Australia a votat schimbarea în verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laburiştii australieni au câştigat alegerile de sâmbăta trecută,declarând război gazelor de seră şi promiţând măsuri de protejare a mediului. Stânga australiană, în frunte cu Kevin

Laburiştii australieni au câştigat alegerile de sâmbăta trecută,declarând război gazelor de seră şi promiţând măsuri de protejare a mediului.

Stânga australiană, în frunte cu Kevin Rudd, viitorul lider al guvernului de la Canberra, a câştigat alegerile, având ca principal motor, în campania electorală, lupta împotriva încălzirii globale. Rudd a declarat că Australia va ratifica Protocolul de la Kyoto, un acord prin care li se impune statelor puternic industrializate să reducă drastic emisia gazelor cu efect de seră. Australia este singura ţară dezvoltată, alături de Statele Unite ale Americii, care nu a semnat acest pact internaţional.

Viitorul lider laburist, Kevin Rudd, a câştigat voturile australienilor cu promisiunea fermă că protecţia mediului înconjurător va rămâne una dintre preocupările majore ale noului guvern. Deşi ratificarea Protocolului de la Kyoto va presupune măsuri ce vor înghiţi mulţi dolari australieni, poporul care are pe stema sa un cangur şi un struţ a hotărât să lupte pentru calitatea mediului.

"Victoria laburiştilor australieni este o veste extraordinară pentru dezbaterea internaţională asupra climatului care va avea loc la Bali", a spus Shane Rattenburg, directorul pe probleme politice al organizaţiei ecologiste Greenpeace. Rezultatele conferinţei din Bali, insulă indoneziană care se numără printre cele mai mari atracţii turistice din lume, vor constitui continuarea angajamentelor prevăzute de Protocolul de la Kyoto, ale cărui prevederi expiră în 2012.

SUA, izolate la Bali

La aflarea veştii că viitorul prim-ministru australian, Kevin Rudd, este pe punctul de a fi validat, apărătorii acordului de la Kyoto s-au şi întâlnit pentru a-l saluta pe învingător. Kevin Rudd devine, astfel, un pion important împotriva americanilor care nu doresc ratificarea acordului şi se încăpăţânează să nu recunoască faptul că, alături de China, rămân cel mai mare poluator cu gaze de seră de pe glob.

Înfrângerea conservatorului John Howard, în alegerile legislative australiene, l-a privat pe George W. Bush, preşedintele SUA, de un aliat-cheie la viitoarea conferinţă de la Bali, care va avea loc între 3 şi 14 decembrie anul acesta.

Protocolul de la Kyoto impune ţărilor industrializate să reducă emisia celor şase gaze cu efect de seră ce contribuie la amplificarea fenomenului de încălzire globală, printre care se numără bioxidul de carbon şi metanul. Australia este responsabilă de 2% din emisia mondială a gazelor cu efect de seră şi este, de asemenea, un important exportator de cărbune, una dintre sursele de energie care contribuie la încălzirea planetei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite