Asigurare de viaţă, pensie privată sau fond de investiţii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alternativele între cele trei tipuri de plasamente îşi găsesc un răspuns în funcţie de gradul de risc dorit de investitor Care plasament poate da cele mai bune rezultate: o pensie la un

Alternativele între cele trei tipuri de plasamente îşi găsesc un răspuns în funcţie de gradul de risc dorit de investitor

Care plasament poate da cele mai bune rezultate: o pensie la un fond privat, o asigurare de viaţă sau achiziţionarea de unităţi la fondurile de investiţii?

Alegerile de acest tip se pot face doar în funcţie de perioada în care investitorul doreşte să obţină primele rezultate. Poţi să rişti mult pe termen scurt şi să câştigi sau, la fel de bine, o investiţie puţin riscantă, pe termen lung, se poate dovedi total neinspirată.

Specialiştii nu pot da un răspuns tranşant atunci când un investitor vrea să afle ce tip de plasament i se potriveşte.

"Plasamentele trebuie să fie recomandate în funcţie de profilul investitorului, de tolerenţa lui la risc, de timpul pe care îl alocă investiţiilor sale", explică Dan Nicu, director general al BRD Asset Management. Alegerea între o asigurare de viaţă, o pensie privată sau un fond de investiţii trebuie făcută în funcţie de planificarea şi prioritatea obiectivelor personale ale fiecăruia. Cele trei produse răspund, în opinia lui Mihail Ion, preşedinte al Raffeisen Asset Management, unor nevoi de protecţie diferită.

Asigurarea de viaţă are ca scop principal protejarea de un eventual eveniment negativ (deces, accident), pe când pensia facultativă vizează în principal suplimentarea sumei primite la ieşirea din câmpul muncii.
"Fondurile mutuale au o componentă investiţională ridicată, fiind destinate creşterii activelor personale pe termen mediu şi lung", spune Eugen Voicu, CEO Aviva Pensii & Certinvest.

Colaborare între fondurile mutuale şi cele de pensii

Fondurile mutuale se constituie într-un instrument investiţional important pentru cele de pensii. În plus ele sunt o alternativă pentru cei care au depăşit vârsta limită de participare la pilonul III de pensii. "Prin deţinerile la fondurile mutuale, cele de pensii îşi asigură dispersia plasamentelor de portofolii şi, implicit, diminuarea riscului", explică Voicu.

Dezavantajul investiţiei într-un fond mutual este legat de faptul că nu este deductibil fiscal (ca în cazul pensiei facultative), dar banii pot fi retraşi mai devreme dacă necesităţile clientului o cer.

Fondurile de pensii sunt însă produse care conservă bine investiţiile în timp, în condiţiile unui randament mai mic, în timp ce fondurile mutuale au posibilitatea să aducă, prin investiţiile pe care le fac, profituri mari, dar direct proporţionale cu riscul asumat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite