Atenţie la marfa contrafăcută!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De anul viitor, Uniunea Europeană pregăteşte pedepse severe. Pentru contrafacerea mărfurilor, amenzile vor fi de 500.000 de euro, iar producătorii vor primi minimum patru ani de închisoare

De anul viitor, Uniunea Europeană pregăteşte pedepse severe. Pentru contrafacerea mărfurilor, amenzile vor fi de 500.000 de euro, iar producătorii vor primi minimum patru ani de închisoare

"Adevărul" a relatat ieri despre scandalul pastei de dinţi contrafăcută, care a invadat pieţele europene. Produsul, originar din China, conţine dietilenglicol, o substanţă toxică pentru organismul uman. Lista mărfurilor contrafăcute continuă cu haine, parfumuri, cosmetice, dulciuri, vinuri, accesorii de telefonie mobilă şi alte produse a căror poartă de intrare în ţară este Portul Constanţa.

Lucrătorii vamali şi poliţiştii au descoperit, ieri, în Portul Constanţa Sud încălţăminte sport contrafăcută. Marfa provenea din China şi avea destinaţia Odessa. Containerele conţineau peste 30.000 de perechi de pantofi, purtând marca Adidas, Nike, Puma, Diesel şi Ferrari. Valoarea estimată a mărfurilor a fost evaluată la 1.900.000 de euro. Este un caz clasic prin care mărfurile contrafăcute se folosesc de renumele unor firme pentru a pătrunde pe pieţele europene. Dacă unele produse falsificate ne aduc doar prejudicii financiare, altele ne afectează grav sănătatea. Astfel, parfumurile şi cosmeticele false ne pot provoca usturimi şi alergii, în timp ce dulciurile, ceaiurile, fructele de mare, biscuiţii şi murăturile contrafăcute, prin conţinutul de coloranţi toxici, de formaldehide şi ceară industrială, ne pot provoca stări de vomă, ameţeli, afecţiuni ale rinichilor şi ficatului.

Nu vă lăsaţi înşelaţi de preţurile mici

Gabriel Turcu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Combaterea Contrafacerilor, face câteva recomandări de care trebuie să ţinem cont în momentul în care mergem la cumpărături: în primul rând, denumirea produsului nu trebuie să fie modificată; trebuie să avem în vedere locaţia de vânzare şi profilul magazinului - cu cât magazinul se specializează pe vânzarea doar a unor anumite produse, cu atât mai sigură este calitatea acestora; trebuie să verificăm aspectul general al produsului - informaţiile să fie scrise corect şi să apară şi în limba română, să conţină numele importatorului şi al distribuitorului, precum şi date despre locul în care a fost produs; preţul trebuie să nu difere prea mult de preţul altor produse asemănătoare. Potrivit lui Gabriel Turcu, ca urmare a numărului tot mai mare de produse contrafăcute care invadează piaţa europeană, anul viitor va intra în vigoare prima reglementare din domeniul penal, la nivel comunitar, care va prevede ca pedeapsa minimă a producătorilor de contrafăcute să fie de patru ani, în funcţie de fiecare ţară, iar amenzile să atingă 400 - 500.000 de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite