Atentie, cad poduri!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sud-estul tarii este din nou sub ape. Probabil cea mai critica situatie se inregistreaza in judetul Buzau, unde traficul rutier este aproape paralizat. Probleme exista si in judetele Prahova, Giurgiu

Sud-estul tarii este din nou sub ape. Probabil cea mai critica situatie se inregistreaza in judetul Buzau, unde traficul rutier este aproape paralizat. Probleme exista si in judetele Prahova, Giurgiu si Dambovita, iar autoritatile au transmis avertizari meteorologice pentru alte 11 judete din toata tara.
Santierul de la "podul presedintelui" a fost maturat de viitura Buzaului
Circulatia prin comuna buzoiana Maracineni a fost iarasi intrerupta. Cele trei poduri din zona au fost luate de ape inca o data, inclusiv "podul presedintelui", cum ii spun localnicii. Chiar daca nu a fost afectata structura de rezistenta, lucrarile au fost intrerupte pentru o perioada nedeterminata. Prefectul de Buzau, Cristinel Bigiu, spune ca "apa a avut un debit de peste 700 de metri cubi pe secunda. A luat podul pietonal, iar pe celelalte doua circulatia a fost intrerupta. De asemenea, la podul aflat in reconstructie, apa a depasit digul facut pentru devierea albiei, au fost rasturnate mai multe utilaje si au fost distruse materiale de constructii. Deocamdata nu se poate face o evaluare a pagubelor nici la poduri, nici la materiale. Doar constructorul va sti sa spuna asta, dupa ce se retrag apele". Ieri dupa-amiaza, mai multi angajati ai Prefecturii erau plecati prin localitatile buzoiene pentru a afla exact cum stau lucrurile. La acea ora se stia ca paraul Rusavatu a iesit din matca, fapt care a dus la izolarea satelor Rusavatu si Muscelu, iar in comuna Cislau au fost inundate mai multe case si anexe gospodaresti. De asemenea, un pod din tuburi de pe raza comunei Cozieni a fost distrus si mai multe drumuri judetene si comunale au fost avariate, in timp ce hectare intregi de teren agricol, pasuni si gradini se aflau sub ape. In total, potrivit informatiilor pe care le detinea prefectul, erau afectate 11 localitati si 3 erau izolate complet.
In Vrancea, oameni izolati in intuneric
Ploile au facut ravagii si in judetul Vrancea. Peste 150 de familii din localitatile Mera si Reghiu au ramas izolate, dupa ce Milcovul a distrus toate drumurile din zona. Oamenii au ramas si fara curent electric, pentru ca suvoaiele au daramat mai multi stalpi de inalta tensiune. Podul dintre comuna Campeneanca si satul Pietrosa a fost distrus in totalitate, desi fusese refacut abia la jumatatea lunii iulie, dupa alt val de inundatii. La un pas de rupere s-a aflat si podul de la Odobesti, unde apele erau gata sa rupa digul.
Fieful lui Adrian Nastase de la Cornu a intrat la apa
Campina, Drajna, Teisani si Provita de Jos. Acestea sunt localitatile prahovene cele mai afectate de inundatiile de sambata noaptea. Sute de familii sunt izolate, mai multe poduri si podete au fost maturate de ape, peste 100 de gospodarii au fost inundate, iar o parte din drumul comunal 123, intre localitatile Draganeasa si Piatra, a inceput sa se surpe. Circulatia s-a desfasurat cu probleme, din cauza malului venit de pe versanti, pe drumul dintre Valea Doftanei si Paltinu. De asemenea, comuna Cornu este izolata de Campina, de aproape o luna. De atunci, oamenii sunt nevoiti sa ocoleasca peste 80 de kilometri pentru a putea sa ajunga in cele doua localitati. Primarul Cornel Nanu spune ca sunt peste 20 de obiective sociale de interes major care au fost afectate de precedentele inundatii, "dar nu se gasesc bani pentru a fi reparate". Tot in judetul Prahova, cateva case sunt in pericol de prabusire, dupa ce apele au navalit peste ele.
Prabusirea podului de la Gradistea risca sa-i bage in faliment pe navetistii din zona
Podul de cale ferata care leaga comuna Comana de Bucuresti s-a prabusit, sambata seara, in apropierea garii Gradistea, dupa numai cateva zile de ploaie. Constructia are mai bine de 140 de ani si poate fi considerata monument istoric. De aproape un secol nu s-a mai facut nici o consolidare, astfel ca apele Argesului l-au pus usor la pamant. In paralel cu podul vechi se afla unul nou. Constructia acestuia a fost inceputa in 1985 si abandonata dupa Revolutie. Din cauza exploatarilor de balastru, albia Argesului s-a adancit acolo mai bine de 10 metri. Pilonii celor doua poduri au fost spalati de apa care curge cu mare viteza. Primarul comunei Comana spune ca au fost facute lucrari de amenajare a albiei pentru ca inainte raul ajun-gea frecvent in curtile oamenilor. Conform planurilor lui Ceausescu, pe aici ar fi trecut canalul Dunare-Bucuresti, iar comuna 1 Decembrie urma sa fie port. "Anii trecuti a fost seceta si n-a crescut nimic. Acum a plouat si s-a rupt podul. Ce s-a intamplat era de asteptat. In 15 ani, nimeni nu a facut ceva pentru terminarea podului nou. asta care a cazut are istoria lui. Totusi, cei 140 de ani si-au spus cuvantul. Stam aici si asteptam sa cada de tot. In plus, podurile astea au fost o sursa de venit pentru "investitori". S-a furat foarte mult fier de pe ele. Din cate stiu eu, podul vechi era garantat pana in 1999. Pe undeva, la nivel inalt, acest lucru este cunoscut, dar nu s-a facut nimic", ne-a declarat Tudor Dumitru, primarul comunei Comana. Intr-adevar, cele doua poduri si malurile distruse ofera o imagine dezolanta. Amandoua stau sa cada. Pe localnici nu-i mai sperie perspectiva, multi avand obiceiul sa pescuiasca exact in buza ruinelor. "Sambata, pe la 9,30 seara, eram chiar aici, la pescuit. Deodata, am auzit un scrasnet de fiare si am vazut cum cade podul la cativa metri de mine. A venit un val, de parca era tsunami. Am lasat sculele in apa si am fugit. Am pierdut o lanseta pe care dadusem o gramada de bani. De asta chiar imi pare rau. Aici e o groapa de vreo 15 metri plina cu somni", ne spune un tanar din Gradistea. Cum circulatia feroviara nu mai este posibila, transportul de la Comana la gara Progresul se va face cu autobuzele. Oamenii sunt nemultumiti pentru ca trenul era mai ieftin si majoritatea sunt navetisti. "Nici in trei ani nu cred ca o sa vedem podul gata, asa cum se misca lucrurile in tara asta", zice cu suparare un localnic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite