Aurul rămâne la Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii au aprobat un proiect legislativ potrivit căruia în zonă nu se vor mai face extracţii de minereu aurifer Senatorii au aprobat luni două propuneri legislative care prevăd

Senatorii au aprobat un proiect legislativ potrivit căruia în zonă nu se vor mai face extracţii de minereu aurifer

Senatorii au aprobat luni două propuneri legislative care prevăd constituirea Rezervaţiei arheologice şi naturale Roşia Montană. Dacă vor fi votate şi de Camera Deputaţilor, care are rol de for decizional, aceste legi vor închide definitiv proiectul canadienilor de la Gold Corporation.

Primul proiect de lege, susţinut de senatorii PRM, care prevede înfiinţarea unei rezervaţii naturale, a fost votat de senatori cu 44 de voturi "pentru", două "împotrivă" şi 11 abţineri.

Documentul cuprinde prevederea prin care Roşia Montană se constituie drept "zonă de importanţă naţională şi internaţională cu patrimoniu arheologic, natural şi etnografic". Administrarea, conservarea, restaurarea şi protejarea patrimoniului zonei vor fi asigurate de Administraţia Rezervaţiei, instituţie publică ce se va înfiinţa şi va fi trecută în subordinea Ministerului Culturii, a Ministerului Internelor şi Reformei Administrative şi a Ministerului Agriculturii.

Rezervaţia, condusă din Roşia Montană

Administraţia va avea personalitate juridică, iar sediul va fi situat chiar în comuna Roşia Montană. Conducerea Administraţiei va fi asigurată de un Consiliu Ştiinţific, format din nouă membri, numiţi de guvern la propunerea celor trei ministere.

În subordinea Consiliului, pentru a pune în aplicare hotărârile acestuia, se va afla un Colegiu Executiv. De asemenea, Administraţia Rezervaţiei va evalua starea resurselor naturale ale zonei şi totodată va putea emite acorduri de mediu, în scopul protecţiei, conservării şi restaurării zonei.

Guvernul nu susţine propunerea

Guvernul nu a susţinut adoptarea acestei iniţiative legislative, arătând că prevederile sale sunt în contradicţie cu o serie de acte normative în vigoare, iar constituirea rezervaţiei ar presupune costuri prea mari. "Propunerea nu conţine o descriere sau o hartă a limitei rezervaţiei naturale", se arată în comunicatul emis de Executiv. Un al doilea proiect de lege, votat şi el de senatori, include Roşia Montană în lista zonelor de interes arheologic prioritar.

Lupta pentru legea cianurilor

Proiectul de lege care îşi propunea schimbarea legii privind utilizarea cianurilor, propus de senatorii Peter Eckstein (UDMR) şi Gheorghe Funar (PRM), conţinea iniţial un articol unic prin care se interzicea utilizarea cianurilor în minerit. El a trecut de Comisia Juridică, dar a primit amendamente care-i schimbau sensul în cadrul dezbaterilor din Comisia de Industrii. Ca atare, pe 15 aprilie 2008, deputaţii au votat aproape în unanimitate retrimiterea lui la comisii. Argumentul hotărâtor a fost faptul că modificările aduse au schimbat complet sensul viitoarei legi.

Canadienii îi iau peste picior pe senatori

Reprezentanţii Gold Corporation susţin că Roşia Montană e deja o rezervaţie. "Acolo e pusă la conservat vechea Românie industrială, cu poluare, oameni fără slujbe şi fără speranţă", a declarat Dragoş Tănase, vicepreşedinte financiar şi administrativ la Gold Corporation. În opinia acestuia, canadienii nu vor renunţa la proiect. "Chiar dacă va mai lua zece ani să luăm toate aprobările. Chiar dacă va mai dura până să convingem Bucureştiul de ce ştie toată lumea în Roşia: minerii au nevoie de mină să trăiască!", a mai spus Dragoş Tănase.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite