Asistenta sociala si medicala pentru romanii care muncesc in Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciile de asistenta sociala si sanitara sunt oferite in Italia de primarii sau asociati ai acestora sau de institutii sanitare locale (A.S.L. - aziende sanitarie locali). Toti cetatenii stabiliti

Serviciile de asistenta sociala si sanitara sunt oferite in Italia de primarii sau asociati ai acestora sau de institutii sanitare locale (A.S.L. - aziende sanitarie locali). Toti cetatenii stabiliti in mod legal in Italia pot solicita asistenta sociala si trebuie sa se adreseze primariei din localitatea de rezidenta, care va indica institutia cea mai apropiata. Cetatenilor straini care nu detin un permis de sedere sau apatrizilor le sunt garantate doar masuri de prim ajutor si de urgenta.
Asistenta medicala fara discriminare
Serviciul Sanitar National (S.S.N.) asigura fara discriminare asistenta tuturor cetatenilor, italieni sau romani. De aceasta asistenta mai beneficiaza si membrii familiei intretinuti si stabiliti in mod legal. Inscrierea in S.S.N. este obligatorie pentru rezidentii care muncesc in Italia, pentru cei stabiliti legal si inscrisi la Oficiul Fortelor de Munca (Ufficio del Collocamiento) sau pentru cei care au cerut reinnoirea permisului de sedere pentru munca (angajat sau pe cont propriu), pentru motive familiale, azil politic, adoptie, sau pentru obtinerea cetateniei italiene. inscrierea este facultativa pentru titularii de permise de sedere pentru studii. Carnetul de sanatate - tessera sanitaria sau libretto sanitario - este necesar pentru a beneficia de serviciile medicale, iar durata valabilitatii lui coincide cu cea a permisului de sedere. Documentele necesare inscrierii la S.S.N. sunt actul de identitate, permisul de sedere, codul fiscal si certificatul de rezidenta sau o declaratie pe proprie raspundere pentru domiciliu, redactata in prezenta functionarului S.S.N. Romanii inscrisi au apoi dreptul sa-si aleaga un medic de familie, sa beneficieze de ingrijiri medicale de specialitate si examene de laborator sau de serviciul de urgenta. Ei mai au dreptul si la spitalizare in spitale publice si la asistenta farmaceutica. inscrierea este gratuita pentru romanii fara ocupatie cu permis de sedere, pentru refugiati, pentru cei casatoriti cu cetateni italieni sau pentru minorii cu unul din parinti rezidenti in Italia. Patronii persoanelor angajate cu permis de sedere legal vor plati contributii anuale, iar liber-profesionistii, persoanele care au afaceri proprii si studentii cu permis de sedere legal vor avea de platit o cota fixa anuala.
Romanii asistati medical aflati ilegal in Italia nu vor fi denuntati de personalul medical
Asistenta sanitara de baza le este garantata si romanilor care nu au permis de sedere. Ei vor primi contra cost un card cu cod regional si sigla S.T.P. - cetatean strain prezent temporar, care are valabilitate 6 luni si se poate reinnoi daca posesorul se va stabili in Italia. Romanii saraci (pauper) nu vor trebui sa plateasca acest tichet pentru asistenta sanitara de baza, pentru urgente sau in caz de sarcina. Daca romanii fara permis de sedere folosesc serviciile sanitare italiene, acest lucru nu inseamna ca medicii si asistentele din spitale vor anunta Politia judiciara. Romanii stabiliti legal in Italia, dar care nu sunt inscrisi la S.S.N., au dreptul la servicii de spitalizare de urgenta, dar trebuie sa plateasca tarifele corespunzatoare la externare, sau la servicii de spitalizare neurgente, a caror plata se face anticipat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite