Atac la circul mediatic de la Parchet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful statului a prezidat, ieri, şedinţa CSM, unde a fost avizat Regulamentul de funcţionare a Ministerului Public

graţierile din luna noiembrie.
"Vă mulţumesc pentru taxarea preşedintelui, pentru cele două graţieri. A fost corectă concluzia CSM. Am avut un sentiment de jenă atunci, pentru că, într-adevăr, nu s-a făcut motivarea aşa cum trebuia, nu intra în atribuţiile preşedintelui să motiveze", a admis Traian Băsescu, adăugând că "nicio instituţie nu este perfectă în România".
"Prea multe dosare conţin vicii de procedură"
Totodată, Traian Băsescu şi-a exprimat părerea că există multe procese care se pierd pe vicii de procedură. "Dincolo de flexibilizarea Parchetului General, avem nevoie să câştigăm şi credibilitate pentru această instituţie, din punctul de vedere al procedurilor. Prea multe dosare de la Parchetul General conţin vicii de procedură, când judecătorul începe să vadă despre ce este vorba, cred că o organizare este necesară. Nu ştiu dacă fac o gafă, dar poate că ar trebui să existe un mic serviciu de verificare a procedurii, nu a dosarelor, orice dosar care pleacă de la Parchetul General cu procurorul care e ancorat în caz. Procedura este destul de complicată şi sensibilă, şi atunci chiar necesită specializare mai bună. Este o sugestie pentru viitor. Poate fi creat un serviciu de verificare a procedurii înainte ca procurorul-şef de secţie să semneze trimiterea unui dosar către instanţă", le-a recomandat Traian Băsescu magistraţilor.
Magistraţii CSM au avut nevoie de pauză
În timpul şedinţei, preşedintele Curţii de Apel Bucureşti, Dan Lu-paşcu, a cerut timp pentru stu-dierea Regulamentului de func-ţionare a Ministerului Public, care ar fi ajuns prea târziu la magistraţi. Această remarcă a făcut-o pe Monica Macovei să-i sfătuiască pe magistraţi să stea şi noaptea, dacă este în joc un interes public. Micile contre, devenite, de altfel, o obişnuinţă între ministrul justiţiei şi membrii CSM l-au deranjat pe şeful statului, care i-a recomandat Monicăi Macovei să continue discuţiile mai aprinse după plecarea sa. La sugestia preşedintelui, şedinţa CSM a fost suspendată pentru o jumătate de oră, astfel încât magistraţii să poată citi Regulamentul de funcţionare a Ministerului Public. După pauză, membrii CSM au avizat pozitiv Regulamentul, iar Băsescu a încurajat magistraţii. "Parcă Justiţia şi-a luat puţin zborul. Începe să arate tot mai independentă, şi ăsta e meritul dumneavoastră", a conchis Băsescu.

Alarmă generală la MApN, în primăvară
La câteva ore după ce a plecat de la CSM, Traian Băsescu a descins la MApN, unde a declarat că s-ar putea să avem o alarmă generală în prima jumătate a anului viitor. Niciunul dintre ofiţerii prezenţi nu a ştiut despre ce este vorba, dar la scurt timp purtătorul de cuvânt Adriana Săftoiu a precizat că preşedintele a făcut referire "la un test la care armata se poate aştepta anul viitor, destinat verificării capacităţii reale a acesteia în ceea ce priveşte tehnica de luptă de care dispune". (C.B.)

Scurgerile de informaţii, subiect de discuţie
Şeful statului a taxat dur scurgerile de informaţii din Parchetul General, sugerând că acestea duc la "judecarea" unei persoane înainte de a ajunge în instanţă. "Sunt judecaţi public, executaţi public", a explicat Băsescu. "Noul regulament trebuie să găsească formulele ca acest lucru să nu se întâmple. Presa nu are decât să spună atunci când un om politic intră şi iese din Parchet, dar când se scurg informaţii în care se spune ce a făcut omul respectiv, asta e grav. Instituţiile statului, justiţia nu ar trebui să contribuie la declanşarea procesului de judecată publică. Trebuie să câştigăm credibilitate". Procurorul general Laura Kovesi i-a explicat preşedintelui că "informaţiile" nu pleacă din instituţia pe care o coordonează, ci "din surse externe". "Conform dispoziţiilor de procedură penală, la începerea urmăririi penale eşti obligat să comunici anumite acte de procedură părţilor sau avocaţilor care reprezintă inculpaţii. Asupra documentelor pe care le elaborăm în conformitate cu legea şi în care suntem obligaţi să spunem ce activităţi am desfăşurat în dosar, să spunem de ce este necesară începerea urmăririi penale, noi nu mai avem un control. Vom lua toate măsurile ca acest lucru să se realizeze unitar", a spus Laura Kovesi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite