Atenţie la atacul de căldură!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii recomandă ca în zilele caniculare să ne hidratăm suficient şi să evităm mesele bogate pentru a nu ne supraîncălzi corpul O expunere de 15-20 minute la temperaturi mai

Specialiştii recomandă ca în zilele caniculare să ne hidratăm suficient şi să evităm mesele bogate pentru a nu ne supraîncălzi corpul

O expunere de 15-20 minute la temperaturi mai mari de 31 de grade poate provoca atacul de căldură, avertizează medicii. Acesta se manifestă prin febră, bătăi accelerate ale inimii şi instalarea unei stări de confuzie.

Zilele toride au efecte negative asupra organismului nostru. Din cauza temperaturilor mari, de peste 30 de grade, simţim o stare de iritabilitate, disconfort dar şi oboseală psihică şi fizică.

Fără cafea, tutun şi alcool

Pe lângă acestea, ne putem confrunta cu cefalee, ameţeală, vărsături, leşin, dureri musculare sau insomnie. Medicii spun că odată cu apa, prin transpiraţie corpul mai pierde săruri minerale şi vitamine.

Astfel, apar dereglări în desfăşurarea proceselor fiziologice. Cei mai afectaţi de caniculă sunt copiii, vârstnicii, persoanele cu afecţiuni cardiovasculare şi respiratorii şi gravidele. Aceste categorii în special pot suferi un atac de căldură (hipertermie), ce poate apărea la 15-20 de minute de la expunerea la caniculă. Atacul poate fi recunoscut prin creşterea temperaturii corporale (40 de grade Celsius), stare de confuzie, dezorientare, comportament bizar şi comă.

Din acest motiv, Autoritatea de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (ASPB) a realizat un set de recomandări cu privire la măsurile pe care trebuie să le luăm în zilele caniculare.

Evitaţi deplasările între orele 11 şi 17

Potrivit dr. Adrian Neacşu, directorul ASPB, printre măsurile care se impun în aceste situaţii se numără: consumul, în medie a trei litri de lichide pe zi - apă, ceaiuri, infuzii de plante.

Acestea nu se beau reci deoarece sunt eliminate înainte de a hidrata organismul; evitarea consumului de alcool, cafea şi tutun; o alimentaţie bogată în fructe şi legume - care hidratează treptat corpul; consumul de alimente cu valoare calorică mică.

Totodată, este indicat să ne alegem îmbrăcăminte adecvată sezonului, care să ne protejeze corpul şi capul de expunerea directă la radiaţiile solare şi să evităm deplasările între orele 11-17.

"Dacă este absolut necesar să se circule în acest interval de timp, se vor lua măsuri de protecţie. Se va merge pe la umbră, cu capul acoperit şi îmbrăcăminte de culoare deschis. În agricultură, pe şantierele de construcţii, în halele industriale care nu au posibilitatea asigurării unor condiţii de microclimat corespunzătoare, activitatea trebuie să se desfăşoare dimineaţa şi seara", a precizat dr. Neacşu.

Nu este indicat consumul de lichide reci, deoarece ele se elimină înainte de a hidrata corpul
Adrian Neacşu, doctor

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite