Australia nu va "umili" SUA printr-o retragere din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate victimele aliate ale războiului din Irak, premierul John Howard nu concepe "să ştirbească prestigiul Americii în Orientul Mijlociu şi în lume" printr-o retragere din statul arab.

Cu toate victimele aliate ale războiului din Irak, premierul John Howard nu concepe "să ştirbească prestigiul Americii în Orientul Mijlociu şi în lume" printr-o retragere din statul arab.

Altfel decât pentru oamenii politici şi de afaceri, pentru militari - şi civili - Irakul e o chestiune chiar de viaţă sau moarte. Doi militari australieni au fost răniţi ieri în explozia unei bombe pe o stradă din oraşul sudic An Nasariyah; au fost duşi imediat la un spital american din zonă, unde s-a constatat că, de data asta, rănile nu le pun viaţa în pericol. Atacul sinucigaş de luni din provincia Diyala - unde trupele SUA sunt atacate şi de insurgenţii sunniţi, şi de militanţii şiiţi - a ucis însă nouă militari americani şi a rănit alţi 20; 15 dintre ei au revenit la misiune imediat după pansare. Tot luni, alt soldat american a fost ucis de o bombă pe o stradă din Muqdadiyah. La nivelul întregului Irak, ziua a fost neagră rău: şapte explozii cu 49 de morţi - între care un soldat britanic care patrula în Basra.

Rezistenţa australiană

Premierul John Howard nu a comentat evenimentul de ieri. Dar a repetat că - aşa cum "istoria arată clar" - forţa şi sprijinul Americii sunt importante pentru securitatea Australiei şi că el nu va susţine o politică de slăbire a lor.

"Pe scurt, nu voi sprijini o politică ce duce la umilirea şi slăbirea puterii şi prestigiului Americii în lume", a spus premierul australian. Credinţa lui Howard este că retragerea coaliţiei din Irak ar însemna pierderea războiului, ceea ce "ar da mari puteri teroriştilor". "Acesta ar fi rezultatul cererii de retragere a Australiei, pentru că, dacă este OK pentru noi, de ce n-ar fi OK şi pentru americani sau britanici să plece?", a lansat premierul conservator. Opoziţia laburistă promite aducerea acasă a celor 1.400 de militari australieni în cazul că ar câştiga apropiatele alegeri. Zilele trecute, dezbaterea de la Canberra asupra retragerii din Irak s-a reaprins după ce înaltul comisar al Marii Britanii pentru Australia a lăsat să se înţeleagă că guvernul de la Londra nu priveşte invazia condusă de SUA în Irak drept parte a "războiului împotriva terorii". Iar Helen Liddell era membră a Cabinetului Blair în 2003. Acum, guvernul britanic spune că lupta împotriva terorismului islamist nu va fi câştigată cu armele.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite