Atentat împotriva premierului Erdogan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia din Ankara a arestat mai multe persoane, între care doi ofiţeri

Poliţia din Ankara a dejucat o tentativă de asasinat împotriva premierului turc Recep Tayyip Erdogan şi a arestat nouă persoane, între care trei militari, scrie presa turcă de ieri.
În timpul unei percheziţii într-un apartament de la periferia capitalei turce, poliţia a descoperit un adevărat arsenal, format din mai multe grenade, explozivi, dispozitive artizanale şi un pistol automat, precizează ziarele de la Ankara. Potrivit marilor cotidiene "Hurriyet" şi "Sabah" în apartament s-ar fi găsit şi o schiţă amănunţită a străzii din cartierul de lux Keoioren pe care locuieşte premierul Erdogan. Planul şi armamentul i-au făcut pe poliţişti să tragă concluzia că principala ţintă a "bandei" a fost şeful Executivului turc. Aceleaşi ziare acreditează ipoteza că o altă persoană vizată ar fi fost Cuneyd Zapsu, un consilier al premierului Erdogan. Din cei trei militari interpelaţi, doi sunt ofiţeri şi au fost predaţi autorităţilor militare. Agenţia Anadolu a indicat că responsabilii poliţiei nu au stabilit încă apartenenţa politică a persoanelor interpelate, dar, potrivit mai multor ziare, aceştia ar fi ultranaţionalişti. Premierul Erdogan, care provine dintr-o mişcare islamistă, conduce ţara din 2003. Ultimele evoluţii din zonă, pretenţiile kurzilor la independenţă, încurajate de situaţia creată în Irak, precum şi cele din interiorul Turciei, unde mişcarea islamistă capătă amploare, nu sunt agreate de o armată eminamente seculară şi naţionalistă.

Explozie la Istanbul, soldată cu 14 răniţi
Pe fondul speculaţiilor privind atentatul la viaţa premierului Erdogan, pus la cale de militari, o explozie produsă ieri la Istanbul a adâncit climatul de nesiguranţă. În deflagraţie, cauzată de un incendiu produs la poligonul de trageri situat în cartierul Uskudar, au fost rănite 14 persoane. Potrivit postului privat de televiziune NTV, incendiul ar fi izbucnit din cauza unei scurgeri de gaze. Militanţii radicali kurzi, islamici şi de stânga sunt activi în oraş şi în trecut au comis mai multe atacuri cu bombă, precizează sursa citată. În urmă cu câteva zile, un alt incendiu, de mari proporţii, declanşat la terminalul C al aeroportului Ataturk, a fost revendicat de o grupare radicală kurdă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite