Astrofizicienii vor simula o coliziune între două găuri negre de mase diferite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astrofizicienii vor simula o coliziune între două găuri negre de mase diferite
Astrofizicienii vor simula o coliziune între două găuri negre de mase diferite

Cercetătorii americani vor simula o coliziune între două găuri negre de dimensiuni diferite, una fiind mai mare de 100 de ori decât cealaltă.

Astrofizicienii au precizat că găurile negre care se ciocnesc nu au cum să fie de dimensiuni egale şi tocmai de aceea vor încerca acest tip de coliziune, cu două găuri negre total diferite, denumit „David şi Goliath“.

Deşi spuneau că un astfel de experiment nu poate fi realizat, cercetătorii sunt siguri că vor duce la bun sfârşit simularea. „Atunci când două găuri negre intră în coliziune, nu au cum să aibă aceeaşi dimensiune. Credem că putem simula această coliziune şi la un alt raport de masă, poate chiar de o mie la unu. Dar va trebui să fie rezolvată de supercalculatoare. Vom avea nevoie de foarte multe resurse“, a spus Carlos Lousto, de la Institutul de Tehnologie din Rochester.

Acest nou experiment este foarte important deoarece se va putea preciza cât de puternice sunt undele gravitaţionale care rezultă dintr-o astfel de coliziune. În plus, îi va ajuta pe astronomi să înţeleagă mult mai bine ceea ce înseamnă aceste unde gravitaţionale şi care este efectul acestora. „Vom veni cu o soluţie în câteva luni. Pentru a detecta ceva trebuie mai întâi să înţelegi ce cauţi. Scopul este de a face teste de mare precizie a relativităţii generale. Aceaasta are implicaţii astrofizice majore“, a spus Duncan Brown, de la Universitatea din Syracuse.

Pentru ca această simulare să fie realizată este nevoie de aproximativ 70.000 de calculatoare şi trei luni de muncă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite