Asteptand viitura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 500 de soldati ai Armatei Romane si ai Jandarmeriei au umplut zi si noapte mii de saci cu nisip si pamant pentru a-i aseza pe crestele digurilor, in incercarea de a feri satele Cosimbesti,

Peste 500 de soldati ai Armatei Romane si ai Jandarmeriei au umplut zi si noapte mii de saci cu nisip si pamant pentru a-i aseza pe crestele digurilor, in incercarea de a feri satele Cosimbesti, Gimbasani si Marculesti de furia Ialomitei. Armata a trimis in zona mai multe transportoare amfibii blindate, gata pregatite sa intervina pentru evacuarea localnicilor in cazul in care apa ar strapunge digurile. Ieri dupa-amiaza, apele vijelioase ale Ialomitei atinsesera, in zona Slobozia, un debit de 450/500 de metri cubi pe secunda. Cu toate acestea, directorul Apelor Romane, Madalin Mihailovici, crede ca "acest curs de apa are un caracter mai aparte, avand o lunca foarte larga, ceea ce determina pierderea vitezei si a debitului pe masura ce viitura se indreapta in aval". Mihailovici crede ca digurile facute in aceste zile pot suporta un volum de apa de 520-550 mc/secunda.
Localnicii sunt suparati pe Tariceanu, ca ii face lenesi
Ieri, dupa sedinta Consiliului pentru Situatii de Urgenta, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu si ministrul de interne, Vasile Blaga, au vizitat zona critica - Slobozia, Cosimbesti, Gimbasani. In timpul survolului cu elicopterul al zonelor inundate, Tariceanu a observat ca multe case sunt asezate in lunca Ialomitei, in locuri usor inundabile. El crede ca se impune modificarea legislatiei in domeniul constructiilor, pentru a se evita astfel de situatii critice. Primul-ministru a fost nemultumit de faptul ca localnicii nu se implica pentru salvarea propriilor gospodarii. "Venind aici, am vazut pe o parte a drumului cum jandarmii munceau, iar pe cealalta oamenii stateau la porti si priveau", a mai spus primul-ministru. Pentru a-i contrazice spusele, o batrana aflata langa dig i-a taiat calea, spunandu-i: "Am muncit pana la doua si jumatate noaptea, pana a venit armata, iar acum se spune ca nu am facut nimic. Eu am 83 de ani si am ajutat vecinii tinand de gura sacilor, ca altceva nu mai pot sa fac", a zis femeia, lipindu-si fata de mainile premierului. Tariceanu, vizibil emotionat, a incercat sa o linisteasca pe batrana si a strans-o la piept, sarutand-o pe ambii obraji.
Diguri solide doar pe traseul lui Tariceanu
Dupa bunul obicei romanesc, Tariceanu a fost dus in control de autoritatile locale numai in zonele in care erau diguri inalte de aproape doi metri. Intr-o zona a satului Cosimbesti, cu 34 de case, digurile de aparare erau foarte mici, iar apele Ialomitei intrasera deja in gradinile oamenilor. "Se spune despre noi ca suntem lenesi si nu facem nimic. Nu este adevarat", spune Nelu Movila. In tot acest timp, Ialomita continua sa creasca centimetru cu centimetru, insensibila la framantarile si nemultumirile oamenilor, care privesc disperati spre apa ei galbena si furioasa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite