Aterizare cu emoţii pentru Funeriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schiţa incidentului aviatic de la Iaşi
Schiţa incidentului aviatic de la Iaşi

Aeronava în care se afla ministrul Educaţiei a lovit un porc mistreţ care a intrat pe pista aeroportului din Iaşi. Pasagerii n-au fost răniţi.

Cei 68 de pasageri din avionul ATR 72-500 care efectua cursa Bucureşti-Iaşi au tras o sperietură zdravănă joi seară. Pe pista din Capitala Moldovei, la aterizare, la ora 22.25, din partea dreaptă a avionului a apărut un porc mistreţ de aproximativ 250 de kilograme. Animalul a venit pe pistă din pădurea Ciric, unde este un gard de sârmă ghimpată, Porcul s-a lovit de cauciucul roţii drepte a aeronavei în momentul aterizării. „Imediat ce pilotul a atins pista, mistreţul a lovit avionul. S-a simţit coliziunea, dar pilotul a aterizat normal, fără să devieze", povesteşte unul dintre angajaţii Aeroportului Iaşi.

Specialiştii spun că putea fi o adevărată catastrofă dacă mistreţul lovea aeronava cu doi metri mai la stânga. „Mistreţul putea lovi roata de bord, ceea ce înseamnă că partea din faţă a avionului s-ar fi prăbuşit şi, din cauza vitezei, şi-ar fi continuat aterizarea polizând pista. Sigur ar fi luat foc bordul, iar în cazul acesta un sfert dintre pasageri ar fi murit sau s-ar fi rănit grav", a mai spus unul dintre angajaţii aerogării.

Vinovatul: gardul de sârmă ghimpată

Conducerea Aeroportului Iaşi ridică din umeri şi dă vina pe gardul din sârmă ghimpată. „Porcul mistreţ a apărut din senin pe pistă. Cert este că trebuie continuat gardul metalic de protecţie a pistei, dar este nevoie de fonduri europene pentru asta. Deocamdată ne descurcăm cu gardul din sârmă ghimpată, dar iată că nu poate ţine animalele departe", spune Gheor­ghe Corjăuţanu, directorul Aeroportului Iaşi.

Funeriu, în avion

Cursa Iaşi-Bucureşti de ieri-dimineaţă a fost anulată. Pasagerii care trebuiau să zboare cu avionul respectiv au fost redirecţionaţi către alte două curse. „În prezent, aeronava este la Bucureşti pentru verificări. Pilotul nostru a respectat toate regulile şi a continuat să menţină direcţia în momentul în care a simţit că a lovit animalul", a spus Paula Călăraşu, purtătorul de cuvânt al companiei Tarom.

În aeronavă se afla şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, care a venit în vizită la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi. „Trebuie să recunosc că la aterizare, la un moment dat, am auzit un zgomot în avion. Aud acum de la dumneavoastră că a fost vorba de un incident. Cred că toţi cei care au fost în acel avion au simţit acelaşi lucru.  Nu s-a creat panică printre pasageri", a declarat Daniel Funeriu. 

De la începutul anului, consilierii judeţeni s-au întâlnit de zece ori pentru a discuta despre proiectul de modernizare a aerogării. Ieri au decis să întocmească un studiu de fezabilitate pentru construirea unei piste flexibile de 3.000 de metri şi să ducă la bun sfârşit investiţia de 70 de milioane de euro din fonduri proprii şi dintr-un împrumut.
„Incidentul de la aeroport era previzibil. Trebuie să protejăm aeroportul, cu toate că pădurea are gard.  Dinspre câmp nu e gard şi există riscul ca animalele să vină pe pistă. Vom ruga vânătorii din Iaşi să cureţe aeroportul de animale", a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Simirad.

"Porcul mistreţa apărut din seninpe pistă.''
Gheorghe Corjăuţanu directorul Aeroportului Iaşi

"Pilotul nostru a respectat toate regulile şi a continuat să menţină direcţia în momentul în care a simţit că a lovit animalul.''
Paula Călăraşu purtător de cuvânt al Tarom

Antecedente periculoase

Aeronavele care fac cursa Bucureşi-Iaşi au mai fost implicate în incidente. Cel mai recent caz înregistrat a fost în aprilie 2009, când avionul companiei Tarom care transporta lotul formaţiei Dinamo la Iaşi a fost avariat în zona frontală, cu zece minute înainte de aterizare, după ce a lovit o barză. Nici atunci nu au fost înregistrate victime omeneşti, pilotul reuşind să continue zborul fără alte probleme.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite