Australia rămâne lângă SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Canberra este una dintre bazele Washingtonului din Asia, iar militarii australieni îi sprijină pe cei americani în mai toate conflictele de pe glob Primit cu proteste pacifiste la Sydney,

Canberra este una dintre bazele Washingtonului din Asia, iar militarii australieni îi sprijină pe cei americani în mai toate conflictele de pe glob

Primit cu proteste pacifiste la Sydney, vicepreşedintele american, Dick Cheney, a mulţumit Australiei pentru sprijinul acordat Statelor Unite în "campanile antiteroriste" din Irak şi Afganistan, dar a avertizat asupra politicii tot mai războinice a Chinei.

Australia a însoţit America în cele două războaie mondiale din secolul trecut, în luptele din Vietnam şi Coreea, apoi din Afganistan şi Irak. Casa Albă a afirmat - şi apoi s-a jenat - că Australia poate fi un "ajutor de şerif" în Asia. Premierul conservator John Howard a apărat mereu deciziile preşedintelui republican George W. Bush - până la recenta aşezare a senatorului democrat Obama în tabăra lui Osama, pentru cererea de retragere a trupelor Statelor SUA din Irak, din martie 2008.

Răcire diplomatică

Totuşi, premierul australian i-a acordat acum vicepreşedintelui american doar o oră, la mijlocul vizitei de trei zile pe care acesta a făcut-o în Australia. Relaţia lui Howard cu Cheney indică însă mai mult actualul stadiu, temporar, al relaţiilor dintre cele două guverne, tot temporare, decât relaţiile tradiţionale şi stabile dintre cele două state. Potrivit unui recent sondaj de opinie, 70% din australieni cred că alianţa cu SUA este importantă pentru securitatea Australiei, dar campania din Irak a preşedintelui Bush este tot mai impopulară. De unde şi noua atitudine, mai rezervată faţă de administraţia Bush, a şefului guvernului de la Canberra, înaintea apropiatelor legislative.

Dick Cheney, unul dintre "şoimii războiului" împotriva lui Saddam, l-a felicitat pe John Howard pentru trimiterea de trupe în Irak şi Afganistan, spunând că australienii şi-au asigurat astfel respectul lumii pentru sprijinirea luptei împotriva terorismului. În preajma vizitei vicepreşedintelui Cheney, premierul Howard a anunţat că Australia va mai trimite încă 70 de militari în Irak şi alţi 450 în Afganistan.

În timp ce emisarul Casei Albe explica de ce Washingtonul expediază alţi 21.500 de soldaţi americani în Irak, protestatarii australieni scandau "Cheney pleacă acasă" şi "Aduceţi băieţii înapoi". Referitor la o posibilă retragere a Australiei, Cheney a afirmat că aceasta "nu va afecta alianţa dintre cele două ţări".

Sateliţii americanilor

Dincolo de trupele trimise pe teatrele de operaţiuni alături de cele americane, Australia mai este şi gazda unor staţii de interceptare a comunicaţiilor internaţionale, cruciale pentru reţeaua de spionaj prin satelit a SUA în Asia şi Orientul Mijlociu. Noua bază de comunicaţii militare pe care SUA au planificat-o în Australia de Vest va fi încă un ochi în misterioasa plasă globală de interceptori numită ECHELON.

"Ochii şi timpanele" Americii

SUA construiesc la Geraldton, la 400 de kilometri de Perth, o nouă staţie de prelucrare a informaţiilor, care va intensifica acţiunea de culegere clandestină a semnalelor electronice pe care agenţiile de securitate potente o duc deasupra Asiei, Rusiei şi Europei. Baza adună datele culese de sateliţii geostaţionari pe care armata SUA îi are poziţionaţi deasupra Oceanului Indian - pentru acoperirea Orientului Mijlociu şi a regiunii autonome dintre Pakistan şi Afganistan, de unde se crede că liderii al-Qaida îşi conduc atacurile teroriste. Noul complex se va afla chiar lângă baza americano-australiană care interceptează semnalele de mobil şi alte comunicaţii electronice dintr-o vastă regiune cuprinsă între Oceanul Pacific şi Europa de Nord, peste statele asiatice.

Sistemul operează sub un acord de interceptare şi prelucrare a comunicaţiilor internaţionale, pe care SUA şi Marea Britanie l-au semnat încă din 1947. La nivelul deceniului opt, alături de trei foste colonii britanice - Australia, Canada şi Noua Zeelandă - a fost adusă în sistem şi o serie de "terţe părţi" - precum Norvegia, Danemarca, Germania sau Turcia. Formatul utilizează astăzi tehnologii capabile să monitorizeze mesajele transmise prin internet, faxuri, telefoane sau radio, oriunde de pe Pământ - inclusiv din ambasade. Analiza lor se face după cuvinte-cheie, folosite în afaceri politice sau militare - dar, se crede, şi comerciale.

Uneori suntem în dezacord cu SUA, iar Irakul este unul dintre aceste dezacorduri
Kevin Rudd,
liderul opoziţiei laburiste australiene

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite