Asia îşi extinde pădurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La summitul Asiei de Est au participat Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaysia, Myanmar, Filipine, Singapore, Thailanda, Vietnam, Australia, China, India, Japonia, Coreea de Sud şi Noua

La summitul Asiei de Est au participat Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaysia, Myanmar, Filipine, Singapore, Thailanda, Vietnam, Australia, China, India, Japonia, Coreea de Sud şi Noua Zeelandă.

Toate aceste state şi-au propus să împădurească împreună 15 milioane de hectare de teren degratat, până în anul 2020.

Şaisprezece state asiatice au decis să-şi extindă suprafaţa forestieră prin plantarea a miliarde de copaci. Scopul declarat este de a lupta împotriva încălzirii globale, potrivit unui proiect anunţat într-o şedinţă specială şi adoptat pe 21 noiembrie, la summitul din Singapore.

Proiectul face un apel la încurajarea planului de îmbunătăţire a calităţii mediului şi de protecţie a zonelor împădurite, dar şi la intrarea în vigoare sau consolidarea legilor care să interzică şi să combată "defrişările ilegale şi alte practici dăunătoare."

În proiect se mai arată că, începând cu 2009, 16 ţări vor face voluntariat în salvarea energiei verzi a planetei, iar toate celelalte sunt chemate să participe activ pentru atingerea obiectivelor expuse în 1997, prin tratatul de la Kyoto, care va expira în 2012.

"Declaraţia de la Singapore"

Cele 16 state asiatice au semnat un nou acord, numit "Declaraţia de la Singapore". Dacă Protocolul de la Kyoto avea ca obiectiv principal întreruperea emisiilor de dioxid de carbon din ţările dezvoltate, precum şi emisia altor gaze cu efect de seră, tratatul nou-semnat se referă exclusiv la împăduriri. La Kyoto, 161 de ţări au finalizat protocolul ce stabileşte termenii şi regulile de punere sub control a gazelor ce determină efectul de seră al Terrei.

Acordul exprimă dorinţa ca, până în anul 2012, cantitatea medie de gaze cu efect de seră (principalele şase gaze) să fie redusă cu 5,2% sub nivelul înregistrat în anul 1990.

De asemenea, una dintre principalele măsuri precizate în protocolul din 1997 era ca pădurile - absorbanţi majori de dioxid de carbon - să fie protejate şi chiar extinse. Noul tratat a fost semnat numai de 16 ţări şi cuprinde angajamentul acestora ca, până în 2020, să împădurească 15 milioane de hectare de terenuri degradate.

India nu poate economisi energie

Cele 16 state semnatare se vor sprijini reciproc în lupta pe termen lung împotriva stopării gazelor cu efect de seră. Se vizează, cel puţin, înjumătăţirea lor până în anul 2050. De asemenea, se vor promova biocombustibilii.

Dar nu e limpede dacă toată lumea va putea să ţină pasul cu acest plan ambiţios. India, care deocamdată este în urma statelor occidentale la capitolul "energie verde", se opune vehement acestei propuneri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite