Atacarea Iranului, respinsă de Bush

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planurile militare ale Israelului nu au fost aprobate de liderul SUA. La final de mandat, preşedintele George W. Bush a evitat deschiderea unui nou front în Iran, de teamă că ar fi pus în

Planurile militare ale Israelului nu au fost aprobate de liderul SUA.

La final de mandat, preşedintele George W. Bush a evitat deschiderea unui nou front în Iran, de teamă că ar fi pus în pericol trupele din Irak şi Afganistan.

Israelul intenţiona să atace instalaţiile nucleare iraniene la începutul acestui an, dar preşedintele Bush a avertizat statul evreu că nu îl va susţine, a dezvăluit, ieri, cotidianul „The Guardian“.

Publicaţia britanică susţine că problema a fost discutată pe 14 mai la Ierusalim, când liderul de la Casa Albă s-a întâlnit cu fostul premier israelian Ehud Olmert cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a statului evreu. Surse diplomatice europene le-au dezvăluit jurnaliştilor de la „The Guardian“ că Bush a refuzat să susţină raidul de teama unor posibile represalii iraniene împotriva intereselor americane din Irak şi Afganistan, dar şi convins fiind că Israelul nu va reuşi să distrugă complet instalaţiile nucleare ale Teheranului.

Dacă Israelul ar fi vrut să atace Iranul fără aprobarea SUA, avioanele sale ar fi trebuit să ajungă la ţintele iraniene trecând peste spaţiul aerian al Irakului, controlat de americani.

Iranul ar fi presupus, în acest caz, că Washingtonul a dat undă verde unui atac şi ar fi putut recurge la represalii. Dezvăluirile cotidianului britanic vin în contextul în care experţii internaţionali au vorbit despre o eventuală acţiune militară a SUA împotriva regimului de la Teheran. În acest context, Austria a cerut Iranului să răspundă „mâinii întinse“ de marile puteri pentru a reglementa prin dialog diferendul nuclear iranian.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite