Australia îşi dublează forţele din Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la sfârşitul anului, Canberra va avea în Afganistan circa 1.000 de militari, mulţi de elită, pentru a răspunde adecvat reluării insurgenţei talibane. Premierul australian,

Până la sfârşitul anului, Canberra va avea în Afganistan circa 1.000 de militari, mulţi de elită, pentru a răspunde adecvat reluării insurgenţei talibane.

Premierul australian, John Howard, a explicat ieri că, "fără un efort suplimentar, lupta împotriva talibanilor nu va fi câştigată". Şi a pregătit ţara pentru pierderi umane - după ce efectivele canadiene ale NATO din Afganistan au pierdut, duminică, şase militari.

Australia are în prezent 550 de militari pe teritoriul afgan, cu baza la Tarin Kowt, în provincia Uruzgan - 300 dintre ei sunt forţe speciale. Creşterea nu pare importantă la nivelul celor 30.000 de militari NATO din Afganistan, dar pentru Canberra este un angajament politic important. Iar pentru situaţia de pe frontul afgan, calitatea trupelor australiene chiar contează. Unităţile australiene acceptă misiuni de luptă efectivă, spre deosebire de mulţi contributori europeni - a criticat premierul Howard -, care au restricţionat desfăşurarea propriilor trupe după gradul de periculozitate al misiunilor. La o recentă conferinţă NATO, Germania, Franţa şi Italia au acceptat să-şi trimită trupele în afara arealelor de patrulare doar în situaţii de extremă urgenţă. De partea lor, talibanii nu au niciun fel de restricţii şi atacă militarii străini cu o putere tot mai mare. Comandourile speciale australiene vor fi trimise tot în provincia Uruzgan, în apropierea punctului central al insurgenţei talibane. Alte desfăşurări australiene, radare şi culegere de informaţii vor avea loc în provincia Kandahar. Aliat apropiat al SUA, Australia participă la ofensiva împotriva talibanilor încă din 2001.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite