, asa cum intentioneaza sa faca si bancherii germani de la Deutsche Bank. Pana in prezent, singurele filiale Millenium aflate in afara Portugaliei sunt in New York, Polonia, Macao, Insulele Cayman si Luanda. Intentia de preluare a pachetului majoritar de actiuni la BCR dovedeste insa ca bancherii portughezi au suficienti bani pe care sunt dispusi sa-i investeasca. De ce nu ar fi Romania urmatoarea tara-tinta in care Millenium isi va deschide o filiala?
Succes calculat sau o pura intamplare
Vanzarea Bancii Comerciale Romane aduce la bugetul statului cei mai multi bani in comparatie cu celelalte actiuni de acest gen facute de guvernele postdecembriste. De exemplu, vanzarile de pana acum ale institutiilor financiare au adus Romaniei aproape 400 milioane de dolari, o suma ridicola comparativ cu cea obtinuta acum. Pe BRD s-au obtinut 138 milioane de dolari, pe Banc Post, 92,8 milioane de dolari, Banca Agricola a fost data pentru 52 milioane de dolari, iar Astra Asigurari, pe doar 45,5 milioane de dolari. Vanzari considerate de succes au fost si cele ale combinatului de ciment Romcim (400 milioane de dolari), precum si cele facute catre indienii de la Mittal Steel (care pentru Sidex, Tepro si Petrotub au platit aproape 700 de milioane de dolari). De asemenea, sume cuprinse intre 30 si 200 milioane de dolari au venit la bugetul de stat in urma privatizarilor sistemelor de distributie a gazelor si a energiei electrice, valoarea totala tinzand spre un milion de dolari. In schimb, privatizarile RomTelecom, Petromidia, RAFO, Petrom, Petromidia si acum mai sunt contestate de diferite voci care sustin ca in spatele sumelor infime date in ciuda potentialului acestor companii se ascund comisioane.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite