Atacul de pe Orizont - generat de o firmă-fantomă băgată la înaintare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul acestui an însă, compania-fantomă a devenit un rău-platnic şi a încurcat afacerile mai multor grei din industria petrolieră. ţepele date de Oriental Oil Dubai au ţinut

De la începutul acestui an însă, compania-fantomă a devenit un rău-platnic şi a încurcat afacerile mai multor grei din industria petrolieră. ţepele date de Oriental Oil Dubai au ţinut până acum două zile, când iranienii de la Petroiran au venit să-şi ceară drepturile cu pistoalele mitralieră. Ghinionul a făcut ca în acest conflict să fie implicate şi platformele petroliere Fortuna şi Orizont, pe care persanii de la Petroiran au vrut să le execute în contul datoriilor. Aceasta este, pe scurt, varianta prezentată de preşedintele GSP, Gabriel Comănescu, care a dus la incidentul de marţi dimineaţă. GSP a încheiat un contract cu o firmă-fantomă, care, la rândul ei, a subînchiriat ilegal platformele pentru activităţi în Golful Persic companiei Oriental Oil Kish şi, implicit, celor de la Petroiran. şirul acţiunilor de până la asalt a fost şi el prezentat în cadrul unei conferinţe de presă. Pe 2 august, iranienii au obţinut prima hotărâre judecătorească de blocare a platformelor româneşti. Între timp, avocaţii celor de la GSP au anulat ordinul şi au demarat acţiunile de recuperare a navei Fortuna din apele iraniene. Pe 12 şi 13 august au fost trimise trei remorchere care au scos Fortuna din zona de influenţă a Petroiran. În momentul în care convoiul s-a pus în mişcare, la bordul platformei se aflau şi doi oficiali persani, care au semnat procesele-verbale de plecare şi apoi s-au întors la mal cu una dintre ambarcaţiuni. Aceştia sunt cei despre care partea iraniană spune acum că ar fi fost sechestraţi şi apoi aruncaţi peste bord de români. Iranienii au scos apoi un al doilea ordin de blocare, valabil pentru Fortuna şi Orizont. Ca să preîntâmpine o nouă evadare, au făcut demonstraţia de forţă de marţi dimineaţa. Orizont a fost, iniţial, flancată de două nave-remorcă. După acestea, a fost decretat asaltul, făcut cu nave militare de luptă, care este acum justificat prin blocarea unei eventuale tentative de "evadare" a platformei. La final, probabil şi datorită demersurilor diplomatice, forţele militare au fost retrase de pe Orizont, acolo rămânând doar doi poliţişti locali.
#Poliţia iraniană s-a prezentat pe Platforma Orizont pentru a înmâna o hotărâre judecătorească
Ambasadorul Iranului la Bucureşti
"Relatările presei conform cărora platforma petrolieră Orizont a fost atacată, iar echipajul de la bord arestat nu au nici un fundament real şi sunt exagerate", a declarat ieri Ali Akbar Farazi, ambasadorul Iranului la Bucureşti. "Elicopterul despre care s-a spus că a deschis focul asupra platformei se afla în zonă pentru a transmite un ordin judecătoresc al Tribunalului competent iranian care a hotărât că cele două platforme, Fortuna şi Orizont, nu au voie să părăsească zona iniţială, adică apele teritoriale iraniene", a subliniat diplomatul iranian. Ali Akbar Farazi a mai spus că "Fortuna" a fost mutată ilegal, iar două persoane iraniene angajate pe platformă au fost răpite şi agresate fizic, fiind abandonate în apele internaţionale. Diplomatul, care susţine ca nu armata, ci poliţia iraniană a intervenit, are impresia că "surse mass -media internaţionale vor să influenţeze negativ relaţiile bilaterale româno-iraniene", deoarece "divergenţele apărute între compania iraniană şi cea românească au doar aspect comercial".

MAE iranian dezminte ocuparea platformei
Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Hamid-Reza Asefi, a dezminţit informaţiile privind confiscarea platformei petroliere Orizont, a informat, ieri, agenţia IRNA. "Compania română, continuând măsurile ilegale de mutare a unor echipamente de foraj maritime, intenţiona să comită al doilea jaf, care a fost dejucat datorită prezenţei în zonă a poliţiei iraniene", a adăugat Asefi. El a precizat că atât partea iraniană, cât şi cea română au adus în faţa autorităţilor judiciare o serie de dispute legale, după ce au eşuat în încercarea de a rezolva aceste cazuri prin negociere.

Strafor: Acţiune excesivă pentru o dispută comercială
Răspunsul iranian în disputa privind platforma românească a fost uşor excesiv în cazul în care obiectul acesteia a fost strict comercial, apreciază Strafor, într-un material publicat pe site-ul internet al organizaţiei. Aducerea unei nave de război pentru a deschide focul asupra unei platforme petroliere cu proprietar străin, cu precauţii pentru ca niciunul dintre cei aflaţi la bord să nu fie rănit, sugerează faptul că Iranul a vrut să facă mai mult decât să exercite presiuni asupra părţii române, comentează organizaţia de analiză strategică. Exercitând presiuni asupra României, o ţară care înclină puternic spre Washington, Teheranul a făcut o demonstraţie de forţă, "determinându-i pe alţii să se gândească de două ori" în cazul unor încercări de confruntare, apreciază Strafor.

Românii de pe Orizont se pot mişca liber
Doi diplomaţi ai Ambasadei României în Iran au ajuns ieri pe insula Kish, urmând să plece spre platforma de foraj, a declarat însărcinatul cu afaceri în Iran, Mircea Haş. El a adăugat că a discutat telefonic cu românii de pe platformă, care i-au spus că nu sunt sechestraţi sau reţinuţi, se pot mişca liber, iar militarii au coborât de pe platforma de foraj marin, din partea iranienilor rămânând trei poliţişti şi doi reprezentanţi ai firmei iraniene. Potrivit însărcinatului cu afaceri, între această companie şi firma românească GSP (Grup Servicii Petroliere) există un litigiu din aprilie, iar reprezentanţii ambelor părţi "ar trebui să se abţină de la declaraţii fără acoperire". Mircea Haş a insistat că demersul ambasadei este "în totalitate politic" şi nu are nicio legătură cu acest litigiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite