Asia merge spre energia regenerabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru reabilitarea sectorului energetic, China va trebui să investeasca peste 1.000 de miliarde de dolari până în 2030 Guvernele statelor din regiunea Asia - Pacific ar putea economisi

Pentru reabilitarea sectorului energetic, China va trebui să investeasca peste 1.000 de miliarde de dolari până în 2030

Guvernele statelor din regiunea Asia - Pacific ar putea economisi 766 miliarde de dolari din cele 9 mii de miliarde de dolari necesare pentru a-şi îmbunătăţi sectorul energetic până 2030, dacă ar urma un scenariu sustenabil în construcţia infrastructurii energetice, se arată într-un raport al Naţiunilor Unite, dat publicităţii la începutul acestei săptămâni.


În următorii 22 de ani, China va trebui să cheltuiască de una singură 1.000 miliarde de dolari pentru construcţia de reţele de transmisie şi distribuţie. Pe de altă parte, India va trebui să cheltuiască 700 miliarde de dolari în sectorul electric şi cel al combustibililor, se arată într-un raport care a fost redactat cu ocazia celei de-a 64-a sesiuni a Comisiei Economice şi Sociale pentru Asia şi Pacific (ESCAP).

Un miliard de asiatici nu au curent electric

Anul acesta, la sesiunea ESCAP din Bangkok, care se va termina azi, au luat parte mai mult de 100 de miniştri şi reprezentanţi ai diferitelor state. În cadrul acestei întâlniri, subiectul pe care se vor axa discuţiile va fi dezvoltarea energiilor regenerabile în regiunea Asia-Pacific. În această regiune trăiesc peste 700 de milioane dintre oamenii cei mai săraci din lume. "În jur de 1,7 miliarde de oameni din regiune folosesc combustibili obţinuţi din biomasă, iar aproximativ un miliard de persoane nu au deloc acces la electricitate", a spus Ban Ki-Moon, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, în deschiderea sesiunii de anul acesta.

Factorii de mediu, în vizor

Guvernele ţărilor din regiune trebuie să le asigure oamenilor necesarul de energie într-o manieră sustenabilă, în aşa fel încât să nu contribuie şi mai mult la încălzirea globală. "Între 1990 şi 2004, necesarul de energie pe cap de locuitor, în regiune, s-a dublat. Prin urmare, emisiile de CO2 în atmosferă au crescut într-un mod dramatic", a adăugat Ban Ki-Moon.

Finanţările şi cooperarea, cheia succesului

Secretarul general al ONU a mai spus că, urgent în regiunea Asia-Pacific, trebuie promovate sursele de energie alternativă. Între 2006 şi 2030, se estimează că producţia de cărbune va creşte cu 70 la sută în această parte a lumii, ca urmare a consumului ridicat din China, India şi Indonezia, se mai specifică în raportul Naţiunilor Unite pentru energie sustenabilă. "Viitorul va depinde de finanţările inovative şi de o cooperare regională şi subregională pentru a dezvolta o infrastructură energetică ce promovează dezvoltarea economică şi socială fără a aduce prejudicii mediului", a spus Heyzer, care conduce ESCAP.

ESCAP cuprinde multe regiuni, începând din Asia Centrală şi până în insulele Pacificului, inclusiv cele mai populate ţări din lume, China şi India.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite