Audieri-maraton în mafia pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acuzaţii au fost aduşi la Alba Iulia pentru declaraţii
Acuzaţii au fost aduşi la Alba Iulia pentru declaraţii

Nu mai puţin de 119 persoane sunt cercetate penal, iar 50 dintre acestea au fost chemate ieri la audieri de către procurorii DIICOT Alba Iulia, fiind acuzate că ar face parte dintr-o grupare infracţională care falsifica acte pentru dosare de pensionare.

Mai exact, acuzaţii ar fi vândut actele false unor persoane care voiau să-şi mărească ilegal pensiile.

Un milion de lei prejudiciu

Oamenii legii au făcut, ieri, 17 percheziţii domiciliare în judeţele Alba, Cluj, Bihor, Teleorman şi Satu Mare şi susţin că gruparea ar fi acţionat şi în Maramureş. „Aceste persoane sunt acuzate de constituirea şi aderarea la un grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals privind identitatea", a spus Danusia Boicean, procurorul şef al DIICOT Alba Iulia. El a adăugat că activitatea infracţională a început în 2006, când membrii reţelei au început să falsifice mai multe cărţi de muncă, certificate de calificare profesională, diplome de bacalaureat şi de licenţă, precum şi adeverinţe cu sporuri".

Prejudiciul adus statului se ridică la un milion de lei. Şefii grupării sunt doi fraţi, Constantin şi Daniel Toma, împreună cu fiul unuia dintre ei. De la Casa de Pensii Alba au fost ridicate două angajate. Una dintre acestea este Viorica Rusu, care lucrează în cadrul biroului registratură.

Adeverinţe false

Cei mai mulţi dintre beneficiari sunt din zona Munţilor Apuseni. Mulţi dintre aceştia au primit de la membrii grupării adeverinţe false că ar fi lucrat într-un mediu radioactiv şi astfel au primit creşteri importante la pensie, de ordinul sutelor de lei. Afacerea era profitabilă pentru beneficiari, având în vedere că în schimbul unor sume relativ mici, 200 sau 300 de lei, primeau pensii majorate semnificativ. Vechimea necesară pentru a completa cărţile de muncă provenea de la firme din Bucureşti, Cluj, Alba şi din alte judeţe, iar ştampilele erau, de asemenea, falsificate.

Reprezentanţii Casei de Pensii au declarat că neregulile au fost sesizate de ei acum doi ani. „A fost sesizată prezentarea în dosarele de pensionare a unor cărţi de muncă şi adeverinţe de vechime sau de spor în muncă ce prezentau suspiciunea de a fi falsificate", a spus Alexandru Retegan, directorul Casei de Pensii Alba.

Cum acţiona gruparea

Anchetatorii susţin că gruparea lucra pe paliere, unii acuzaţi falsificau actele, iar alţii căutau clienţii. Funcţionarii de la Casa de Pensii Alba se ocupau cu înregistrarea documentelor şi întocmirea dosarelor. Beneficiarii sunt persoane care nu au muncit deloc sau care aveau vechime prea mică pentru a primi pensie. Membrii grupării îşi căutau singuri clienţii, dar beneficiau şi de sprijinul unor funcţionari de la Casa de Pensii. „Iniţial au existat două reţele, una care acţiona în zona Munţilor Apuseni din Alba şi alta în restul ţării, care s-au unit. Am găsit o persoană care nu a lucrat deloc, dar care primeşte pensie de 14-15 milioane de lei vechi", a precizat Danusia Boicean.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite