Atacarea Iranului ar avea consecinţe dezastruoase asupra lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O acţiune militară împotriva Iranului ar avea urmări dezastruoase, se arată într-un raport dat publicităţii ieri de 15 organizaţii din Marea Britanie, care militează pentru soluţionarea

O acţiune militară împotriva Iranului ar avea urmări dezastruoase, se arată într-un raport dat publicităţii ieri de 15 organizaţii din Marea Britanie, care militează pentru soluţionarea pe cale diplomatică a crizei.

Deşi oficialii americani, în frunte cu preşedintele George W. Bush, au dezminţit categoric, zilele trecute, posibilitatea unei intervenţii militare în Iran, tonul critic la adresa Teheranului, atât în Statele Unite, cât şi în Israel, s-a păstrat. Ba chiar s-a şi intensificat în ultimele săptămâni, alimentând speculaţiile referitoare la un posibil atac asupra Republicii Islamice. Washingtonul a trimis un al doilea portavion spre Golful Persic, operaţiune percepută ca o ameninţare de către Iran.

Mai există timp pentru negocieri

Raportul comun al celor 15 organizaţii, inclusiv Centrul pentru politică externă, Oxfam şi Consiliul musulmanilor britanici, arată că un atac asupra Iranului ar determina consolidarea ambiţiilor nucleare ale acestei ţări, şi nu descurajarea lor. La fel cum ar submina speranţele în stabilizare ale Irakului şi creşterea economică mondială, provocând o scumpire a petrolului. "Consecinţele unei acţiuni militare împotriva Iranului nu sunt doar şocante, sunt de neconceput", afirmă Stephen Twigg, director al Centrului pentru politică externă. "Chiar şi potrivit celor mai sumbre estimări, Iranul este cu ani de zile în urma producerii unei arme nucleare. Mai există timp pentru negocieri", susţine el. Potrivit raportului, printre consecinţele involuntare ale atacării Iranului se numără radicalizarea extremiştilor din politica iraniană şi zădărnicirea şanselor de reformă. Acestea ar putea, de asemenea, inspira atentate teroriste în ţările occidentale.

Un fost ambasador britanic recomandă diplomaţia creativă

Sir Richard Dalton, ambasadorul Marii Britanii la Teheran, în perioada 2002-2006, a afirmat că este "vital ca Statele Unite să se implice pe deplin în diplomaţia creativă". Acţiunea militară "ar fi un dezastru pentru Iran, pentru regiune şi chiar pentru întreaga lume", susţine Dalton. Raportul recomandă soluţii de compromis faţă de precondiţiile negocierilor, cum ar fi insistenţa ca Iranul să-şi suspende îmbogăţirea uraniului; negocieri directe între Iran şi Statele Unite; prezentarea unui amplu pachet de stimulente de către marile puteri în schimbul suspendării activităţilor nucleare.

Consecinţe previzibile

n încurajarea ambiţiilor nucleare ale Iranului

n radicalizarea extremiştilor iranieni

n zădărnicirea şanselor de reformă a ţării

n subminarea stabilizării Irakului

n creşterea preţului petrolului pe piaţa mondială

n argumente în favoarea grupărilor teroriste şi a acţiunilor acestora

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite