Aşteptări mari pentru sectorul energetic românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta am putea asista la evoluţii spectaculoase pe piaţa de energie, deşi va exista presiunea alegerilor generale. Dincolo de intrarea la tranzacţionare pe BVB a acţiunilor Transgaz,

Anul acesta am putea asista la evoluţii spectaculoase pe piaţa de energie, deşi va exista presiunea alegerilor generale.

Dincolo de intrarea la tranzacţionare pe BVB a acţiunilor Transgaz, alte mari companii, precum Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, ar putea fi listate în acest an pe piaţa de capital.

Instituţii de renume, precum BERD sau BEI, şi-au declarat intenţia de a spori semnificativ investiţiile în domeniul energetic. "2008 va fi anul privatizărilor şi modernizărilor", a anunţat ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian. Rămâne de văzut ce decizii vor fi luate în privinţa complexurilor energetice şi a filialelor de distribuţie ale Electrica.

Anul 2008 ar putea să nu fie lipsit de surprize pe plan energetic. În condiţiile unui an electoral şi al tensiunii dintre partidele politice, actualul guvern va căuta soluţii care să îi aducă puncte în planul imaginii.
În acest sens, nu este exclus ca Nuclearelectrica şi, poate, Hidroelectrica să fie scoase pe bursă, aşa cum anunţa ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, datorită percepţiei publice pozitive asupra acestui proces.

În acelaşi timp însă, este greu de prevăzut deocamdată ce decizii vor fi luate în privinţa ultimelor trei filiale de distribuţie ale Electrica şi, mai ales, a celor trei complexuri energetice, dat fiind curentul puternic de opinie împotriva privatizării cu investitor strategic.

Proiectul populist al şefului Executivului de a înfiinţa o megacompanie energetică de stat, în care să fie înglobaţi câţiva mari producători de energie plus distribuţia de electricitate, se contrazice cu intenţiile anunţate de Vosganian.

Deşi nu există nici acum o strategie clară în privinţa complexurilor energetice, ministrul economiei a declarat că în acest an vor fi demarate acţiunile de privatizare la toate cele trei unităţi. Potrivit ministrului, una dintre acestea ar putea să fie privatizată cu investitor strategic, urmând ca celelalte două să fie listate la bursă. "2008 va fi al doilea an al reformei în domeniul energetic. Dacă 2007 a fost anul strategic şi instituţional, 2008 va fi anul infrastructurii, al modernizării, investiţiilor şi al marilor privatizări", susţine Vosganian.


Potrivit acestuia, "România va fi pregătită, în anul 2009, să devină un actor important pe terţe pieţe, va fi o ţară cu firme consolidate, a căror forţă o validează pieţele de capital, pieţele financiare şi calificativele de risc date de agenţiile de rating".


Sectorul regenerabilelor, "vedeta" pieţei


Dacă în planul privatizării unităţilor strategice s-ar putea totuşi să mai batem un an pasul pe loc, anumite decizii trebuie luate, din cauza presiunii foarte mari venite din partea standardelor de mediu, în special în sectorul termic.

Marile instituţii de credit europene au simţit potenţialul pieţei. Atât reprezentanţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, cât şi cei ai Băncii Europene pentru Investiţii au declarat că sunt pregătiţi să aloce o treime din fondurile pentru România în sectorul energetic, respectiv să-şi tripleze ponderea acestor finanţări.


Un sector demn de luat în seamă este cel al regenerabilelor, în special al energiei eoliene, în condiţiile în care există foarte multe proiecte în acest sens - de 3.000 MW numai în Dobrogea şi de alţi 1.000 MW în Moldova. Rămâne de văzut câte din acestea vor fi puse în practică, însă un lucru e sigur: presiunea banilor din diverse surse este enormă, iar România trebuie să înceapă să îi absoarbă.


Companiile de stat îşi consolidează poziţia


Departe de incertitudinile care vin din partea administraţiei centrale, marile companii de stat din domeniul energetic au anunţat programe ample de investiţii. În condiţiile unui an hidrologic la fel de slab ca 2007, conform previziunilor, Hidroelectrica are un plan de investiţii de 400 milioane de euro, similar celui de anul trecut. Printre proiecte se numără punerea în funcţiune a unei centrale noi de 100 MW. Producătorul de gaze Romgaz a plănuit să investească circa 285 milioane de euro.

Directorul general al companiei, Alexa Jakob, a catalogat acest program drept unul "ambiţios". Anul 2008 va fi unul în care Romgaz va încerca expansiunea pe pieţele internaţionale, una dintre ele putând fi, potrivit informaţiilor din piaţă, Kazahstan. Jakob a declarat că se află în discuţii "cu două firme mari" pentru a ieşi peste graniţă.


Transgaz vrea să participe la proiectul, înaintat de firma MOL din Ungaria, de a dezvolta un sistem de transport gaze european. Oficialii Transgaz spun că "2008 va fi un an semnificativ pentru alinierea transportului de gaze la cerinţele reglementărilor europene".

Pentru aceasta, compania îşi va dubla nivelul investiţiilor în modernizare, dezvoltare şi mentenanţă, de la circa 77 milioane de euro la 145 milioane de euro. Printre proiecte se numără şi realizarea unei noi staţii de import gaze, Negru Vodă IV, pentru alimentarea regiunii Dobrogea de Sud.


Transelectrica va privatiza trei filiale ale sale şi va externaliza anumite operaţiuni, în vederea eficientizării activităţii. Transportatorul de electricitate va continua procesul de modernizare şi telecomandare a staţiilor. Compania va investi anul acesta 126 milioane de euro în retehnologizarea staţiilor, comparativ cu circa 115 milioane de euro alocate în 2007.


După punerea în funcţiune a celui de-al doilea reactor de la Cernavodă, Nuclearelectrica va pune în acest an bazele companiei de proiect pentru începerea lucrărilor la grupurile 3 şi 4, investiţie estimată la peste 2,2 miliarde de euro.


Nu în ultimul rand, Termoelectrica, producătorul cu cea mai mică cotă de piaţă, dar cu cele mai mari probleme, şi-ar putea rezolva în bună parte situaţia. Directorul general al companiei, Ioan Ungureanu, a declarat că se aşteaptă ca până la finele trimestrului întâi să aibă deja partenerii pentru modernizarea a patru sucursale - Brăila, Galaţi, Borzeşti şi Doiceşti.

Pentru acestea, au intrat în competiţie acerbă unele din cele mai importante grupuri la nivel european şi nu numai, precum E.ON, Enel, Electrabel, CEZ, Gaz de France, EdF, AES sau Mechel. Doar proiectul de la Brăila depăşeşte, ca valoare, un milliard de euro.

>> Dacă 2007 a fost anul strategic şi instituţional, 2008 va fi anul infrastructurii, al modernizării, investiţiilor şi al marilor privatizări

Evenimente previzionate pentru 2008

listarea pe BVB a companiilor Nuclearelectrica şi Hidroelectrica iniţierea procesului de privatizare a complexurilor energetice, prin listare la bursă şi/sau prin investitor strategic privatizarea prin înfiinţarea de companii mixte a sucursalelor Termoelectrica de la Brăila, Borzeşti, Doiceşti şi Galaţi finalizarea companiei de proiect pentru demararea construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă privatizarea a trei filiale ale Transelectrica:

Formenerg, Icemenerg şi Formenerg Service scoaterea pe Bursă a unui pachet suplimentar de 10-15% din capitalul Transelectrica vânzarea ca active a 102 microhidrocentrale din portofoliul Hidroelectrica
cedarea a circa 3% din capitalul Transgaz persoanelor deposedate de bunuri în timpul regimului comunist, în baza Legii 10/2001 reorganizarea Companiei Naţionale a Huilei

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite