Asigurările, o piaţă de 2,7 miliarde de euro în 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii societăţilor de profil anticipează, în următorii nouă ani, creşteri medii anuale de 13-15%. Piaţa asigurărilor din ţara noastră va înregistra, pe termen mediu şi lung,

Reprezentanţii societăţilor de profil anticipează, în următorii nouă ani, creşteri medii anuale de 13-15%.

Piaţa asigurărilor din ţara noastră va înregistra, pe termen mediu şi lung, un ritm susţinut de dezvoltare. Dacă până la sfârşitul acestui an, primele subscrise pe segmentul asigurărilor generale şi de viaţă vor ajunge la aproximativ 2,7 miliarde de euro (9 miliarde de lei), anul 2017 ar putea marca un bilanţ de 7,5 miliarde de euro.

Asigurările generale şi de viaţă au cumulat, anul trecut, prime brute subscrise în valoare de 7,17 miliarde de lei (2,15 miliarde de euro), în creştere cu 25,16% comparativ cu 2006.

Datele provizorii ale Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor(CSA) indică faptul că asigurările generale au generat o pondere de 79,9% din totalul primelor subscrise, restul de 20,1% fiind determinate de asigurările de viaţă. În 2007, asigurările generale au generat prime brute subscrise în valoare de 5,73 miliarde de lei, în creştere nominală cu 24,84% faţă de 2006.


"După cum era de aşteptat, asigurările auto reprezintă cea mai mare parte din asigurările generale, respectiv 72%", a spus Angela Toncescu, preşedintele CSA. În ceea ce priveşte asigurările de viaţă, acestea au generat anul trecut prime de 1,44 miliarde lei, cu 26,46% mai mult decât în anul precedent. "Având în vedere că ritmul de creştere din 2007 a fost cu mult peste nivelul consemnat în anul anterior, putem aprecia că a avut loc o relansare a asigurărilor de viaţă", a apreciat Toncescu.

Odată cu piaţa de profil, a crescut şi valoarea despăgubirilor plătite de asigurători pentru contractele încheiate. Astfel, societăţile de asigurări au acordat, anul trecut, despăgubiri de 3,35 miliarde de lei, cu 27,71% mai mult decât în 2006.


Avansul despăgubirilor l-a depăşit pe cel al pieţei


"Era de aşteptat ca valoarea despăgubirilor plătite să crească într-un ritm mai accentuat decât valoarea primelor brute subscrise, deoarece şi costurile înlocuirii bunurilor sunt altele", a mai spus Toncescu. Indemnizaţiile plătite pentru asigurări generale s-au ridicat la 3,17 miliarde de lei, iar cele pentru asigurări de viaţă au fost de 0,18 miliarde de lei. Piaţa asigurărilor va creşte în acest an cu 25-26% faţă de nivelul înregistrat în 2007, până la circa 9 miliarde de lei, a estimat preşedintele CSA.

Acest avans va fi impulsionat de creşteri ale segmentului asigurărilor auto, dar şi ale asigurărilor de viaţă. "Cred că piaţa de profil îşi va menţine în acest an ritmul de creştere atins în 2007", a adăugat Toncescu. Şeful Comisiei a mai spus că, până în 2017, piaţa asigurărilor va atinge un nivel de circa 7,5 miliarde de euro, în condiţiile unei creşteri medii anuale de 13-15% în euro.

La finele anului trecut, pe piaţa românească îşi desfăşurau activitatea 42 de asigurători autorizaţi. În plus, peste 150 de societăţi de asigurare din spaţiul european au notificat, în 2007, Comisia cu privire la intenţia de a vinde poliţe pe piaţa românească. În prezent, numărul acestora a ajuns la 196. Totodată, şase dintre asigurătorii din România vor vinde poliţe în ţările Uniunii Europene.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite