Asigurările îţi pun casa la adăpost de hoţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asiguraţii vor fi despăgubiţi în cazul în care locuinţa le este prădată sau vandalizată La un preţ rezonabil, românii care aleg să încheie poliţele de furt şi tâlhărie vor fi

Asiguraţii vor fi despăgubiţi în cazul în care locuinţa le este prădată sau vandalizată

La un preţ rezonabil, românii care aleg să încheie poliţele de furt şi tâlhărie vor fi despăgubiţi în funcţie de valoarea asigurată a bunurilor lipsă sau avariate.

Cei care locuiesc într-un cartier rău famat sau pur şi simplu vor să îşi asigure bunurile din casă împotriva tâlharilor, au la dispoziţie mai multe produse specializate. Dacă păstraţi lucruri de valoare în locuinţă, cel mai bine este să le puneţi la adăpost într-un seif.

O altă variantă o reprezintă casetele de valori, serviciu oferit de majoritatea băncilor. Dacă optaţi pentru încheierea unei poliţe, puteţi asigura o gamă largă de bunuri, de la mobilă, articole de îmbrăcăminte, aparate audio-video, colecţii numismatice, tablouri, sculpturi sau blănuri.

Este necesară evaluarea riscurilor

Unele companii vând separat aceste poliţe, în timp ce altele includ riscul de fraudă în categoria asigurărilor de locuinţă. Poliţele acoperă pagubele materiale cauzate de furt, după constatarea prealabilă de către organele de cercetare abilitate de lege. Totodată, sunt acoperite şi pagubele produse de acte de vandalism asupra locuinţei sau a bunurilor asigurate.

Atunci când evaluează riscul ca locuinţa să fie "prădată" de tâlhari, asigurătorii iau în calcul o serie de aspecte ca prezenţa gratiilor la ferestre, a instalaţiilor de alarmă, serviciul de pază sau prezenţa unui seif. În cazul producerii daunelor, compania de asigurare va plăti clientului contravaloarea bunurilor asigurate care lipsesc. În cazul bunurilor avariate, este achitat costul reparaţiilor.

Compania trebuie avizată în scris

Incidentul trebuie adus la cunoştinţa companiei de asigurare în scris, în intervalul de timp prevăzut în contract. De exemplu, după anunţarea organelor de poliţie, asiguratul este obligat să anunţe BCR Asigurări în termen de 48 de ore.

Preţul poliţei variază de la o companie de asigurare la alta. De exemplu, pentru un apartament de bloc din beton armat, construit în anul 1983, pentru o poliţă de asigurare cu riscuri extinse, la o valoare asigurată de 30.000 de euro, prima anuală de asigurare este de 51 de euro.

La BCR Asigurări, pentru o poliţă care să acopere 100.000 de euro, costul este de 220 euro pe an. Despăgubirea se realizează la un anumit interval de timp, în funcţie de practicile fiecărui asigurător. De exemplu, la OTP Garancia Asigurări asiguratul va fi despăgubit după 30 de zile de la avizarea companiei şi confirmarea scrisă a efracţiei către organele de poliţie.

Astra-Uniqa include clauzele referitoare la riscurile de tâlhărie şi vandalism în cadrul asigurării locuinţei şi a bunurilor. Poliţa este de tipul "toate riscurile", fiind asigurate casa sau apartamentul şi împotriva incendiilor, a exploziilor, îngheţarea apei în conducte.

În plus, dacă instalaţiile frigorifice se defectează pe perioada în care asiguratul şi familia acestuia se află în concediu, compania va plăti contravaloarea alimentelor alterate aflate în frigider sau congelator.

5.642 reprezintă numărul furturilor din locuinţe raportate în primele şase luni din 2008 de Poliţia Română

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite