Aurelian Pavelescu: "Gigi Becali este produsul lui Traian Băsescu"
0Prim-vicepreşedintele PNŢCD crede că partidul său poate avea o nouă misiune istorică Avocatul Aurelian Pavelescu (43 de ani) a intrat în Camera Deputaţilor pe listele Alianţei DA, ca
Prim-vicepreşedintele PNŢCD crede că partidul său poate avea o nouă misiune istorică
Avocatul Aurelian Pavelescu (43 de ani) a intrat în Camera Deputaţilor pe listele Alianţei DA, ca membru al PD. A demisionat în februarie 2005 din PD, a fondat PIN şi, din 2006, este prim-vicepreşedinte al PNŢCD. Este foarte prezent în dezbaterile politice, cu precădere în emisiunile tv. El pune aceasta mai ales pe seama faptului că era cunoscut ca avocat dinainte de a intra în politică - a pledat în cauze celebre, cum ar fi Lele-Panait, Fănel Păvălache sau Banca Transilvania. Dar, recunoaşte, este preferat de realizatorii de talk-show-uri şi pentru vehemenţa cu care îl atacă pe preşedintele Băsescu, alături de care a luptat în campania din 2004.
- Îl cunoaşteţi pe Traian Basescu, aţi lucrat cu el. Credeţi că noua garnitură de consilieri de la Cotroceni va avea un cuvânt de spus sau numirea lor este doar un act de imagine? Vă întreb fiindcă s-a spus adesea că preşedintele nu prea ascultă de consilierii săi…
- Traian Băsescu ştie să şi asculte. Şi cred că actualii consilieri vor fi ascultaţi, cu atât mai mult cu cât Traian Băsescu se află într-o mare criză şi de imagine şi aşa cum îl ştiu este în panică. Îi este greu să recunoască în faţa altora că greşeşte. Dar este o persoană care realizează că greşeşte. Are şi multe calităţi, fără discuţie, dar şi foarte multe defecte, în sensul că este irascibil, coleric, foarte încăpăţânat. Şi, de multe ori, faptul că el nu este unul dintre politicienii de profesie şi nu s-a educat ca politician pentru funcţia de preşedinte al României. Traian Băsescu a venit de pe şantierul Primăriei Capitalei. Locurile de muncă ale lui Traian Băsescu au fost un fel de şantiere. Şi la Primărie, şi la Ministerul Transporturilor.
- De asta susţineţi că trebuie suspendat?
- Trebuie suspendat pentru faptele lui. Am fost audiat la Comisia de anchetă şi acolo am expus fapte concrete. Aici nu vorbim de păreri şi opinii, de temperamentul sau caracterul lui Traian Băsescu.
-Iertaţi-mă, dar din afară cam aşa se vede: nişte oameni care s-au adunat şi au spus că nu ne place Băsescu şi ar fi bine să îl dăm jos.
- Eu vorbesc de fapte concrete. Pot să vă spun că este o faptă gravă că Traian Băsescu a refuzat să desemneze în consiliile de administraţie ale radioului şi televiziunii publice reprezentanţi ai preşedinţiei, deşi legea îl obligă la aceasta. Sau refuzul de a-şi exercita rolul de mediator, în Constituţie, în cazul Catedralei Sf. Iosif, în conflictul dintre Biserica romano-catolică şi statul român. Sau în conflictul dintre Biserica Ortodoxă Română şi statul român, în problema Fundaţiei Gojdu. Vreau să vă spun că, în ceea priveşte cazul de la Sf. Iosif, a fost sesizat de şefii Bisericii romano-catolice din România, de Suveranul Pontif, de primul-ministru francez, de mulţi cardinali şi prelaţi. S-au strâns sute de semnături care au fost depuse la preşedinţie, iar întregul cler greco-catolic, acum două săptămâni, a pichetat preşedinţia României, cerând preşedintelui să medieze în acest conflict. Traian Băsescu a refuzat. Dar Traian Băsescu nu are doar dreptul să medieze, el are obligaţia să medieze. Iată un abuz extraordinar care ar fi suficient pentru suspendarea din funcţie. Un alt exemplu: s-a vorbit foarte mult de telefonul dat de premier în problema Dinu Patriciu, dar nu s-a vorbit deloc despre faptul că, în acea perioadă, preşedintele Băsescu a avut mai multe convorbiri telefonice cu procurorul general de atunci, Ilie Botoş, şi întâlniri cu acesta la Cotroceni. Este o relaţie interzisă de Constituţie. Preşedintele nu are nicio relaţie constituţională şi instituţională cu procurorul general. Procurorul general are o relaţie instituţională numai cu ministrul justiţiei, sub a cărui autoritate îşi desfăşoară activitatea. Ce căuta Botoş la Cotroceni? Ar trebui să ne spună şi dânsul, şi preşedintele. Nu avea dreptul să discute cu preşedintele pe probleme de instrucţie penală. Presa i-a pus la zid pe premier şi pe Dinu Patriciu. Şi pe bună dreptate. Dar, în ceea ce-l priveşte pe preşedinte, nicio vorbă!
"Pot paria că PNŢCD va intra în parlament în 2008"
- Aţi intrat în PNŢCD şi sunteţi prim-vicepreşedintele acestui partid. De ce v-aţi dus la un partid aproape dispărut?
- Am intrat în PNŢCD din raţiuni ideologice şi doctrinare. Puteam în acel moment să aleg orice partid parlamentar. Mi s-au făcut oferte din partea majorităţii partidelor parlamentare. Şi aş fi avut un loc călduţ acolo. Numai că eu nu am intrat în politică pentru a-mi găsi un loc călduţ. Am intrat în PNŢCD-ul din cartea de istorie.
- Dar politica se face în prezent şi în viitor, nu în cărţile de istorie!
- Da, dar PNŢCD rămâne, în opinia mea, cel mai important partid din România de după 1990. Este singurul partid care şi-a îndeplinit proiectul politic. Proiectul politic din 1990 al lui Corneliu Coposu şi anume integrarea României în NATO, în UE, apărarea proprietăţii, democratizarea ţării, lupta antisistem, antisistem oligarhic şi comunist, iată că sunt pe cale de a fi finalizate.
- Dar ce mai reprezintă azi naţional-ţărănismul?
- Un partid politic nu rezidă numai în cât de popular este, ci mai ales în principiile pe care le apără şi le promovează. Importanţa unui partid politic, anvergura lui rezidă în viziunea politică pe care acel partid o are, o promovează.
- Şi mai are PNŢCD o viziune, mai are putere să aibă şi viziune?
- Nu există în România un partid creştin-democrat - iar creştin-democraţia este filonul politic cel mai important din Uniunea Europeană. Şi pot să spun că PNŢCD poate să aibă din nou o misiune istorică. Avem de ales: în UE ori intrăm toţi cetăţenii, ori doar cu oligarhia. Pentru că este posibil să intrăm în Europa doar cu marii capitalişti, unii dintre ei de carton, pe care îi găsim pe la PNL, sau cu oligarhia pesedistă şi pedistă. Ei se pot foarte uşor tot conecta la mecanismele Uniunii Europene, urmând ca România să fie transformată într-un fel de patria oligarhilor, să spunem autohtoni, conectaţi la marile trusturi.
- Puteţi paria că PNŢCD va intra în parlament în 2008?
- Da, pot să pun acest pariu. Sunt încrezător.
Aţi uitat cum era viaţa politică în 2003-2004?
- Vă simţiţi confortabil când ştiţi că Dan Voiculescu conduce această comisie?
- Nu, nu mă simt confortabil, dar este o altă problemă. Dan Voiculescu este senator. Sigur că, în ceea ce priveşte persoana domniei sale, putem discuta.
- Păi, să discutăm. Puteţi deveni, la un moment dat, parte a unei răzbunări a lui Dan Voiculescu. Vă convine?
- Cred că se merge prea departe. Dan Voiculescu este doar preşedintele unei comisii de anchetă. Demersul nu este iniţiat numai de Dan Voiculescu, ci de PSD, PRM, PC. Prin urmare, este vorba nu doar de un război între Traian Băsescu şi Dan Voiculescu, ci un război între Traian Băsescu şi circa 270 de senatori şi deputaţi.
- Cum vă simţiţi, ca tânăr politician, în mijlocul atâtor scandaluri?
- Ştiţi ceva? Multă lume a uitat cum era imaginea vieţii politice în 2003-2004.
- Este mai bun scandalul decât tăcerea, asta vreţi să spuneţi?
- În situaţia de faţă, da. România a fost ani de zile ca o oală sub presiune. Nu a ieşit nimic la suprafaţă, informaţiile au rămas într-o zonă ocultă şi iată că acum lucrurile ajung la suprafaţă, prin delaţiuni, prin scandaluri, prin presă.
- Ăsta-i rolul pozitiv al Elenei Udrea, de exemplu?
- Se poate spune şi aşa.
- Ce părere aveţi despre politica Elenei Udrea?
- Foarte proastă. Domnia sa nu are ce căuta în politică, şi cred că Traian Băsescu a făcut o greşeală fundamentală că a adus-o la Cotroceni, şi nu numai pe ea, ci şi pe alţi consilieri incompetenţi cu imagine foarte proastă. Iată că Traian Băsescu plăteşte şi va plăti şi de acum încolo.
- Se dau bani ca să intri pe locuri eligibile?
- Eu nu cunosc cazuri concrete. Am auzit. Partidele acceptă de multe ori şi asemenea situaţii pentru că este nevoie de bani pentru susţinerea unor campanii electorale care sunt foarte costisitoare. Şi atunci se fac aceste compromisuri. Sunt primite şi persoane care ar trebui să stea mai la coadă.
- Vi se pare credibilă povestea Elenei Udrea cu banii plătiţi pentru postul de consilier?
- Da.
- Dumneavoastră aţi dat bani?
- Nici nu s-a pus problema. Mă rog, eu am şi fost o excepţie, findcă am fost adus în politică în 2004. M-am angajat alături de Traian Băsescu şi echipa Alianţei într-un pariu aproape mortal, în acea luptă cu PSD-ul. Apoi am plecat din Alianţă după trei luni de zile. Dacă aş fi fost un politician care să urmăresc scopuri de înavuţire, aş fi rămas în PD.
Cum comentează
Politică şi imagine. "Ce s-ar întâmpla dacă guvernanţii ar lua numai decizii populare pentru imagine? Am ajunge la faliment. Şi asta prin referendum! Asistăm în această perioadă la o isterie a imaginii care conduce lupta politică în zona populistă. Cine câştigă? Iată, apar lideri care realizează jocul politic numai pe zona de imagine şi care s-au ridicat peste noapte. Şi vorbesc aici în primul rând de Gigi Becali, care este, să zicem, produsul lui Traian Băsescu, în sensul că aplică aceleaşi metode: comunicare direct cu poporul, într-un mod incorect, pervers, dând impresia poporului că problemele vor fi rezolvate de un salvator. Traian Băsescu şi Gigi Becali sunt trimişii lui Dumnezeu, într-un fel. Traian Băsescu nu o spune implicit, dar se dă această senzaţie, că persoane providenţiale pot rezolva toate problemele. Traian Băsescu are milioane de cereri să rezolve probleme economice, deşi nu are responsabilităţi, nu are atribuţii. Aceasta este o diversiune."
Populişti şi populari. "Partidele populiste nu vor fi niciodată partide creştin-democrate sau populare. În opinia mea, Gigi Becali nu are nicio legătură cu creştin-democraţia. El promovează mai degrabă o linie neolegionară care este inacceptabilă în UE şi inacceptabilă pentru Biserica Ortodoxă, pentru celelalte culte religioase. Discursul religios nu are ce căuta în politică."
Numirea noilor consilieri prezidenţiali. "Este un pas înainte, dar puţin cam târziu. Nu înţeleg de ce Traian Băsescu nu şi-a făcut o echipă de consilieri competenţi, credibili, profesionişti încă de la început. Cu atât mai mult cu cât acesta a şi fost sloganul alianţei: Vrem competenţă, vrem moralitate în politică. Traian Băsescu a ratat şansa de a deveni un preşedinte puternic, credibil, înconjurat de oameni profesionişti. Şi se află la jumătatea mandatului, dacă va termina cumva acest mandat."
Ce îl frământă
Cel mai mult mă preocupă felul în care putem readuce PNŢCD pe scena politică. Cred că este o miză istorică, nu numai pentru mine şi pentru colegii mei, ci pentru întreaga societate. Pentru că altfel partidele extremiste vor creşte, iar tema religioasă va fi adusă într-o zonă extremistă a politicii. La fel şi tema naţională.