Atentat sinucigas in metroul din Moscova: 39 de morti si peste 100 de raniti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Supravietuitorii descriu scene de cosmar * Autoritatile sustin ca este vorba de un atentat terorist, comis de rebelii ceceni, dar separatistii neaga acuzatiile

Capitala Federatiei Ruse a fost, ieri dimineata, scena unor imagini de cosmar: corpuri umane sfartecate, raniti plini de sange si intoxicati cu fum, supravietuitori blocati in vagoanele de metrou si nevoiti apoi sa mearga kilometri intregi prin tunel pentru a iesi la suprafata, oameni disperati cautandu-si rudele sau prietenii. Cosmarul a fost provocat de o explozie ce s-a produs la o ora de varf, cand majoritatea moscovitilor se indreptau spre locurile de munca, in vagonul al doilea al unui metrou, la putin timp dupa ce acesta plecase din statia Paveletkaia spre urmatoarea oprire, Avtozavodskaia. Deflagratia, urmata de un puternic incendiu, s-a soldat cu cel putin 39 de morti si sute de raniti, circa 122 fiind spitalizati, dintre care 16 in stare foarte grava. Apreciind ca explozia a fost un atentat terorist, autoritatile ruse au initiat o ancheta in acest sens, atentia fiind indreptata spre separatistii ceceni. Potrivit unor surse din cadrul politiei, citate de agentia rusa de stiri Interfax, camerele de supraveghere amplasate in statia Paveletkaia au inregistrat doua persoane "suspecte" - un barbat si o femeie - care s-au imbarcat in tren avand asupra lor doua valize. "Este un atentat", a declarat purtatorul de cuvant la politiei moscovite, Kirill Mazurin, aflat la locul deflagratiei, precizand ca a fost detonata o incarcatura exploziva echivalenta cu un kilogram de TNT (trinitrotoluen), care "se afla, probabil, asupra unui terorist kamikaze". Explozia a fost agravata de faptul ca s-a produs intr-un spatiu inchis, avand in vedere ca vagonul se afla in tunelul dintre statii. Incendiul a fost atat de puternic incat echipele de interventie au avut nevoie de mai bine de doua ore pentru a-l stinge. Pompierii au acordat incendiului gradul 5, cel mai mare posibil. In aceste conditii, circa 700 de supravietuitori au fost nevoiti sa parcurga pe jos, prin tunelul plin de fum, chiar si doi kilometri, pana la o statie care sa le permita iesirea la suprafata. La locul incidentului au fost deplasate circa 70 de ambulante, care au transportat ranitii la spitalele din Moscova. Cele doua statii de metrou au fost imediat inconjurate de politie, iar circulatia in zona a fost oprita. Corespondentii de presa prezenti in capitala rusa spun ca aproximativ noua milioane de moscoviti folosesc metroul zilnic, iar explozia de ieri a propagat panica in intregul oras.
Putin califica terorismul drept "ciuma secolului 21"
Presedintele Vladimir Putin, care se pregatea sa-l primeasca pe omologul sau azer, Ilham Aliev, a condamnat imediat actul terorist. "Numai prin eforturile unite ale comunitatii internationale putem scapa de aceasta ciuma a secolului 21", a afirmat Putin. "Nu avem nevoie de nici o confirmare. Stim cu certitudine ca Mashadov (n.r. - liderul cecen Aslan Mashadov) si banditii lui se afla in spatele acestui act terorist", a declarat Putin, citat de Interfax. Insa liderii rebelilor ceceni neaga ca s-ar afla la originea acestui act terorist, facand publica o declaratie in care condamna explozia si afirmand ca se tem ca separatistii ceceni vor fi blamati. Agentiile internationale de presa subliniaza faptul ca incidentul are loc cu doar cinci saptamani inainte de alegerile prezidentiale, programate pentru 14 martie. Chiar si presedintele Comisiei Electorale Centrale, Aleksandr Vesniakov, a facut o legatura intre explozie si scrutin, afirmand ca organizatorii atentatului nu vor reusi sa "submineze viitoarele alegeri prezidentiale". El a amintit ca si inainte de deschiderea campaniei electorale pentru Duma de Stat, in 1999, la Moscova au fost aruncate in aer doua blocuri de locuinte. "Se poate presupune ca autorii acestor acte criminale au drept obiectiv destabilizarea alegerilor si subminarea alegerilor", a mai spus Vesniakov.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite