Aspirina protejează vasele de sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dieta, mişcarea şi o aspirină pe zi, cheia unei inimi sănătoase O aspirină pe zi previne infarctul de miocard şi accidentul vascular cerebral (AVC), mai ales la persoanele

Dieta, mişcarea şi o aspirină pe zi, cheia unei inimi sănătoase

O aspirină pe zi previne infarctul de miocard şi accidentul vascular cerebral (AVC), mai ales la persoanele diabetice.

Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiştii reuniţi în weekend la Conferinţa Internaţională "Aspirin", desfăşurată în Bitterfeld, Germania. Utilizarea acidului acetilsalicilic (principalul ingredient al aspirinei) în prevenţia bolilor de inimă a devenit deja o practică frecvent întâlnită în multe ţări.

Spre deosebire de femei, care încep să aibă probleme cardiace majore abia după vârsta de 70 de ani, bărbaţii sunt mai vulnerabili în faţa lor, a spus prof. Harold Darius, directorul Clinicii de Medicină Internă - Cardiologie, Centrul Medical Vivantes Berlin-Neukolln.

Bărbaţii, predispuşi la infarct

Potrivit medicului, la bărbaţi, riscul apariţiei unui infarct sau a unui accident vascular cerebral creşte semnificativ după vârsta de 50 de ani.

Printre factorii de risc cardiovascular se numără obezitatea, hipertensiunea arterială şi diabetul zaharat. Potrivit statisticilor Societăţii Germane de Nutriţie, sedentarismul şi obezitatea nu mai sunt caracteristice persoanelor în vârstă, ele afectând tot mai mulţi tineri. În prezent, în Germania, un copil din cinci şi un adult din trei sunt obezi.

"Cu toate că există destule măsuri prin care putem preveni bolile cardiovasculare, multe persoane nu sunt pregătite să le adopte. Reţeta unei inimi sănătoase e cât se poate de simplă: schimbarea stilului de viaţă. Asta presupune însuşirea unei diete sănătoase, bogată în fructe şi legume şi săracă în grăsimi, şi multă mişcare, de preferinţă în aer liber.

Cât mai multă mişcare în aer liber

După vârsta de 50 de ani, la toate acestea se adaugă şi o doză mică de aspirină, special concepută pentru protejarea inimii. Ea este indicată mai ales persoanelor cu diabet, deoarece, în această boală, nivelul crescut al zahărului în sânge favorizează hiperactivitatea şi aglomerarea trombocitelor", a precizat dr. Darius.

Aspirina continuă să fie cel mai studiat medicament din toate timpurile. Studiile întreprinse în Europa şi SUA au arătat că, în afară de efectul protector pe care îl are asupra inimii, aspirina tratează cu succes simptomele răcelii, precum febra, durerile de cap sau durerile musculare.

Persoanele trecute de 50 de ani pot lua preventiv o aspirină pe zi
prof. Harold Darius,
Centrul Medical Vivantes
Berlin-Neukolln

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite