Atanasiu se întoarce în pas de defilare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

producerea vreunei vătămări intereselor legale ale unei persoane", se arată în rezoluţia procurorilor militari prin care Atanasiu este declarat nevinovat.Astfel că Atanasiu pare să-l fi

producerea vreunei vătămări intereselor legale ale unei persoane", se arată în rezoluţia procurorilor militari prin care Atanasiu este declarat nevinovat.
Astfel că Atanasiu pare să-l fi învins pe preşedintele Traian Băsescu, după ce acesta a dat verde pentru cercetarea lui. Dincolo de implicaţiile politice, această soluţie vine ca o binecuvântare atât pentru justiţie, cât şi pentru clasa politică, într-o perioadă în care se tot vorbeşte de ingerinţe. Băsescu poate arăta acum că procurorii sunt independenţi şi dau soluţii pe probe şi nu în funcţie de cine a cerut ancheta. şi Atanasiu are acum posibilitatea să depună plângere pentru abuz în serviciu împotriva lui Băsescu, asta doar în spiritual zicalei "dinte pentru dinte", întrucât preşedintele nu poate fi cercetat decât pentru înaltă trădare.
Decizia poate fi atacată
Decizia procurorilor poate fi atacată de autorii plângerii penale în maxim 20 de zile, procurorul ierarhic superior lui Dan Voinea, cel care a făcut ancheta, respectiv prim-procurorul adjunct, urmând să decidă dacă NUP-ul este întemeiat. În cazul în care neînceperea urmăririi penale rămâne definitivă, Adriana Săftoiu şi Eugen Bejinariu se pot adresa instanţei supreme.
Bădălan a depus o nouă plângere pe numele ministrului
Teodor Atanasiu nu poate însă să răsufle uşurat. O altă plângere penală a fost înregistrată pe numele său la Parchet, sesizare care ar trebui să ajungă din nou la Cotroceni pentru a se da sau nu aviz de cercetare. Fostul şef al Statului Major General, generalul Eugen Bădălan, a depus o plângere penală, pentru abuz în serviciu, împotriva ministrului Atanasiu. Bădălan îl acuză pe Atanasiu că a dat dispoziţii ilegale, exemplificând în acest sens dispoziţia care stabilea cu ce firmă de telefonie mobilă urma să semneze contractul MApN. În plus, în plângere se arată că Atanasiu a eliberat din funcţie mai mulţi ofiţeri fără respectarea legii. Astfel că Atanasiu riscă să fie pentru a doua oară suspendat din funcţie, ceea ce ar reprezenta o premieră mondială în cariera unui ministru.
25 de zile de suspendare
Teodor Atanasiu a fost suspendat din funcţia de ministru al apărării în data de 12 septembrie, din decizia exclusivă a preşedintelui Traian Băsescu, căruia Constituţia şi Legea răspunderii ministeriale îi conferă acest drept. Dosarul ministrului s-a constituit ca urmare a plângerilor penale formulate pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor de care a fost acuzat de către purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Adriana Săftoiu, precum şi de deputatul PSD Eugen Bejinariu. Atanasiu afirmase că deţine date de la Direcţia de Informaţii Militare că purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Adriana Săftoiu, dă unor jurnalişti informaţii "pe surse". Bejinariu s-a plâns că Atanasiu ar fi folosit instituţiile din subordine, în calitatea sa de demnitar, pentru a face lobby pe lângă parlamentari, în sensul susţinerii unor proiecte politice personale, totodată transmiţând o telegramă ataşaţilor militari în care le dispunea informarea autorităţilor străine despre propunerea şi decizia de retragere a trupelor româneşti din Irak promovate de PNL.
Conform legii, Teodor Atanasiu avea la dispoziţie 45 de zile pentru a-şi rezolva situaţia juridică, în caz contrar, premierul Călin Popescu Tăriceanu trebuia să nominalizeze o altă persoană pentru fotoliul de ministru al apărării. Au trecut 25 de zile, iar procurorii militari l-au anunţat oficial că nu a săvârşit vreo faptă penală.Pe perioada cercetărilor, Teodor Atanasiu a catalogat suspendarea şi anchetarea sa ca "o manevră politică". Între timp, Atanasiu a atacat în instanţă decretul de suspendare din funcţie, dar nu a avut câştig de cauză.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite