Asigurarea obligatorie a locuinţelor, o piaţă de 150 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care nu vor încheia poliţa în termenul prevăzut de viitoarea lege vor fi amendaţi cu maximum 500 de lei. Legea asigurării obligatorii a locuinţelor ar putea fi aprobată în

Persoanele care nu vor încheia poliţa în termenul prevăzut de viitoarea lege vor fi amendaţi cu maximum 500 de lei.

Legea asigurării obligatorii a locuinţelor ar putea fi aprobată în formă finală în două săptămâni, după ce va trece de Camera Deputaţilor. Iar de la momentul publicării în Monitorul Oficial, legea va intra în vigoare în termen de şase luni.

Legea a fost deja aprobată de comisia din Senat, iar într-o săptămână ar putea fi aprobată şi în plenul Senatului. "Până la adoptarea legii în formă finală, în Camera Deputaţilor, putem interveni cu unele amendamente, pentru a face corecturile necesare", a precizat Radu Mircea Popescu, consilier în cadrul Ministerului Internelor şi Reformelor Administrative (MIRA), în cadrul unui forum despre riscuri catastrofale.
Noul segment al pieţei asigurărilor va aduce o valoare a primelor subscrise de 145 milioane de euro.

Estimarea ia în calcul asigurarea tuturor locuinţelor din România care vor intra sub incidenţa acestei legi. "Eu mă aştept ca 50-60% din proprietari să achiziţioneze o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei", a adăugat Popescu, citat de NewsIn. Reprezentantul MIRA a explicat că riscul cedat în reasigurare a fost stabilit la peste trei miliarde de euro, iar costul reasigurării nu va depăşi 100 milioane de euro în cazul unui grad de cuprindere în asigurare a locuinţelor de 100%. Prima de reasigurare urmează să fie intermediată de un consorţiu de brokeri format din Willis, AON, Benfield şi Guy Carpenter, toţi din Marea Britanie.

Prima anuală de asigurare va avea o valoare cuprinsă între 10 şi 20 de euro, în funcţie de materialele utilizate şi de structura imobilului, potrivit proiectului de lege. Valoarea asigurată a unei locuinţe nu va depăşi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro. Proprietarii care doresc să îşi asigure locuinţa la o valoare mai ridicată vor avea posibilitatea să încheie o poliţă facultativă. Pe de altă parte, persoanele care nu vor încheia poliţa de asigurare obligatorie într-un interval de timp ce va fi stabilit prin normele de aplicare vor plăti o amendă maximă de 500 de lei, a mai menţionat consilierul.

Doar 10% din totalul locuinţelor din România sunt asigurate

Proiectul de act normativ prevede înfiinţarea unui entităţi denumită Pool de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), ca societate pe acţiuni, prin afilierea firmelor de asigurare autorizate să încheie asigurări obligatorii pentru locuinţe. În plus, pe lângă asigurători autohtoni, şi companii externe de profil şi-au manifestat intenţia de a intra acţionariatul PAID.

Potrivit celor mai recente date estimative ale Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, prezentate în octombrie 2006, doar circa 10% din totalul locuinţelor sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale. În România există aproximativ 8,5 milioane de unităţi locative, inclusiv case de vacanţă, locuinţe de protocol, de serviciu şi sociale.

Proprietarii care vor să îşi asigure casele la o valoare mai mare decât poliţa obligatorie pot încheia o asigurare facultativă

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite