Asigurările de călătorie, din ce în ce mai sofisticate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile au lansat poliţe care despăgubesc turiştii în cazul pierderii bagajelor sau întârzierii curselor aeriene. 2007 a fost un an de cumpănă pentru asigurările medicale de

Companiile au lansat poliţe care despăgubesc turiştii în cazul pierderii bagajelor sau întârzierii curselor aeriene.

2007 a fost un an de cumpănă pentru asigurările medicale de călătorie, fiind primul în care acestea nu au mai fost obligatorii. Din acest motiv, companiile au fost constrânse să îşi îmbogăţească portofoliile cu noi tipuri de produse. Aşa au apărut asigurările pentru schiori, cele care acoperă şi anulările sau întârzierile de curse aviatice, cele de bagaje, ori pentru biletele de avion.


Odată cu intrarea în Uniunea Europeană, asigurările medicale de călătorie nu au mai fost obligatorii, însă cei care ies des peste graniţă nu au renunţat la acest produs. "Simpla asigurare medicală nu mai este suficientă. Există acum poliţe pentru bagaje, asigurarea de anulare a călătoriei <> , de întârziere a plecării în călătorie, de pierdere a legăturii aeriene, de răspundere civilă şi pentru prejudicii cauzate în cursul călătoriei", spune Nicolae Muşat, director general al City Insurance. Societatea de asigurări se află pe locul doi în topul vânzărilor de poliţe de călătorie, după RAI (Roumanie Assurance International).


Cardul de sănătate, valabil doar în instituţiile publice


Printre companiile cu produse de călătorie se numără şi Omniasig, BCR Asigurări şi BT Asigurări.
Reprezentantul City Insurance spune că înghesuiala pentru cardul de sănătate nu a fost justificată, deoarece acesta nu înlocuieşte o asigurare medicală de călătorie.


Problemele de sănătate ar putea fi rezolvate gratuit pentru posesorii acestui card doar dacă aceştia se tratează într-o instituţie publică, numai că în ţările dezvoltate sistemul medical este complet privatizat. Prin urmare, în lipsa unei educaţii în încheierea poliţelor medicale de călătorie, piaţa s-a dezvoltat cu noi poliţe, în funcţie de necesităţile clienţilor.

Apariţia companiilor low-cost şi întârzierile curselor sau pierderea bagajelor (mai frecvente la aceste companii faţă de cursele de linie ale companiilor clasice de zbor) au determinat apariţia unor poliţe care să ofere compensaţii în astfel de situaţii.


20.000 de euro, daune pentru bagaje


Poliţele medicale de călătorie ale societăţilor de asigurare RAI şi City Insurance cuprind şi asigurarea pentru bagaje, în limita a maximum 500 de euro. Fiind o problemă întâmpinată de pasageri din ce în ce mai des, valoarea daunelor plătite de City Insurance a fost, în doar şapte luni de la lansarea poliţei, de aproape 20.000 de euro. Răscumpărarea pentru aceste asigurări se plăteşte în maximum două zile. Contractele cu agenţiile de turism nu oferă turiştilor nicio garanţie asupra anulării curselor de avion, ori asupra întârzierii lor, iar despăgubirile pentru aceste lucruri nu pot fi date decât de către o societate de asigurări, dacă există o poliţă în acest sens.


Noutăţile anului 2008 în ceea ce priveşte poliţele de călătorie includ asigurarea de schi (accidente excluse din poliţa de asigurare medicală), asigurarea de răspundere civilă şi o asigurare de pierdere a legăturii aeriene.

>> Pe lângă poliţa medicală, există acum asigurare pentru bagaje, pentru anularea călătoriei, pentru întârzierea plecării în călătorie şi pentru pierderea legăturii aeriene
Nicolae Muşat,
director general al City Insurance

Scurt dicţionar de asigurări turistice

Asigurarea medicală de călătorie = te despăgubeşte în limita a maximum 50.000 de euro (pentru Europa) pentru boli, accidente ori repatriere, în caz de moarte pe teritoriul altui stat.


Asigurare Storno = în cazul anulării călătoriei din motive obiective ale celui care a cumpărat pachetul; preţul poliţei este între 1,5 şi 3% din valoarea pachetului de călătorie. Asiguratul primeşte toţi banii înapoi.
Asigurarea de bagaje Standard = despăgubiri de până la 300 de euro pe întreaga perioadă de asigurare. Pentru bagaj pierdut: indemnizaţie de 150 euro. Bagaj întârziat mai mult de 5 ore de la debarcarea din avion: indemnizaţie de 3 euro/oră, inclusiv primele 5 ore şi până la maximum 50 de ore.

Planul de asigurare Premium - despăgubiri de până la 600 de euro pe întreaga perioadă de asigurare: bagaj pierdut sau furat - 300 de euro, iar pentru bagaj întârziat mai mult de 5 ore de la debarcarea din avion, indemnizaţie de 6 euro/oră, inclusiv primele 5 ore şi până la maximum 50 de ore.
Asigurarea de schi = acoperă cheltuielile legate de accidente provocate în timpul practicării acestui sport, altele decât cele medicale.


Asigurarea pentru întârzierea avionului = asiguratul va fi despăgubit în procent cu valoarea biletului de avion şi numărul de ore de întârziere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite