Atenţie la schimbarea meniului pentru bebe!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Momentul diversificării alimentaţiei sugarului este o problemă complicată care cere răbdare şi multă atenţie. Câteva dintre secretele schimbării meniului unui bebeluş sunt explicate

Momentul diversificării alimentaţiei sugarului este o problemă complicată care cere răbdare şi multă atenţie.

Câteva dintre secretele schimbării meniului unui bebeluş sunt explicate de dr. Jean-Pierre Chouraqui, specialist în nutriţie pediatrică de la Centrul Universitar Medical din Grenoble. Doctorul francez susţine că diversificarea alimentaţiei sugarului trebuie făcută în aşa fel încât trecerea de la regimul exclusiv lactat la cel bazat pe diverse alimente să fie efectuat cât mai treptat cu putinţă, pentru a nu crea dezechilibre majore în metabolismul copilului. Nutriţionistul prezintă, de asemenea, câteva dintre avantajele şi dezavantajele diversificării precoce a meniului celui mic.

Diversificarea precoce a alimentaţiei sugarului - pe care dr. Chouraqui o recomandă a fi începută în jurul vârstei de 4,5-6 luni - are câteva avantaje. În primul rând, favorizează dezvoltarea cavităţii bucale şi a dinţilor celui mic. Creşte cantitatea de calorii şi ajută la o creştere rapidă în greutate, dar şi la o dezvoltare mai rapidă a conexiunilor neuronale din creierul copilului, favorizând astfel o dezvoltare intelectuală mai rapidă. Asigură un somn liniştit (sugar sătul). Creşte aportul de vitamine, fier şi fibre necesare maturizării sistemului digestiv al copilului.

Pe de altă parte, este de părere dr. Chouraqui, există şi dezavantaje ale diversificării precoce. Astfel poate fi favorizată apariţia alergiilor cu repercusiuni ulterioare asupra sănătăţii celui mic. De asemenea, la această vârstă, funcţia digestivă şi renală nu sunt suficient maturizate şi, din acest motiv, procesarea anumitor elemente nutritive nu se face la "capacitate normală".

Un al doilea dezavantaj este acela că favorizează obezitatea. În al treilea rând, trebuie avut în vedere faptul că valoarea biologică a proteinelor vegetale este inferioară celor din lapte. Nu este de neglijat nici faptul că piureurile din legume scad absorbţia calciului din intestin, deoarece fitaţii din legume leagă calciul şi acesta nu se mai absoarbe, ceea ce poate avea repercusiuni asupra dezvoltării sistemului osos al copilului. Nu trebuie uitat nici faptul că glutenul introdus precoce în alimentaţie favorizează apariţia celiachiei.

Cea mai bună soluţie

Pentru diversificare, medicul francez recomandă preparatele standardizate care prezintă unele avantaje, cum sunt: economie de timp, comoditate extremă în administrare, preparare instant, posibilitatea de stocare, mare varietate indiferent de sezon.

Preparatele din magazin sau farmacii, destinate diversificării alimentaţiei celui mic, prezintă însemnate avantaje nutriţionale, deoarece au o densitate nutritivă standardizată, sunt foarte uşor de digerat, au un conţinut redus de sare (2g/kg), majoritatea nu conţin zahăr cristalizat şi previn astfel obezitatea sau cariile dentare, făinurile nu conţin gluten, cerealele sunt îmbogăţite cu fier, nu conţin conservanţi, sunt securizate bacteriologic, toxic şi oncologic.

Ouăle, peştele şi căpşunile trebuie evitate

Preparatele industriale de diversificare au norme de calitate înscrise pe ambalaj, cum sunt: vârsta pentru care sunt recomandate (baby, junior etc), cantitatea şi tipul glucidelor, gluten-free, calorii, sodiu, vitamine, fier şi alte ingrediente care depăşesc 2%, data expirării. Pentru diversificarea alimentaţiei bebeluşilor trebuie evitate la început ouăle, peştele, căpşunile, deoarece sunt printre cele mai alergenice alimente. Aceste alimente nu vor fi administrate mai ales sugarilor care au părinţi sau rude de sânge care au diverse forme de alergii, în special alimentare.

În concluzie, medicul francez recomandă începerea diversificării alimentaţiei cu a cincea lună de viaţă a copilului. Studiile au arătat că o diversificare mai precoce poate induce copiilor reacţii alergice. De asemenea, carnea ar trebui introdusă în alimentaţie începând cu lunile 7-8, mai ales în cazul copiilor care au în familie cazuri de persoane alergice, situaţie în care introducerea cărnii poate fi amânată chiar şi până la vârsta de un an.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite