Atanasiu îl aşază pe Băsescu la masa "coruptului" Bădălan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bădălan."Doresc să mai fac o precizare importantă, sau mai bine zis o delimitare necesară: trimiterea mea la plimbare, odată cu fostul şef al SMG, nu are decât două puncte comune -

Bădălan.
"Doresc să mai fac o precizare importantă, sau mai bine zis o delimitare necesară: trimiterea mea la
plimbare
, odată cu fostul şef al SMG, nu are decât două puncte comune - preşedintele Băsescu şi faptul că
livrarea
s-a făcut la pachet, în aceeaşi zi. Nu am fost suspendat pentru fapte de corupţie, am fost suspendat pentru că preşedintele Băsescu nu poate să fie echidistant şi imparţial, aşa cum îi cere Constituţia", a spus Atanasiu. El a cerut procurorilor să demareze cât mai repede procedura de cercetare penală în cazul său şi a arătat că dacă va sesiza că există interesul de tergiversare a procedurilor legale, la expirarea interimatului de 45 de zile îşi va prezenta demisia.
Liderul liberal l-a criticat pe Traian Băsescu pentru susţinerea pe care i-a acordat-o unui "înalt oficial al Armatei", deşi fusese informat că acesta are probleme cu justiţia. "Domnul preşedinte nu numai că nu l-a suspendat, dar s-a şi afişat la braţ cu acesta la diverse reuniuni internaţionale, unde vorbea de credibilitatea României şi a Armatei (…) Din păcate, preşedintele a preferat să meargă pe mâna unor oficiali militari suspectaţi pentru fapte de corupţie, în loc să-l susţină pe ministrul care a declanşat această bătălie cu grupurile de interese, şi care nu sunt preocupate de binele Armatei, ci doar de
tunuri
financiare din bani publici. Cine stă acum
la masă cu corupţia
?", a declarat Teodor Atanasiu, ferindu-se să dea numele ofiţerului indicat.

Radicalii din PNL au cerut ieşirea de la guvernare
Imediat după publicarea comunicatului Administraţiei Prezidenţiale, premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a convocat de urgenţă pe liderii PNL la Palatul Victoria, pentru a stabili strategia de acţiune în cazul suspendării ministrului Teodor Atanasiu. Enervaţi de decizia şefului statului, mai mulţi membri ai conducerii centrale a partidului i-au cerut primului-ministru să reacţioneze dur la gestul lui Traian Băsescu. Potrivit unor surse liberale, vicepreşedintele Puiu Haşotti a solicitat chiar ruperea protocolului de colaborare cu PD şi ieşire de la guvernare. Tăriceanu şi preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu, au fost, potrivit surselor citate, împotriva unor astfel de măsuri radicale, invocând necesitatea asigurării stabilităţii politice înainte de Raportul de ţară din 26 septembrie, când Comisia Europeană va prezenta data aderării. În cele din urmă, liderii PNL au convenit să emită un simplu comunicat, care s-a limitat la a menţiona că decizia lui Băsescu a avut o "componentă politică majoră" şi că răspunderea îi aparţine exclusiv şefului statului. Deputatul PNL Dragoş Ujeniuc a declarat, ieri, că suspendarea din funcţie a ministrului apărării este neconstituţională. Parlamentarul a explicat că preşedintele Traian Băsescu a nesocotit articolul 109 al Legii fundamentale, care prevede că urmărirea penală a membrilor guvernului poate fi cerută numai pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Ujeniuc a argumentat că plângerile penale depuse de consilierul prezidenţial Adriana Săftoiu şi deputatul social-democrat Eugen Bejinariu împotriva lui Teodor Atanasiu nu se referă la fapte pe care acesta le-ar fi comis în exerciţiul funcţiei şi că ministrul poate fi acuzat cel mult de calomnie.
Discuţia de marţi seara nu a cuprins şi chestiunea interimatului la Ministerul Apărării, singurele variante convenite anterior fiind Cristian David sau Radu Stroe. În acest context, Tăriceanu a încercat o glumă, apreciind că funcţia ar putea fi preluată chiar de ministrul de interne, pedistul Vasile Blaga. "Mai bine s-o punem pe Sulfina Barbu!", i-ar fi replicat un alt liberal. După suspendarea din funcţie a lui Teodor Atanasiu, Conducerea Ministerului Apărării a fost preluată provizoriu de secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu, conform regulamentului care se aplică în astfel de cazuri. Creditat de unele surse cu prima şansă la ocuparea postului de ministru, Corneliu Dobriţoiu, membru PNL, ar putea totuşi să nu fie preferat de preşedintele Traian Băsescu, întrucât a susţinut, alături de Atanasiu, retragerea trupelor româneşti din Irak.
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Oana Marinescu, a declarat, ieri, că cel care va asigura interimatul la Ministerul Apărării trebuie să fie un membru al guvernului. Aceasta înseamnă că premierul Călin Popescu Tăriceanu va trebui să-i propună preşedintelui un ministru în funcţie care să gireze conducerea MApN pentru o perioadă de maximum 45 de zile.

Preşedintele nu vrea suspiciuni asupra anchetei
Seful statului l-a suspendat din funcţie, marţi seara, pe ministrul apărării, după ce, la 7 septembrie, i-a trimis ministrului justiţiei cererea privind începerea procedurilor legale pentru urmărirea penală a acestuia. În textul comunicatului emis de Administraţia Prezidenţială, pe care îl redăm integral, se precizează că măsura luată de Traian Băsescu vizează eliminarea suspiciunilor de influenţare a anchetei de către ministrul liberal.
"În temeiul prevederilor art. 100 alin. 1, art. 109 alin. 2 din Constituţia României, republicată, şi art. 21 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat, astăzi, 12 septembrie a.c., decretul de suspendare a domnului Teodor Atanasiu din funcţia de ministru al apărării. Preşedintele Traian Băsescu consideră necesară suspendarea domnului Teodor Atanasiu din funcţia de ministru pentru a îndepărta orice suspiciune de influenţare a anchetei având în vedere declanşarea procedurii de urmărire penală împotriva domnului Atanasiu. Procedura de urmărire penală ar putea implica audierea unor persoane din cadrul Ministerului Apărării, aflate în subordinea ministrului, fapt ce ar putea conduce la o influenţare a demersului procedural".

Eugen Bădălan, la predarea ştafetei:
"O să pot vorbi de acum încolo"
Viceamiralul Gheorghe Marin a preluat, ieri, oficial conducerea Statului Major General al Armatei, înlocuindu-l astfel pe generalul Eugen Bădălan, care a fost trecut în rezervă. "Pe 13 septembrie, acum 39 de ani, intram pe poarta Liceului Militar ştefan cel Mare din Câmpulung Moldovenesc", şi-a început discursul generalul Eugen Bădălan. El s-a arătat indignat de vocile care consideră Armata ca un muşuroi care colcăie de ilegalităţi, spunând că, această instituţie este "unul dintre cele mai morale locuri din România". Bădălan a subliniat faptul că, anul trecut s-au lansat 13 programe, din care nu a fost realizat decât unul, şi anume strategia de modernizare a Armatei. "Cu toate că programul a fost realizat respectând toate prevederile legale, nu este recunoscut şi sunt oameni care lucrează împotriva acestuia", a spus fostul şef al SMG. Generalul Bădălan a declarat că acum se simte un om liber şi că va vorbi despre toate lucrurile pe care le ştia şi nu le-a putut spune. Discursul său a stârnit aplauzele tuturor militarilor aflaţi în sală.

Seful statului: Direcţia de Informaţii a Armatei nu va fi folosită în interes personal sau de partid
Traian Băsescu a declarat, ieri, că "va fi necruţător" cu cei care vor dori să utilizeze Direcţia de Informaţii a Armatei în interes personal sau de partid. Referindu-se la suspendarea din funcţie a ministrului apărării, Teodor Atanasiu, căruia nu i-a pomenit numele, Băsescu a spus că această situaţie a fost generată de impresia unor politicieni că hotărârile de partid "pot fi transferate în execuţie armatei române". Vorbind la ceremonia de schimbare a şefului Statului Major General, preşedintele României a reluat afirmaţia potrivit căreia această schimbare a fost generată şi de tensiunea dintre Ministerul Apărării şi Armată. Preşedintele Traian Băsescu a lansat un apel către toţi militarii pentru a respecta cu stricteţe strategia de modernizare a Armatei, indiferent de deciziile luate de un partid sau altul. Băsescu i-a mulţumit generalului Bădălan pentru tot ce a făcut până acum. La rândul său, viceamiralul Gheorghe Marin a anunţat direcţiile principale de reformă a Armatei, insistând pe operaţionalizarea şi înzestrarea marilor unităţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite