Atentat sinucigaş într-o brutărie din oraşul israelian Eilat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe grupări au revendicat, într-o primă instanţă, atacul Cel puţin trei oameni au fost ucişi de un atacator sinucigaş care s-a aruncat în aer, ieri, în faţa unei brutării din

Mai multe grupări au revendicat, într-o primă instanţă, atacul

Cel puţin trei oameni au fost ucişi de un atacator sinucigaş care s-a aruncat în aer, ieri, în faţa unei brutării din oraşul Eilat, în sudul Israelului. Potrivit medicilor israelieni, există şi persoane rănite, câteva dintre acestea fiind spitalizate. Trupul atacatorului a fost pulverizat.

Iniţial, atentatul a fost revendicat de mai multe grupări (Jihadul Islamic, Martirii Al-Aqsa şi Brigăzile Islamice), dar - după câteva ore - teroristul s-a dovedit a fi Muhammed Faisal al-Saksak, un tânăr palestinian de 21 de ani, din Fâşia Gaza, membru al grupării Al-Aqsa, care a acţionat în complicitate cu brigăzile Fatah. El avea de gând să-şi detoneze explozibilul într-o altă zonă a oraşului, mai aglomerată. Dar şoferul de taxi care l-a adus în Eilat, alertat de hainele largi ale tânărului, a chemat poliţia. Muhammed, văzând că ar putea fi prins, s-a sinucis chiar la brutăria unde se oprise ca să bea o cafea. Se pare că Muhammed s-a pregătit în Iordania timp de câteva luni pentru această operaţiune. Atacul este primul comis în localitatea turistică Eilat, situată la malul Mării Roşii. Ultimul atentat din Israel a avut loc în aprilie 2006, când 10 persoane au murit într-un restaurant din Tel Aviv.

Preşedintele Abbas, în pericol

Imediat după ce a fost pronunţat numele grupării Fatah, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Abbas a respins anunţul, spunând: "Astfel de atacuri nu sunt în interesul cauzei palestiniene". De altfel, chiar preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a fost la un pas de a-şi pierde viaţa, scăpând duminică, la limită, dintr-o tentativă de asasinat. Patru mari încărcături explozive au fost găsite de ofiţerii de pază ai preşedintelui pe drumul ce pleacă din Erez şi traversează Gaza, pe unde trebuia să treacă Abbas, în drum spre o întâlnire cu premierul Ismail Haniyeh, care face parte din gruparea rivală Hamas. Preşedintele a fost întors, iar explozibilii au fost detonaţi de geniştii trupelor de pază.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite