Ascunderea identităţii acţionarilor, o măsură abuzivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocaţii şi liderii mediului de afaceri spun că nicăieri accesul la informaţia privind deţinătorii de firme nu e îngrădit. Introducerea "pe ascuns" a obligativităţii, pentru Registrul

Avocaţii şi liderii mediului de afaceri spun că nicăieri accesul la informaţia privind deţinătorii de firme nu e îngrădit.

Introducerea "pe ascuns" a obligativităţii, pentru Registrul Comerţului, de a proteja datele cu caracter personal privind asociaţii/acţionarii firmelor i-a iritat cel mai mult pe reprezentanţii categoriilor care utilizează frecvent astfel de informaţii - avocaţi şi lideri ai unor asociaţii profesionale.

De câteva zile, oficiile Registrului Comerţului de pe lângă tribunalele teritoriale nu mai au voie să furnizeze public informaţii cu caracter personal, referitoare în special la domiciliul, adresa poştală sau locul şi data naşterii acţionarilor societăţilor comerciale înmatriculate.

Partenerii interesaţi nu mai pot afla, acum, decât numele şi prenumele acţionarului/asociatului, cu precizarea că persoana respectivă "poate fi găsită la sediul firmei". Această schimbare i-a luat prin surprindere pe cei ce desfăşoară activităţi în care datele de la Registrul Comerţului sunt practic indispensabile.

În primul rând, modul în care a fost introdusă această interdicţie li se pare interlocutorilor noştri cel puţin ciudat: a apărut o ordonanţă de urgenţă care conţine un paragraf unde se aminteşte că Registrul Comerţului intră sub incidenţa Legii nr. 677/2001 privind protecţia datelor cu caracter personal.

Printr-o ordonanţă nu se modifică o lege!

"Mi se pare suspect faptul că această mişcare s-a făcut pe ascuns. Dacă nu ar fi fost la mijloc interese speciale, ordonanţa aceasta era promovată prin toate canalele de comunicare. Dar, aşa, nu putem decât să remarcăm că jocurile au fost deja făcute", ne-a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). El a remarcat că în alte ţări "nici nu se pune problema să nu ai acces la astfel de informaţii, diferă doar modul în care se permite accesul la ele.

Avocatul Cătălin Dancu - surprins total neplăcut, la rândul său, de secretizarea informaţiilor privind acţionarii - ne-a declarat că în ţările din Europa i s-a pus la dispoziţie "orice fel de informaţie, inclusiv conturile bancare" prin care se derulează afacerile pe care le-a urmărit. "Este o prostie să nu poţi verifica persoana sau persoanele cu care intri în afaceri; dar cei ce vin din străinătate ce pot face? Cine a făcut una ca asta trebuie să se întoarcă la şcoală, să înveţe carte şi să ne lase", a spus Cătălin Dancu.

Precizări de la Justiţie

Între timp, Ministerul Justiţiei ne-a transmis o notă în care explică faptul că modificarea legislativă amintită mai sus "este o obligaţie a României impusă de legislaţia europeană care nu urmăreşte ascunderea identităţii acţionarilor". Conform Ministerului Justiţiei, sunt protejate datele cu caracter personal precum CNP, locul şi data naşterii etc.

>> Cine a făcut una ca asta trebuie să se întoarcă la şcoală, să înveţe carte şi să ne lase
Cătălin Dancu
avocat

>> Dacă nu ar fi fost la mijloc interese speciale, ordonanţa era promovată prin toate canalele
Cristian Pârvan
secretar general AOAR

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite