Atmosferă de chermeză la Bali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivismul şi cocktailurile eclipsează lucrările conferinţei . Lupta împotriva încălzirii climatice nu-i treabă uşoară, astfel că unii "combatanţi" prezenţi la conferinţa de la Bali

Festivismul şi cocktailurile eclipsează lucrările conferinţei .

Lupta împotriva încălzirii climatice nu-i treabă uşoară, astfel că unii "combatanţi" prezenţi la conferinţa de la Bali încearcă să se destindă la nenumăratele cocktailuri organizate la piscinele hotelurilor de lux. Într-o atmosferă relaxată, discuţiile de afaceri, lobby-urile bine plasate sau simplele conversaţii de complezenţă înlocuiesc tonul serios al lucrărilor conferinţei.

A doua săptămână a conferinţei asupra încălzirii globale de la Bali s-a deschis luni într-o atmosferă surprinzător de festivă, remarca ieri cu ironie ziarul francez "Le Figaro". Publicaţia citează o declaraţie uşor neinspirată a unuia dintre participanţi, în opinia căruia "Încălzirea globală e cool!".


La vederea celor 15.000 de delegaţi prezenţi pe "Insula Domnului", "clima pare să fie una dintre noile preocupări la modă", comenta "Le Figaro". După mai sobrele întâlniri de săptămâna trecută, între miniştrii de finanţe şi cei ai comerţului, conferinţa de la Bali îşi aşteaptă zilele următoare invitaţi de seamă. Vedetele Brad Pitt, Cameron Diaz sau George Clooney se vor alătura festivităţilor pentru a explica acţiunile ecologiştilor din Statele Unite în lupta împotriva încălzirii globale.


Gradul de complexitate al subiectelor aflate pe masa de discuţii, niciodată egalate de conferinţele anterioare, contrastează evident cu ambianţa care domneşte în timpul cocktailurilor organizate pe marginea piscinelor din hotelurile luxosului complex turistic Nusa Dua. La una dintre chermeze, un negociator prea sincer avea să mărturisească: "Nici măcar eu nu mai înţeleg nimic".

Între diplomaţie şi bunele intenţii, sub soarele generos al insulei Bali îşi găsesc loc şi discuţiile de afaceri sau de lobby. Grăitor în acest sens este faptul că cea mai importantă delegaţie prezentă pe insulă, care numără 440 de membri, nu este cea a unui stat, ci a Asociaţiei internaţionale de comerţ cu credite de emisii de carbon (IETA), care îi regrupează pe toţi marii actori de pe piaţa emisiilor.


Organizaţia ecologistă Greenpeace a lansat de altfel, la sfârşitul săptămânii trecute, un apel către toţi negociatorii de la Bali, cerându-le să-şi amintească de faptul că nu sunt în vacanţă şi că trebuie să ia decizii rapide şi concrete pentru stoparea încălzirii globale. "Nu avem nevoie să vedem miniştri citind discursuri scrise acum două săptămâni.

Trebuie să-şi suflece mânecile şi să termine treaba începută de reprezentanţii lor săptămâna trecută. Nu-i timp de vacanţă, chiar dacă summitul are loc în Bali", a declarat Emmy Hafild, director executiv al Greenpeace Asia de Sud-Est.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite