"Asteptam ca guvernul sa puna in practica, fara intarziere, angajamentele"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astazi si maine, la Bucuresti se va afla directorul Directiei Generale Integrare din cadrul UE, Fabrizio Barbaso, care se va intalni cu oficialii romani care s-au remarcat prin intarzierea

Astazi si maine, la Bucuresti se va afla directorul Directiei Generale Integrare din cadrul UE, Fabrizio Barbaso, care se va intalni cu oficialii romani care s-au remarcat prin intarzierea reformelor. Demisia Guvernului Tariceanu si initierea procedurilor de organizare a alegerilor anticipate nu par sa fi slabit presiunea exercitata asupra Romaniei de catre Uniunea Europeana. Mesajul vizitei pare a fi acela ca guvernul actual, indiferent de perioada in care se va mai afla la putere, nu trebuie sa se relaxeze. Desi, judecand dupa declaratiile din ultima vreme, oficialii de la Bucuresti si-au asumat ratarea obiectivului 1 ianuarie 2007, Uniunea Europeana nu are un mecanism de rezerva pentru finantarea Romaniei, in cazul in care perioada de preaderare se prelungeste dupa 2007. Publicam, in exclusivitate, un interviu cu Fabrizio Barbaso, oficialul european care vine la Bucuresti pentru a le transmite ministrilor demisionari mesajul ca nu mai este nici un minut de pierdut.
- Care este scopul vizitei pe care o intreprindeti astazi si maine in Romania si ce mesaj veti transmite autoritatilor romane ?
Eram foarte nerabdator sa ajung in Romania, pentru a sensibiliza autoritatile romane, in special pe primul-ministru si alti ministri din guvernul sau, sa transpuna in practica toate angajamentele luate in cadrul negocierilor de aderare. Numai in felul acesta, la randul nostru, noi vom putea fi in masura sa redactam in Raportul de monitorizare a Romaniei din 25 octombrie constatarea progreselor dorite. in prezent exista o serie de domenii care au tras atentia Comisiei Europene si care necesita progrese urgente si sper ca Guvernul si Parlamentul vor putea sa puna in aplicare reformele necesare.
- Care sunt domeniile care va ingrijoreaza cel mai tare si ce trebuie facut din partea Romaniei in aceste domenii ?
Prima conditie absolut necesara si preliminara pentru ca tara dumneavoastra sa fie acceptata in clubul tarilor UE este aplicarea reformei justitiei, pentru ca statul de drept sa existe in mod concret, sa fie explicat si aplicat in Romania. Autoritatile judiciare trebuie sa fie independente, impartiale, eficiente si competente si ele trebuie sa actioneze nu numai in lupta contra coruptiei si crimei organizate, ci si pentru respectarea drepturilor individului si crearea unui cadru legal si respectat, necesar dezvoltarii activitatii economice si investitiilor externe. Pentru ca, daca nu exista certitudinea ca investitorii pot obtine dreptate in cadrul juridic din Romania, ei nu vor veni sa investeasca in tara dumneavoastra. Alte domenii sunt concurenta - mai ales respectarea dispozitiilor UE privind ajutoarele de stat, egalitatea de conditii pentru intreprinderi si excluderea in acest fel a tratamentului privilegiat, agricultura si mediul in sensul protejarii intereselor publice, dar si al anumitor sectoare economice.
Pachetul de legi era pe directia buna
- Sunteti la curent cu decizia Curtii Constitutionale din Romania privind reforma din Romania si daca da, care este opinia dumneavoastra?
Cred ca pachetul de legi pentru reforma justitiei era pe directia buna si corespundea angajamentelor luate. Dupa primele evaluari din partea noastra, decizia Curtii Constitutionale din Romania nu priveste decat o parte modesta, minora din acest pachet, si noi speram ca va fi posibil sa intre in vigoare ansamblul masurilor, eventual printr-o procedura accelerata in Parlament ca sa se respecte si obiectiile Curtii Constitutionale.
Demisia ingrijoreaza Uniunea Europeana
- Dupa anuntul deciziei Guvernului Romaniei de a demisiona, oarecum legat si de decizia Curtii Constitutionale, mai este vizita dumneavoastra in Romania indreptatita? Ce parteneri de discutie mai are Comisia Europeana in Romania?
Acest guvern este interlocutorul nostru si competentele si responsabilitatile sale raman in vigoare pana la numirea unui alt guvern. Iar noi asteptam sa transpuna in practica, fara intarziere, angajamentele pe care si le-a luat in fata noastra, in cadrul negocierilor de aderare. Decizia recenta luata de Guvernul Romaniei ridica o anumita ingrijorare, pentru ca va face parcursul mult mai dificil si il poate intarzia. Eu sper ca inca exista conditiile necesare pentru ca institutiile competente sa aplice angajamentele asumate de tara dumneavoastra.
- Cu cine va veti intalni de fapt in Romania? Este prevazuta si o intalnire cu presedintele Traian Basescu?
Nu este prevazuta vreo intalnire cu presedintele Basescu. Am intalniri cu un caracter operational cu premierul Tariceanu si ministrii responsabili in domeniile in care s-au inregistrat intarzieri: ministrul Justitiei, ministrul de Interne, al Agriculturii, al Mediului si al Finantelor.
Amanarea aderarii inseamna pierderi serioase
- Oficialii UE nu au prevazut o rubrica bugetara pentru a continua finantarea preaderarii Romaniei la UE pe parcursul anului 2007. Care sunt consecintele ratarii obiectivului ianuarie 2007?
Bugetul UE a fost facut luand in considerare ipoteza ca Romania va fi stat membru incepand cu 1 ianuarie 2007. Deci, ca va primi o finantare mult mai mare decat pentru anii anteriori, si pe de alta parte nu este prevazuta pana acum nici o rubrica, pentru anul 2007, pentru Romania fara calitatea de stat membru. Daca, din nefericire, se dezvolta scenariul negativ de aplicare a clauzei de salvgardare pentru Romania, comisia trebuie sa reexamineze urgent chestiunea fondurilor si sa inainteze propuneri ca ajutorul de finantare pentru anul 2007 sa fie la nivelul anului 2006. Dar, evident, asta inseamna pierderi serioase, de aproximativ 2,5 miliarde de euro. Cele 2,5 miliarde de euro sunt trecute deja in bugetul Uniunii Europene pentru a fi acordate Romaniei, in posibila sa calitate de stat membru al UE pentru anul 2007, in plus fata de fondurile normale de pre-aderare si peste contributia pe care Romania va trebui s-o plateasca in fiecare an dupa aderarea la UE.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite